joi, 18 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Göndör atenționează părinții, la început de an școlar: Nu cumpărați produse pe care le vedeți pe Facebook, fără avizul DSP!

    de Raluca Medeleanu | 10 septembrie 2020, 11:54 AM | Educaţie | Topic special

    0

    Nervi întinși, stres, agitație – cam acestea ar fi stările prin care trec zilele acestea părinții a căror copii vor începe școala luni. Pandemia a făcut ca o experiență care, de regulă, era întâmpinată cu zâmbete și flori, să fie privită ca pe un motiv de teamă, însă inspectorul general școlar al IȘJ Arad, Marius Göndör, îndeamnă la calm și ține să facă un apel acestor părinți, rugându-i să renunțe la a strânge bani pentru achiziționarea a diferitelor echipamente și produse de dezinfectare pentru clase, întrucât – îi asigură acesta – școlile sunt pregătite cu ceea ce este necesar.

    Invitat fiind în această dimineață la emisiunea Aradul Matinal, la Radio Arad, Göndör a ținut să-i asigure pe părinți că toți angajații fiecărei unități de învățământ din Arad vor face tot posibilul ca elevii să revină la școală în siguranță. Acesta este conștient că, la ora actuală, Ministerul Educației nu e privit într-o lumină bună și că profesorii sunt și ei stresați, întrucât vor avea un rol mult mai mare decât de simplu dascăl care își predă materia, ci devin oarecum și paznici ai respectării tuturor normelor impuse, însă inspectorul general a amintit experiența din această vară când au fost organizate trei sesiuni de Bacalaureat, Evaluarea Națională și examenele personalului didactic, momente în care a existat și atunci teamă, dar când totuși lucrurile nu au degenerat. „A fost și atunci o presiune maximă, oamenii spuneau și atunci că va fi periculos, că nu se vor putea desfășura examenele, că se vor face îmbolnăviri… iată că am trecut prin toate acestea și mă bucur și le mulțumesc colegilor care au fost implicați că au fost fără evenimente deosebite. Asta mă face să cred că și ceea ce vom desfășura acum, adică începerea cursurilor în condițiile acestea nu deosebite, ci foarte deosebite, ale acestei pandemii, mă face să cred că și aici vom reuși, dar repet: solidaritate, unitate, empatie”, a spus Marius Göndör.

    Părinții vor trebui să supravegheze cu atenție starea de sănătate a copiilor

    În ceea ce privește triajul epidemiologic care va trebui făcut de către părinții, inspectorul școlar general a explicat de ce s-a luat decizia ca părinții să fie cei cărora le-a fost lăsată această responsabilitate.

    „Dacă în timpul examenelor naționale am avut acele triaje epidemiologice la intrarea în școală și se lua temperatura de către un cadru didactic ori cadru medical, acum e aproape imposibil să facem această verificare la intrarea în școală. Gândiți-vă la școli cu peste 1000 de copii, asta înseamnă că toată ziua luăm numai temperatura. De aceea și ordinul comun Ministerul Educației cu Ministerul Sănătății prevede rugămintea către părinți să facă ei asta acasă, adică să fie atenți la simptomatologia copilului, temperatură, poate se simte rău și atunci dacă, Doamne ferește, se întâmplă așa, să fie abținuți în a îi trimite la școală și să ia legătura cu medicul de familie imediat. De altfel, asta se va întâmpla și la școală, dacă copilul va prezenta vreo simptomă, imediat primul telefon va fi către părinte”, a spus Göndör.

    Declarații și adeverințe, sunt ele necesare?

    Despre presupusa declarație care ar fi trebuit completată în cazul în care copilul este depistat la școală cu simptome, inspectorul școlar general a afirmat că ea nu este necesară, nefiind prevăzută în ordinul comun al celor două ministere, al Educației și al Sănătății. În schimb, adeverința „clinic sănătos” care trebuie adusă de la medicul de familie a rămas o necesitate, însă inspectorul a ținut să aducă clarificări, spunând că este un lucru „greșit înțeles”, întrucât în fiecare început de an școlar, pentru orele de educație fizică, conform legii, medicul de familie eliberează o astfel de adeverință.

    „Aceste adeverințe nu au nicio legătură cu pandemia. Nu, acestea s-au dat și înainte! Profesorul de sport trebuie să aibă o adeverință, că poate să-l pună pe elev să fugă în timpul orelor de sport… Doamne ferește, se întâmplă ceva! Repet, adeverințele se dau de când mă știu eu în învîțământ”, a spus Göndör.

    Inspectorul școlar general instistă ca părinții să nu se lase duși de val și să nu cumpere aparatură pseudo-medicală pentru școală

    Dat fiind faptul că pe grupurile online în care discută părinții au apărut mai multe propuneri din partea unora dintre aceștia pentru cumpărarea a tot soiul de dispozitive care să sporească, de exemplu, nivelul de calitate a aerului în sala de clasă, sau diferiți dezinfectanți „mai buni”, Marius Göndör a ținut să specifice că fiecare școală s-a asigurat deja că există tot necesarul pentru a asigura actul învățării în condiții optime, sigure, amintind că în fiecare dintre cele trei scenarii (verde, galben, roșu) există reguli de prevenire a îmbolnăvirilor. Pentru situația în care elevii merg la școală, inspectorul general a amintit trei reguli de aur: 1. distanțarea fizică în clase (băncile fiind aranjate cu distanța de 1 metru între ele); 2. purtarea măștii; 3. dezinfecția mâinilor și a suprafețelor. Acesta a ținut să sublinieze și că în fiecare școală există deja achiziționat destul dezinfectant.

    „La nivelul tuturor unităților de învățământ există stocuri pentru cel puțin o lună pentru așa ceva. Nu trebuie să cumpere nimeni, nimic! Nu trebuie să exagerăm, vorbeam de calm mai devreme, nu ne apucăm să cumpărăm aparatură, că așa am văzut pe Facebook sau pe undeva. Pe lângă faptul că trebuie să fim calmi, trebuie să fim și profesioniști și să respectăm niște reguli. Dacă se cumpără ceva într-o unitate de învățământ sau într-o sală de clasă, la inițiativa profesorului sau părinților, eu am transmis deja directorilor, ca acest lucru să nu fie folosit decât dacă există un aviz din partea DSP. De aceea eu îndemn la calm și la a fi foarte rezervați în a cumpăra tot felul de aparaturi. În această perioadă apar tot felul de avioane străine – lampa minune care face nu știu ce – sigur, oamenii vor să-și vândă materialele, dar atenție!, fără avizul DSP nici vorbă!”, a atenționat Marius Göndör.

    Ascultă declarațiile integrale ale inspectorului școlar general Marius Göndör din cadrul emisiunii Aradul Matinal, de pe Radio Arad 99,1 fm, prin linkul de mai jos, începând cu minutul 13,30:

    PODCAST „ARADUL MATINAL” cu Mihai Molnar și Marius Göndör, 10.09.2020

    Citește și: 

    Noul an școlar la Arad. Directorul DSP ne asigură că zonele roșii nu-s așa de roșii, iar inspectorul școlar general roagă părinții să nu transfere teama spre elevi

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    7 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.