sâmbãtã, 13 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Grindeanu cere retestarea mecanicilor din cauza numeroaselor accidente feroviare care au avut loc în mai puțin de 2 ani în România

  de - | 26 martie 2023, 2:42 PM | Naţional

  0

  (foto: Inquam Photos / Ovidiu Iordachi)

  Zeci de accidente feroviare au avut loc în mai puțin de doi ani în România, verificările efectuate de autorități scoțând la iveală că majoritatea s-au produs din cauza personalului uman, informează Adevărul.ro. Mai exact, vorbim de 21 astfel de accidente în mai puțin de 2 ani.

  O analiză efectuată din ordinul Ministrului Transporturilor asupra zecilor de accidente feroviare din perioada iulie 2021 – martie 2023 a scos la iveală că majoritatea au avut loc din cauza personalului uman, în analizâ nefăcându-se referire însă și la starea liniilor de cale ferată sau a locomotivelor ori vagoanelor de tren.

  •  Citește și: O femeie a decedat, în urma accidentului dintre o locomotivă și un tren de călători din Gara Galați • Special Arad · ultimele știri din Arad

  În urma analizei, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a emis un ordin prin care propune retestarea mecanicilor de locomotivă și suspendarea permiselor acelor care nu îl promovează în urma a două teste consecutive.

  Concret, ministerul propune efectuarea de către Autoritatea de Siguranță Feroviară Română, denumită în continuare ASFR, în perioada aprilie – august 2023, a unor acțiuni de supraveghere prin inspecții de stat privind:

  – verificarea modului de menținere și dezvoltare a competențelor profesionale ale personalului cu responsabilități în siguranța circulației în scopul respectării cerințelor privind siguranța feroviară;

  – verificarea modului de derulare a programelor de formare profesională continuă din domeniul feroviar;

  – verificarea modului de respectare a prevederilor legale în vigoare referitoare la formarea mecanicilor de locomotivă privind cunoștințele profesionale referitoare la materialul rulant pe care mecanicul de locomotivă îl va conduce/infrastructura feroviară pe care va conduce și a modului în care este asigurată dobândirea competențelor profesionale.

  „Personalul care nu promovează verificarea cunoștințelor poate solicita participarea la o nouă verificare ce poate fi programată după minim 10 zile de la data desfășurării verificării inițiale, dar nu mai mult de 20 de zile, perioadă în care nu va fi utilizat în funcții cu responsabilități în siguranța circulației. În situația în care personalul nu a promovat nici a doua verificare (…) autorizațiile/permisele deținute se suspendă până la promovarea unui nou examen de reautorizare/obținere a unui nou permis de mecanic de locomotivă”, se arată în proiectul de ordin.

  Sursa: Adevărul.ro.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.