Ghidul votantului la Alegerile Prezidențiale 2024





Pe 24 noiembrie 2024, România va organiza primul tur al alegerilor prezidențiale, la care 18.994.290 de alegători își vor putea exercita dreptul de vot. Sunt 18.968 de secții de votare amenajate pe întreg teritoriul țării.
Secțiile de votare se vor deschide la ora 7:00 și se vor închide la ora 21:00.
Totuși, dacă există alegători care, la ora 21:00, se află la sediul secției de votare sau se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot, ei vor putea să-și exercite dreptul de vot până la ora 23:59. Votantul va fi identificat la prezentarea actului de identitate și apoi va primi un buletin de vot și o ștampilă.
La ce secție de votare puteți vota
• Alegătorul care se află în orașul / localitatea unde își are domiciliul sau reședința poate vota DOAR la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea sa.
• DACĂ alegătorul se află în alt/ă oraș / localitate, poate vota la orice secție de votare din acel oraș / acea localitate.
• Membrii biroului electoral al secției de votare sau operatorii de calculator pot vota la secția unde își desfășoară activitatea.
• Alegătorii cu mobilitate redusă pot vota la orice secție de votare care le asigură accesul.
• Cei care nu se pot deplasa până la o secție de votare, pot solicita urna specială. Cererile pentru urna specială se pot depune la secția de votare cu o zi înainte de vot (astăzi), între orele 18:00 – 20:00.
Alegătorii pot vota și în străinătate, la secțiile de votare deschise pe lângă ambasade, consulate sau institute culturale, chiar dacă nu au domiciliul sau reședința stabilite acolo. Cu alte cuvinte, se poate vota în străinătate și dacă alegătorul este turist sau în trecere în țara respectivă în ziua votului.
Alegătorii din România care nu știu unde trebuie să voteze pot afla această informație accesând site-ul registrulelectoral.ro. Acolo, vor completa datele solicitate: CNP, nume de familie și codul captcha. Apoi, vor alege tipul alegerilor: Alegeri pentru Președintele României 2024 – tur I.
După completarea acestor date, site-ul va afișa numele și numărul secției de votare la care alegătorul este arondat, precum și adresa și harta unde este localizată secția.
Reamintim că duminică, 24 noiembrie, va fi primul tur al ALEGERILOR PREZIDENȚIALE.
În data de 1 Decembrie vor fi alegeri parlamentare, iar în data de 8 decembrie 2024 va fi turul II al alegeri prezidențiale în țară.
Românii din diaspora au început să voteze la primul tur al alegerilor prezidențiale deja de vineri. Vezi aici câți români au votat deja în Diaspora, până în această dimineață (sâmbătă).
La ce oră se deschid și închid secțiile de votare
În România, secțiile de votare se vor deschide la ora 7:00 dimineață și se vor închide la ora 21:00. Votarea va putea fi prelungită, în cazuri excepționale, până cel târziu la ora 23:59, dacă se constată că în secțiile de votare se află la rând persoane care vor să își exercite dreptul la vot.
În străinătate, românii au la dispoziție trei zile pentru a vota, iar programul secțiilor de vot este următorul:
• vineri 22 noiembrie 2024, între orele 12-21;
• sâmbătă 23 noiembrie 2024, între orele 7-21;
• duminică 24 noiembrie 2024, între orele 7-21.
Documente necesare pentru vot
Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România trebuie să se prezinte cu unul dintre următoarele acte de identitate valabile în ziua votării:
• Carte de identitate / carte electronică de identitate / carte de identitate provizorie / buletin de identitate / pașaport diplomatic / pașaport diplomatic electronic / pașaport de serviciu / pașaport de serviciu electronic / carnet de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.
Candidații la alegerile prezidențiale 2024, în ordinea în care vor apărea pe buletinele de vot:
1. Elena-Valerica Lasconi (USR)
2. George-Nicolae Simion (AUR)
3. Ion-Marcel Ciolacu (PSD)
4. Nicolae-Ionel Ciucă (PNL)
5. Kelemen Hunor (UDMR)
6. Mircea-Dan Geoană (independent)
7. Ana Birchall (independentă)
8. Alexandra-Beatrice Bertalan Păcuraru (Alternativa pentru Demnitate Națională)
9. Sebastian-Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)
10. Ludovic Orban (Forța Dreptei) – s-a retras din cursa prezidențială, dar buletinele de vot au fost deja tipărite
11. Călin Georgescu (independent)
12. Cristian Diaconescu (independent)
13. Cristian-Vasile Terheș (Partidul Național Conservator Român)
14. Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale)
Voturile vor fi considerate valide dacă ștampila va fi pusă în interiorul chenarului unui candidat.
În afara chenarului sau în cazul ștampilării mai multor candidați, votul se anulează.
Când aflăm rezultatul votului la primul tur al alegerilor prezidențiale 2024
Secțiile de votare se vor închide la ora 21:00, moment în care vor fi disponbile și primele rezultate, de tip exit-poll, la închiderea urnelor. Acestea nu sunt, însă, rezultatele oficiale ale primului tur al alegerilor prezidențiale 2024.
Sondajele de tip exit-poll sunt efectuate imediat ce alegătorii ies din cabinele de vot. Astfel, voturile pot fi evaluate și se pot face predicții înainte de comunicarea oficială a rezultatelor alegerilor.
Pentru alegerile prezidențiale 2024, BEC a acreditat patru institute pentru realizarea sondajelor exit-poll:
– CURS – Centrul de Sociologie Urbană și Regională;
– Avangarde S.R.L.;
– CIRA – The Center for International Research and Analysis S.R.L;
– ARA Public Opinion S.R.L.
Comunicarea oficială a rezultatelor la alegerile prezidențiale 2024 va fi făcută de către Biroul Electoral Central.
În premieră, rezultatele alegerilor vor putea fi urmărite în timp real. Site-ul prezenta.roaep.ro va fi disponibil începând cu deschiderea oficială a votării și va oferi informații live despre numărătoarea voturilor, imediat după închiderea urnelor.
Astfel, toți cei interesați vor putea urmări centralizarea voturilor și o serie de reprezentări grafice ale rezultatelor provizorii, parțiale și finale, după închiderea secțiilor de votare.
Pe site-ul prezenta.roaep.ro, pentru prima dată, vor fi prezentate grafic, în mod continuu, rezultatele voturilor obținute de către candidați, pe măsură ce președintele și membrii secțiilor de votare transmit digital procesele-verbale cu voturile exprimate.
Rezultatele alegerilor vor putea fi urmărite și pe specialarad.ro.
Surse: euronews.ro, adevarul.ro, avocatnet.ro
Comentariile portalului
Nu mă deranjează opiniile diferite de ale mele. Dimpotrivă. Mă ajută să-mi verific propriile opinii. E drept că uneori seamănă mai degrabă cu niște sentințe decâ (...)
De ce va atacați? Cei mai mulți votează cu El Gavrilă și cu Ea Simion. Nu a sesizat mai nimeni. Cu turma , înainte!🤣
Nu v-ați prins nici acum. Nu de aia eram deranjat, de fapt nici măcar nu eram deranjat. Atrăgeam atenția asupra tonului, ceea ce fac și acum. (...)