marþi, 23 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Cum i-a ajutat o timișoreancă pe agenții FBI să ucidă unul din cei mai cunoscuți gangsteri americani. Sau ce legătură există între Regele Carol al II-lea și prăbușirea unui OZN la Roswell

    de Mihai Todoca | 27 februarie 2021, 3:34 PM | Altădată | Recomandările editorilor

    0

    Internetul îți poate aduce multe comori ascunse. De multe ori nici nu trebuie să cauți, îți apar singure. Și ce face un lucru mai surprinzător este să observi că și fără internet, românii au ajuns să-și lege numele de multe din cele mai cunoscute întâmplări din lume. De la OZN-uri, la gangsteri americani.

    De exemplu, ce legătură ar putea fi între Regele Carol al II-lea al României și presupusa prăbușire al unui OZN la Roswell în Statele Unite ale Americii? Ambele subiecte au apărut pe pagina ziarelor din America, unde aflăm că fostul rege al României se căsătorește cu Magda Lupescu, amanta lui timp de 24 de ani. Fostul rege a hotărât să se căsătorească cu Madame Lupescu după ce medicii au diagnosticat-o cu o boală gravă. Ceremonia a avut loc în Rio de Janeiro, în Hotelul Copacabana.

    Document

    Tot din acea perioadă, aflăm că al patrulea cel mai bun pilot de vânătoare american din Al Doilea Război Mondial, participând chiar la una dintre cele mai notabile bătălii aeriene denumită „Marea vânătoare de curcani din insulele Mariane” în data de 19 iunie 1944 a fost Alexander Vraciu. Un pilot cu origini românești care a rămas până în prezent asul cu cele mai multe victorii al escadrilei VF-6.

    154039930 455694912250913 1015826896724689542 n

    Alexander Vraciu în iunie 1944 arătând că a doborât șase avioane japoneze inamice. \sursa wikipedia

    Aici îl amintim și pe Bâzu, cum era cunoscut Constantin Cantacuzino, un pilot de vânătoare român decorat Ordinul „Virtutea Aeronautică” de Război cu spade, clasa Crucea de Aur cu 2 barete  și Ordinul „Virtutea Aeronautică” de Război cu spade, clasa Cavaler. Tatăl romancierei Oana Orlea a fost un pilot de elită al României cu 608 misiuni aeriene de luptă în care a doborât șase avioane în total.

    unnamed

    redescoperaistoria.ro

    Mergem mai departe cu istoria, considerând cele două mențiuni ale piloților de vânătoare un mic aperitiv după povestea cu Regele Carol și ajungem la unul din cei mai cunoscuți gangsteri americani. Nu, nu e Al Capone, dar de numele spărgătorului de bănci se leagă începuturile FBI-ului în prinderea lui John Dillinger. Un spărgător de bănci notoriu care a reușit o dată să evadeze amenințând gardianul cu un pistol de jucărie făcut din lemn. Povestea lui a fost ecranizată, deși puțin romanțată, iar Johnny Depp a jucat rolul în ceea ce FBI-ul a denumit „Inamicul Public numărul 1”.

    Ce legătură ar putea avea un român cu faimosul spărgător de bănci? Nici mai mult nici mai puțin decât uciderea acestuia, după ce proprietara unui bordel, cunoscută sub numele de „Femeia în Roșu” le-a spus agenților FBI unde se află John Dillinger împreună cu iubita. Aceștia ieșeau dintr-un cinema când au fost încolțiți de agenții FBI, iar când spărgătorul de bănci a încercat să-și scoată pistolul acesta a căzut secerat de patru gloanțe, trase în direcția lui.

    Numele „Femeii în Roșu” ? Ana Cumpănaș.

    Ana Cumpănaș era o timișoreancă, născută în Comloșu Mare, care în urma căsătoriei cu un american a ajuns în Statele Unite. Relația nu a durat mult, deși au avut un copil, iar la urmă a ajuns să se căsătorească cu un avocat român, Alexandru Suciu, preluând și numele de Sage, o americanizare a numelui Suciu. După ce s-a despărțit și de Alexandru Suciu în urma mai multor certuri între ei , dar și fiul din prima căsătorie, Ana Cumpănașu deschide un bordel în Chigago și ajunge să se împrietenească cu iubita lui John Dillinger, Polly Hamilton. Știind că autoritățile au denumit-o pe Ana Cumpănașu „imigrant cu caracter moral josnic” și că urma să fie deportată înapoi în România, aceasta a făcut o înțelegere cu FBI să fie ajutată în schimbul informațiilor asupra lui John Dillinger.

    pjimage 1

    Locul uciderii lui John Dillinger și Ana Cumpănaș

    Din nefericire pentru ea, o dată ce agenții FBI l-au ucis pe John Dillinger ea nu mai a fost băgată în seamă de autorități și a ajuns să fie deportată înapoi în România, mai exact la Timișoara unde a și murit în 1947 la 58 de ani în urma unui cancer de ficat.

    De numele ei se leagă și multe teorii ale conspirației care îl presupuneau pe faimosul spărgător de bănci încă viu, iar ea ar fi fost deportată ca urmare a mușamalizării FBI în ceea ce se credea a fi o înscenare a uciderii lui John Dilinger folosind un om nevinovat.

    Cum spuneam, istoria ne poate arăta multe comori ascunse, dar care ironic sunt acolo în văzul lumii.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.