miercuri, 29 mai, 2024

Special Arad Logo

  Horia Medeleanu: De ce s-au supărat rușii? Reflecții incomode

  de Horia Medeleanu | 13 mai 2016, 10:40 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  1

  A fost inaugurat sistemul antirachetă de la Deveselu. Rușii au reacționat prompt: „Sistemul este o amenințare la adresa securității Rusiei”. De ce? Să facem un mic exercițiu de logică. Reprezentantul SUA și reprezentantul NATO i-au asigurat pe ruși că instalația antirachetă nu este îndreptată spre țara lor. Ea are, prin însăși structura sa, un rol strict defensiv, de apărare nu numai a României, ci a întregului spațiu euro-atlantic. Atunci, cum să te supere o instalație care nu poate să comită un act agresiv? Ciudat, foarte ciudat, mai ales că rușii au cunoscut în amănunt instalația, înainte de începerea punerii ei în practică.

  La inaugurare, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că, în prealabil, a prezentat la Kremlin toate planurile lucrării. Și-atunci, de ce să te superi acum, când lucrarea s-a încheiat?

  Dacă îmi permiteți să forțez exercițiul meu logic, rușii s-au supărat, paradoxal, tocmai fiindcă instalația de la Deveselu este… defensivă! Dacă îi cunoaștem și de fapt îi cunoaștem din propria noastră experiență, rușii doresc o Europă fără apărare, o Europă care se teme de Rusia. O Europă slabă poate fi ținută „la respect” de o Rusie puternică. Putin vrea să cultive teama Europei de Rusia. Frica europenilor este profitabilă și rușii știu să o exploateze.

  De la Petru cel Mare, la Ecaterina a II-a și de la ea la Stalin, este desenată o linie dreaptă: o Rusie puternică să devină stăpână asupra „bătrânei” Europe, considerată vlăguită, deci o pradă ușoară. O jumătate de vis l-au realizat rușii după Al Doilea Război Mondial: o jumătate de Europă a fost „roșie”. Acum, rușii s-au retras în matca lor, dar uriașa lor întindere pe două continente nu-i de ajuns. Niciodată nu va fi de-ajuns. Mă aștept la o mișcare nouă a rușilor.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  9 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.