joi, 29 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Henry Kissinger a murit la vârsta de 100 de ani

  de - | 30 noiembrie 2023, 10:44 AM | Internaţional

  2

  Kissinger a împlinit 100 de ani în luna mai. În iulie, de exemplu, a vizitat Beijingul pentru discuţii cu preşedintele chinez Xi Jinping.

  Evreu german născut în Bavaria în 1923, Heinz Alfred Kissinger a fost naturalizat american la vârsta de 20 de ani. Fiu al unui învăţător, a intrat în contraspionajul militar şi în armata americană înainte de a studia la Harvard, unde a şi predat.

  S-a impus ca imagine a diplomaţiei mondiale atunci când republicanul Richard Nixon l-a chemat la Casa Albă în 1969 în calitate de consilier pe probleme de securitate naţională, apoi de secretar de stat – a deţinut ambele funcţii între 1973 şi 1975 şi a rămas în fruntea diplomaţiei sub conducerea lui Gerald Ford până în 1977.

  Atunci a lansat detensionarea relaţiilor cu Uniunea Sovietică şi dezgheţarea relaţiilor cu China lui Mao, în timpul unor călătorii secrete pentru a organiza vizita istorică a lui Nixon la Beijing în 1972.

  De asemenea, a purtat negocieri cu Le Duc Tho pentru a pune capăt războiului din Vietnam, din nou în cel mai mare secret şi în paralel cu bombardamentele din Hanoi. Semnarea unei încetări a focului i-a adus Premiul Nobel pentru Pace împreună cu nord-vietnamezii în 1973, unul dintre cele mai controversate din istoria Nobelului.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. == A CRAPAT PREA TARZIU == E OMUL DIN SPATELE TUTUROR RAZBOAIELOR PROVOCATE DE VACARUL PISTOLAR – LIVRAU DEMOCRATZIE CU RACHETA == PRINTRE VACARII PISTOLARI TRAIESC CIRCA 8 MIL DE OVREI DAR CONTROLEAZA TOT STAFFUL SIST BUGETAR AMERICAN SI COMPLEXUL MILITAR-INDUSTRIAL == VEZI RACHETA PATRIOT TRASA DE ROMULANI CARE NU A PLECAT == DIN 3 RACHETE UNA NU A PLECAT . – ASTA SPUNE MULT DE CALITATEA ARMAMENTULUI AMERICAN CONFIRMAT SI DE TURCI,EGIPTENI SI INDIENI DIN 2016 INCOACE ..CIURUCURI == UKR MAI AU UN SINGUR SIST PATRIOT DIN CELE 8 PRIMITE DAR TAC MALC – CHINEZI SI LUMEA ARABA AU AFLAT DEJA .

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  5 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.