Gest frumos, dar din păcate politic: Gheorghe Falcă și-a manifestat solidaritatea față de Mircea Mihăieș

  de Special Arad | 9 mai 2014, 12:12 AM | Administraţie | Recomandările editorilor

  2

  Când politica se bagă în cultură, nu o face întâmplător. Depinde la cine e valabilă referirea, dar asta nu schimbă sau înfrumusețează aspectul în niciun caz. În anumite cazuri poate fi vorba de incultură, iar în altele poate fi vorba de o reacție șireată, ce ridică instantaneu ratingul politicianului cu ț-șpe puncte. Victor Ponta a refuzat miercuri decorarea lui Horia Roman Patapievici și Mircea Mihăieș pentru că,  în opinia premierului, au exprimat „opinii anti-românești, chiar fasciste”. În mod expres, pe Mircea Mihăieș l-a numit „un fascist bătrân de extremă-dreaptă”. Trebuie menționat că propunerea decorării a venit din partea președintelui, Traian Băsescu, motiv destul de serios, în termeni politici, pentru acest conflict. La polul opus, în vestul țării adică, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a profitat cu un șarm formidabil și cu o maximă eficiență (scontată, desigur) de prezența publicistului Mircea Mihăieș la Arad, joi, la lansarea de carte a scriitorului Norman Manea în Sala Regele Ferdinand a Palatului Administrativ, unde a scos la un moment dat o hârtie A3, așa, teatral de-a dreptul, pe care scria mare următorul text: „Solidaritate cu Mircea Mihăieș”.

  Isn’t that cute?, cum ar zice americanu’ ?

  Mesajul de solidaritate față de scriitorul de origine arădeană, Mircea Mihăieș (fost vicepreședinte al ICR, între altele), a venit după un discurs frumos, ce-i drept, în care Gheorghe Falcă  a precizat că Aradul candidează la titlul de Capitală Culturală Europeană și s-a întrebat foarte retoric dacă poate să tindă la un astfel de titlu un oraș din România, dacă țara nu se ridică  la un anumit nivel. Spre final, înainte de marea surpriză Kinder, a ținut neapărat să o implice în context pe fiica sa, ca efectul să fie lacrimogen până la măduva oaselor, așa cum s-a dovedit științific de atâtea ori în astfel de cazuri cultural-electorale.

  Discursul lui Falcă era cam așa: „În momentul în care ați vorbit despre lagăr (se referă la Norman Manea – n. red), mi-am dat seama ce șansă am avut eu, ca generație, amintind numai 21 de ani de comunism, iar apoi am primit o libertate. Și mă întreb și astăzi dacă înțelegem ce înseamnă această libertate. Mă uit cât de ușor se pot face pe unii fasciști și pe alții comuniști. De fapt, în momentul în care ai un competitor, dacă nu-l tratezi corect în jurul unei dispute, te simți inferior. (…) Libertatea am câștigat-o foarte greu și constat că se păstrează. Aici, în orașul nostru, eu spun că dacă vrem să atingem libertatea totală, trebuie să ne apărăm oamenii. O întrebare pentru dumneavoastră este: cum reușim să ajutăm oamenii să-și apere valorile? Cum reușim să educăm oamenii să apere libertatea? Pentru că sunt un om care am o relație cu arădenii și evident, familii cu care ne cunoaștem, așa cum v-a spus soția mea, cu care am un copil atât de mic (arată zâmbind cu toată gura cam cât de mică e fetița – n. red)… noi transmitem un astfel de mesaj domnului Mihăieș” – și arată posterul zilei, împietrit în zâmbetul acela STAS, timp de câteva fotografii care să imortalizeze momentul care a declanșat o euforie silențioasă în sală și a readus pacea pe lume.

  Frumos gest, dar din păcate politic de la o poștă. În ceea ce ne privește, sperăm că această campanie numită „Arad – Capitală Culturală Europeană” să nu fie doar o altă acțiune cu iz electoral, din ciclul „nu contează că nu câștigăm, contează că am participat, iar cununa de lauri îi va aparține celui care a ridicat afișul spre public”.

  Până la proba contrarie însă, pentru această zi sfântă trebuie să arătăm și noi, redacția Special Arad, puțin respect. Așadar, în mod excepțional, adică doar astăzi, noi transmitem un astfel de mesaj:

   

  (suntem extrem de credibili, nu-i așa?)

   

  SOLID albastru

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Cei de la ICR, propuşi de Băsescu pentru decorare, sunt slugoi băsişti care nu au făcut mai nimic bun în lume pentru promovarea României, ci doar au făcut propagandă lui Băsescu şi camarilei lui, încercând să legitimeze în ochii străinilor un regim urât de popor. H.R. Patapievici, în unele lucrări literare, a avut întradevăr opinii urâte la adresa românilor, iar Mircea Mihăieş face parte din grupul aşa-zişilor “polemişti excesivi” care critică tot şi toate, mai puţin pe Băsescu. Gestul lui Falcă nu are valoare morală, ci este unul calculat, în nota pragmatismului politic care-l caracterizează (dovadă şi faptul că a venit cu afişul gata pregătit).

   0 voturi
   +1
   -1
  2. mai schimbati canalul, domnule Aradeanu (sau poate sunteti doamna, ca nu-mi dau seama dupa nume) – vedeti ca aia ai lui voiculescu va spun ce sa ganditi si va otravesc sufletul cu ura lor, care e bine antrenata. si va spun si ce sa votati, si ce sa vorbiti – numai ca nu va dati seama de asta. va spala creierul, aveti grija! cat despre Falca, habar n-are cine e si ce e cu profesorul Mihaies, se foloseste de imaginea lui exact cum face si Basescu, din pacate. am ajuns de rasul lumii, cu asemenea clasa politica….

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  2 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.