marþi, 23 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Update 5Greva controlorilor de trafic aerian a fost suspendată! Instanța a hotărât că greva este legală

    de Special Arad | 30 mai 2017, 11:34 AM | Naţional

    0

    Titlu inițial (26.05.2017): Grevă generală la Romatsa! Mii de zboruri pot fi afectate începând cu 30 mai

    Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR) a transmis, ieri după amiază, o notificare prin care anunță „hotărârea de a declara greva propriu-zisă la nivelul RA ROMATSA, toate subunitățile, începând cu data de 30 mai 2017, ora 9.00”.

    Semnalând mai multe disfuncționalități în derularea activităților de control al traficului aerian, inclusiv „dispariția unor aparate de zbor de pe radare”, dar și faptul că negocierile cu conducerea ROMATSA au eșuat, sindicatul ATSR notifică decizia de a trece la greva generală din 30 mai, cu termen nelimitat.

    „Pe timpul grevei, va fi asigurată mai mult de o treime din activitatea normală a ROMATSA”, precizează sindicatul, în notificarea transmisă.


    UPDATE:

    Negocierile sindicatului cu conducerea regiei Romatsa, care are monopolul dirijării traficului aerian din România, au eșuat astăzi, iar angajații vor intra marți în grevă la ora 9.00, au declarat reprezentanții Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR), la ieșirea de la negocierile de la Ministerul Transporturilor.

    Angajații vor asigura, conform legii, cel puțin 30% din traficul aerian.

    „Ne cerem scuze față de pasagerii care și-au planificat vacanțe în perioada aceasta! Greva noastră nu are nicio legătură cu această perioadă de vacanță. Este important să înțelegeți că a început demult acest conflict. De șase luni puteam să începem, am fost cu procedura (finalizată – n.r.) pentru a putea începe greva. Am așteptat șase luni ca să înțeleagă cineva și să facă ceea ce trebuia să facă”, a declarat luni Florin Diaconu, purtătorul de cuvânt al Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR).

    Florin Diaconu a adăugat că greva anunțată de sindicaliștii de la ROMATSA vizează salvarea instituției.

    „Vreau să înțeleagă opinia publică: nu la noi e vina, nu pentru salariile noastre facem ce facem, ci pentru a salva o instituție românească, care nu e bugetară și care aduce bani la buget”, a susținut el.


     

    UPDATE 2: Regia Autonomă Administrația Română a Controlorilor de Trafic Aerian – ROMATSA a contestat în instanță legalitatea grevei anunțate pentru marți, 30 mai, de către Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR), conform portalului Tribunalul București.

    Ședința în care instanța va judeca pe fond acțiunea pentru constatarea nelegalității grevei va avea loc marți, la ora 8:30, la secția a VIII-a Conflicte de Muncă și Asigurări Sociale.


     

    UPDATE 3: Marți dimineață, la ora 9.00, a început greva controlorilor de zbor din Romatsa ce riscă să ducă la sute de întârzieri și anulări ale zborurilor de pe aeroporturile românești. Greva a fost declanșată pe termen nelimitat. La tribunal se judecă o contestație privind legalitatea acțiunii sindicale. Deciziile privind cursele ce pot pleca nu se ia în România, ci de către Eurocontrol, scrie HotNews.

    O aeronavă Tarom cu destinația București a decolat de pe Aeroportul Internațional Iași la ora 10.20, cu o întârziere de 50 de minute, potrivit Agerpres. Până la acest moment au fost anulate șase curse care urmau să plece sau să decoleze de pe Otopeni, toate operate de compania low-cost Ryanair. Potrivit News.ro, zece curse programate, marți, pe Aeroportul Sibiu către sau dinspre destinații din Germania, Austria și Spania ar putea fi afectate de grevă. În terminalul Aeroportului Sibiu nu sunt călători blocați la această oră.

    Între timp, ziare.com relatează că liderul Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR), Gabriel Tudorache, a explicat, marți dimineață, că toate companiile aeriene știau din timp pentru ce zboruri primesc aprobare de decolare.

    Acesta a reiterat la Realitatea TV că doar 33,3% dintre zboruri vor fi asigurate și a explicat cum pot afla pasagerii care sunt cele afectate. „E extrem de important ca toată lumea să înțeleagă. Romatsa era condamnată la faliment”, a spus Tudorache.

    Astfel, dacă aveați programate călătorii marți dimineața, cel mai sigur este să verificați cu compania aeriană situația zborului. Totodată, reprezentanții aeroporturilor transmit pasagerilor ale căror zboruri nu au fost anulate să fie din vreme la aeroport și gata de îmbarcare, pentru că, de îndată ce există o poziție liberă pentru decolare, avionul să poată pleca.

    Nu se știe cât timp va dura greva, având în vedere că la negocierile de luni dintre sindicaliștii Romatsa și ministrul Transporturilor s-a convenit asupra măsurilor ce vor fi luate. Problema este că pentru implementarea lor este nevoie de o serie de documente și întocmirea lor necesită timp, scrie Ziare.com.

    Harta live a zborurilor de pe site-ul Flightradar24 arată cât de puține curse survolează România față de țările învecinate.

    image-2017-05-30-21792828-0-greva-controlorilor-romatsa-vizibila-harta-zborurilor

    UPDATE 4: Ministrul Transporturilor Alexandru Cuc a anunțat, la Realitatea Tv, că greva va fi suspendată și traficul aerian va fi reluat în condiții normale după ora 13:00. 

    UPDATE 5:

    Greva controlorilor de zbor a fost suspendată în jurul orei 13.00

    Compania Aeroporturi București a confirmat suspendarea grevei:

    Greva Romatsa a fost suspendata! Programul zborurilor va reintra in normal, in cel mai scurt timp posibil.

    Pentru mai…

    Posted by Bucharest Airports on Tuesday, May 30, 2017

    Tribunalul București a decis astăzi că greva este legală. Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu apel. Decizia a fost întâmpinată cu aplauze de cei aproximativ 30 de sindicaliști prezenți în sala de judecată, potrivit Agerpres.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.