Hakuna Matata! 20 de ani de la Regele Leu





Puţine sunt animaţiile Disney mai iubite decât Regele Leu/The Lion King, marele succes din anii ’90 al companiei. De fapt, până la Frozen, lansat în ultimele zile ale anului trecut, Regele Leu a fost animaţia Disney cu cele mai mari încasări din toate timpurile, scrie CineMagia. Pentru a celebra această aniversare, iată mai jos câteva detalii mai puţin cunoscute despre povestea, producţia şi succesul animaţiei.
Lansat pe 15 iunie 1994 în doar două cinematografe, unul în Los Angeles şi unul în New York, Regele Leu avea să prindă totuşi top ten-ul săptămânal al noilor premiere americane. Cu o medie de aproape 800.000 de dolari pe cinematograf, filmul este în continuare, la 20 de ani de la lansare, pe primul loc într-un top al eficienţei premierei.
Pe 24 iunie 1994 are loc o lansare extinsă, în 2550 de cinematografe din SUA şi Canada. Cu un buget de 45 de milioane de dolari, Regele Leu avea să încaseze 41 de milioane în acel weekend, clasându-se astfel pe un onorant loc patru (pe atunci) al celor mai populare premiere din istorie. În 2011 are loc o relansare 3D care dovedeşte că filmul este încă popular chiar şi două decenii mai târziu: 30 de milioane încasate în trei zile şi primul loc în box office-ul acelei săptămâni.
Ideea filmului a venit în timpul unei călătorii cu avionul spre Europa: în 1988, Jeffrey Katzenberg, considerat părintele reinventării Disney în anii ’80 şi ulterior „furat” de Dreamworks Animations, preşedintele Disney Roy E. Disney (nepotul lui Walt) şi regizorul Peter Schneider se aflau în turneul de promovare pentru animaţia Oliver & Company, unul din succesele minore ale companiei. Iniţial titlul a fost King of the Kalahari, acesta fiind schimbat ulterior în King of the Jungle şi de-abia apoi în The Lion King.
Animaţia este prima producţie Disney considerată o poveste originală, până atunci compania fiind celebră pentru ecranizări după basme precum Albă ca zăpada şi cei şapte pitici, Frumoasa din Pădurea adormită, Mica Sirenă şi Frumoasa şi bestia. Subiectul este inspirat în parte de biografia biblică a lui Moise, dar şi de Hamlet, celebra piesă a lui William Shakespeare.
Filmul a fost lăudat pentru cum promovează cultura swahili. Puţini sunt cei care au vizionat filmul şi nu îşi amintesc ce înseamnă „Hakuna matata”, „fii fără grijă” în swahili şi miezul unuia dintre cele mai antrenante momente ale poveştii. Şi numele câtorva personaje sunt luate din limba africană: Simba înseamnă „leu” sau „războinic curajos”, Shenzi „barbar” sau „sălbatic”, Pumbaa „nătăfleţ”, Sarabi „miraj”, Rafiki „prieten”, iar Nila „dar”. Numele regelui Mufasa este inspirat de numele ultimului lider al tribului Bagada, comunitate ce a dispărut în timpul colonizării britanice a Kenyei. Melodiile din film au folosit versuri din cântece populare swahili.
Comentariile portalului
din pacate nu este doar o poveste…este cosmarul realitatii in care ne regasim foarte multi…
Parasca a fost profesor pentru sute, poate chiar mii de politisti din intreaga lume. Ce cauta el in politica?
Nu se potriveste absolut deloc aceasta apropiere politica - biserica. De ce nu a fost reprezentat Aradul de un doctor bun sau de un profesor de calitate sau un inginer (...)