joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Grupuri suport pentru medicii din Arad: „Își vor găsi puterea de a merge mai departe” – Colegiul Psihologilor răspunde doleanțelor cadrelor medicale din Grădiște și nu numai

    de Andreea Daniela B. | 8 decembrie 2021, 4:40 PM | Sănătate | Știri Arad | Topic special

    1

    Când spunem „pandemie” ne gândim în special la oamenii care trec prin boală. Totuși, printre cei mai afectați sunt medicii care se luptă constant cu boala, medicii care tratează pacienții infectați, medicii care văd cum oamenii mor zi de zi și nu pot fi ajutați. Unii dintre ei clachează și asta se vede. Din păcate, chiar recent un bărbat din colectivul Spitalului Județean a recurs la un gest extrem precum sinuciderea. Vorbim, desigur, despre cazul de acum câteva zile când un angajat (nu era cadru medical) a sărit de la etajul cinci al spitalului. (citește aici)

    Ne gândim la moartea a mii, chiar zeci de mii de oameni care poate mai aveau mult de trăit, o moarte care a fost văzută de cadrele medicale din spitale care au stat lângă pacienți în ultimele lor clipe de viață. Toate acestea te pot încărca psihic, iar senzația de vină ori de neputință poate de multe ori să îți pună sănătatea în pericol. Tocmai de aceea, pentru că sănătatea mintală este la fel de importantă ca cea fizică, o „mână” de psihologi arădeni au încercat să vină cu o inițiativă care le-ar putea aduce liniște cadrelor medicale din Spitalul Județean și nu numai. Este vorba despre un grup de lucru la baza căruia stau șase medici psihologi din cadrul Colegiului Psihologilor din România – filiala Arad și care ar avea ca scop sănătatea mintală a medicilor. Mai exact, aceștia ar urma să participe la ședințe și împreună cu psihologii ar putea să treacă peste stresul cauzat pe fondul pandemiei de coronavirus.

    Din păcate, acest lucru nu a devenit realitate până în prezent. Propunerea a ajuns la reprezentanții Spitalului Județean, după cum ne-a declarat însăși Florina Ionescu, managerul spitalului, însă a fost refuzată pentru că astfel de lucruri s-ar întâmpla deja, pe plan intern, însă sub formă de chestionare.

    Cu toate acestea, cei șase psihologi își doresc în continuare să ajute și o fac sub formă de voluntariat. Chiar de aceea, am stat de vorbă cu doctorul psiholog Adriana Popa, președintele filialei Colegiului Psihologilor din Arad care ne-a oferit mai multe informații despre scopul pe care îl au și pe cine doresc să ajute.

    Cadrele medicale din Spitalul Județean și din Grădiște își doresc să aibă parte de consiliere psihologică. Aceștia au contactat Colegiul Psihologilor din Arad și le-au cerut acestora să îi ajute dacă au posibilitate. 

    „Noi ne dorim în continuare să ne oferim serviciile. Acest serviciu și grup vine în întâmpinarea nevoilor cadrelor medicale. Noi nu putem trata cu indiferență gravitatea situației sau să fim lipsiți de empatie față de cei care luptă în linia întâi. Ideea ne-a venit datorită solicitărilor venite din partea cadrelor medicale angajate la spitalul din Grădiște, dar și de la cei din UPU. Cei din Grădiște ne-au făcut această cerere nescrisă, dacă ar exista o posibilitate de colaborare. Am decis că dacă tot există cerere o putem face sub formă de voluntariat, grupuri de suport care să fie destinate cadrelor medicale ce au nevoie de susținere. Ei vor putea să-și împărtășească trăirile cu ceilalți. Sunt convinsă că se confruntă cu stări de anxietate, depresie, neputință când mor foarte mulți oameni. Prin acest grup ei vor vedea că nu sunt singurii care trec prin tot felul de stări, vor putea să vadă anumite mecanisme prin care colegii lor au făcut față și își vor găsi puterea de a merge mai departe”, ne-a povestit Adriana Popa, președinta Colegiului Psihologilor din Arad.

    Grupul va fi format din 12 medici și doi psihologi, iar întâlnirea va avea o durată de două ore. Săptămânal, medicii vor putea să participe la două ședințe.

    „Se face în grup de maxim 12 persoane, asta în afară de terapeut și co-terapeut. Suntem până în prezent șase persoane care oferim acest serviciu, asta dacă se ține în incinta spitalului. Noi asta ne-am dori, să avem un spațiu în incinta spitalului unde putem să ne desfășurăm activitatea. Putem dace, desigur, și online, însă nu mi se pare corect față de medici să stăm după ecran. Vrem să vadă că au sprijinul nostru. Dacă spitalul ar accepta oferta noastră, ne-am apuca imediat. Chiar și în caz contrat, noi suntem dispuși să facem aceste grupuri, însă va costa 50 lei/persoană pentru plata chiriei spațiului în care ne vom desfășura activitatea. 

    Ne gândim și la ceilalți din județ, nu este o ofertă adresată doar unui anumit spital. Este pentru toate cadrele medicale care consideră că au nevoie de acest grup suport. Cei din afara municipiului nu vor fi nevoiți să vină la Arad pentru a beneficia de aceste ședințe. Noi putem să găsim echipe care să meargă la ei, însă asta ar presupune din nou costuri suplimentare. Munca profesioniștilor este voluntară, însă costurile financiare nu pot fi suportate de noi”, a mai adăugat Adriana Popa.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Au nevoie de suport?? Pentru ce ? Pentru o alta strategie criminala? Sau sunt bantuiti de toate sufletele nevinovate , omorate de ei 😡😡💔💔
      Veți plati amarnic pentru toate crimele , nimic nu rămâne nepedepsit atat in cer cat si pe pământ! Nu stiu cine va mai și crede ….
      Ati intubat oameni când au decis sa se externeze! Ati folosit sute de medicamente fără rost printe care psihotrope, ceea ce se va plati conform legi ! Sunteți plini de infecții spitalicesti nedeclarate și multe altele…
      Ati avut curajul sa spuneți pacientilor ” Oricum vei muri ” ! Cine va credeți voi ? Sunteți cel rau le pământ in chip de om! Nu exista iertare pentru asa ceva !

      +5 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    2 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.