joi, 20 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Guvernul a aprobat programul de dotare a Armatei cu patru corvete multifuncţionale, de 1,6 miliarde de euro

  de Special Arad | 30 noiembrie 2016, 11:15 AM | Naţional

  0

  Guvernul a adoptat, în ședința de marţi, o hotărâre privind aprobarea procedurii aferente programului de înzestrare „Corvetă multifuncţională”. Armata va fi dotată cu patru corvete construite pe şantierul Damen Galaţi, proiect în valoare de 1,6 miliarde de euro.

  Guvernul a aprobat marţi în şedinţă circumstanţele şi procedura specifică aferentă programului strategic de înzestrare „Corvetă multifuncţională” în vederea furnizării de către Damen Shipyards Group, prin Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, a patru corvete din clasa SIGMA – proiect 10514, construite şi dotate în Şantierul Naval Damen Galaţi S.A., precum şi a suportului logistic iniţial, se arată într-un comunicat al Guvernului.

  Valoarea estimată a programului, pe întreaga perioadă de şapte ani, este de 1,6 miliarde Euro (cu TVA), sumă în care sunt cuprinse şi achiziţia muniţiilor şi suportul logistic iniţial, care include şi instruirea echipajelor.

  În Studiul de concept pentru produsul „Corvetă multifuncţională”, elaborat în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, au fost analizate 13 proiecte de corvete, din care patru proiecte pot satisface cerinţele forţelor navale române. Dintre toate aceste proiecte, clasa SIGMA (Ship Integrated Geometric Modular Design Approach) prezintă cele mai mari avantaje avantaje.

  Construcţia şi dotarea navelor se vor realiza în România, la Şantierul Naval Damen Galaţi S.A, parte a Damen Shipyards Group-Olanda, care va colabora cu  operatori economici din industria națională de apărare, atât în activitatea de realizare propriu-zisă a corvetelor, cât şi în proiecte de modernizare a altor nave din dotarea Forţelor Navale Române, respectiv a celorlalte obligaţii de acţiuni compensatorii (offset) ce revin companiei olandeze. Conform procedurii specifice avute în vedere, activităţile compensatorii aferente contractului se vor desfăşura prioritar în următoarele domenii: activitatea de modernizare a altor capabilităţi ale forţelor navale române, realizarea facilităţilor de instruire, constituirea centrului de mentenanţă şi a facilităţilor de depozitare a muniţiilor în România.

  Iniţierea programului strategic de înzestrare ”Corvetă multifuncţională” şi realizarea navelor în România ar reprezenta o oportunitate importantă de dezvoltare, atât pe orizontală, în industria de profil naţională, cât şi în spectrul mai larg, al altor companii româneşti.

  Proiectul de act normativ a parcurs procedura de transparenţă decizională în premieră în materie de achiziţii.

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.