marþi, 18 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Glad Varga anunţă că va face demersuri pentru a veni în sprijinul micilor prosumatori

  de - | 6 septembrie 2022, 2:45 PM | Comunicate contra cost

  0

  Deputatul liberal arădean Glad Varga, vicepreşedinte al Comisiei pentru antreprenoriat şi turism şi membru al Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic, susţine că în următoarea perioadă va iniţia o serie de demersuri pentru modificări legislative menite să vină în sprijinul micilor prosumatori, prin eliminarea piedicilor şi condiţiilor aberante impuse acestora.

  „Cele peste 45.500 de dosare depuse la AFM din 2019 până în prezent pentru instalarea de panouri fotovoltaice arată că oamenii sunt din ce în ce mai interesaţi de folosirea unor surse alternative de energie şi de perspectiva autonomiei energetice, mai ales că preţurile la energie au sărit considerabil. O indică asta şi cererea în creştere la firmele de furnizare şi instalare de panouri fotovoltaice, o indică şi numărul de credite pe care românii le solicită tocmai în acest scop.

  Din păcate, pe nervii şi cheltuiala oamenilor, ceea ce ar trebui să fie un proces simplu s-a transformat într-o povară din cauza întârzierilor prelungite, amânărilor succesive la cele două instituţii direct implicate. Pe de-o parte, evaluarea și implementarea dosarelor casa verde la AFM este lentă, pe de altă parte, odată ce omul şi-a pus panourile, din fonduri proprii, prin credite sau prin programul AFM, apare o altă dificultate – operatorii de distribuţie amână la nesfârşit etapele pentru care sunt responsabile: verificarea instalaţiei şi emiterea avizului de prosumator (certificatului de racordare) ori montarea contorului de distribuţie cu dublu sens. Deşi sunt prevăzute în legislaţie termene clare pentru fiecare etapă, distribuitorii de energie găsesc tot felul de motive pentru întârzierea procesului, astfel că lucrările au ajuns să dureze de la câteva luni până la peste un an!

  Este inacceptabil ca într-o perioadă în care există context, disponibilitate şi fonduri, în care tehnologia pentru energie solară este dezvoltată şi folosită la scară largă, oamenii să fie împiedicaţi de birocraţie şi rea-voinţă din partea celor care ar trebui de fapt să îi sprijine şi să respecte legea”, susţine Glad Varga, deputat PNL de Arad.

  Parlamentarul arădean susţine că se vor analiza și se vor propune măsuri de debirocratizare a procesului de autorizare şi se vor stabili termene clare cu sancțiuni pentru operatorul economic care amână emiterea avizului de prosumator.

   


  Comunicatul de față a fost publicat contra cost. Conținutul acestuia reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al partidului / organizației mai sus amintit/e, pentru care Redacția Special Arad nu-și asumă nicio responsabilitate.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.