joi, 25 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Garda Națională de Mediu Comisariatul Județean Arad – bilanț pe primele șase luni

  de Special Arad | 13 iulie 2016, 3:31 PM | Știri Arad

  4

  Știri Arad – Comunicat de presă Privind activitatea GNM – CJ Arad (perioada 01.01 – 30.06.2016)

  În perioada 01.01.2016 – 30.06.2016, Comisariatul Județean Arad al Gărzii Naţionale de Mediu a efectuat un număr total de 756 inspecţii, dintre care 182 inspecţii planificate, conform planului anual de controale şi 574 inspecţii neplanificate.

  În cadrul inspecţiilor neplanificate, au fost înregistrate (după caz):

  • 56 controale efectuate în urma sesizărilor,
  • 84 controale de verificare a realizării măsurilor stabilite anterior,
  • 39 controale de identificare a unor obiective noi,
  • 6 controale în urma autosesizării,
  • 272 controale dispuse de Comisariatul General al Gărzii Naționale de Mediu,
  • 63 controale de verificare a respectării măsurilor din actele de reglementare,
  • 48 controale cu alte autorităţi, în urma protocoalelor încheiate în acest sens cu instituţii la nivel judetean.
  • 5 controale pentru investigarea unor accidenta sau incidente cu impact asupra mediului

  – 1 control pentru emiterea, prelungirea sau revizuirea actelor de reglementare

  Principalele neconformităţi constate în urma controalelor efectuate în perioada menţionată au fost:

  – nerespectarea prevederilor autorizaţiei de mediu

  – neîntocmirea evidenţei gestiunii deşeurilor

  – neluarea masurilor de salubrizare a terenurilor neocupate productiv situate de-a lungul cailor de comunicatie rutiera, feroviara si a cursurilor de apa

  În urma acestor controale, au fost aplicate 21 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 315200 lei.  Cea mai mare sancţiune aplicată de comisarii GNM – CJ a fost în valoare de 50000 lei, dată unei societati comerciale pentru nerespectarea conditiilor impuse in actele de reglementare.

  Inspecţiile realizate au avut ca prioritate verificarea respectarii conditiilor din actele de reglementare si verificarea măsurilor impuse cu ocazia controalelor anterioare .

  O pondere importantă în activitatea de control desfăşurată în perioada 01.01.2016 a avut-o rezolvarea reclamaţiilor/sesizărilor. Astfel, din cele 79 reclamaţii inregistrate, majoritatea sesizarilor au vizat abandonarile ilegale de deseuri atat pe domeniul public cat si pe terenurile private din judetul Arad, disconfortul creat de poluarea atmosferica si poluarea fonica.

  Precizăm că în cursul acestei perioade nu au fost înregistrate poluări, accidente sau incidente care să ducă la afectarea gravă a factorilor de mediu (apă, aer, sol).

  O situatie deosebita in aceasta perioada a constituit-o transferul ilegal de deseuri din tarile membre UE spre Romania. In cursul acestui an ne-a fost solicitat sprijinul in repetate ransuri in punctele de trecere a frontierei Nadlac, Nadlac II si Varsand pentru a stabilii daca aceste transporturi de deseuri indeplinesc conditiile legale pentru a fi introduse in tara. Cu aceste ocazii s-a constatat ca un numar de 12 transporturi deseuri avand destinatia societati comerciale de pe teritoriul Romaniei nu au indeplinit conditiile legale pentru a fi acceptate in tara, drept pentru care nu s-a permis intrarea in tara a acestor transporturi si au fost intocmite un numar de 3 sesizari penale catre organele de cercetare penala de pe raza teritorial administrativa a Judetului Arad.

  De asemenea GNM-CJ ARAD a participat ca partener in data de 22 iunie 2016 al Asociatiei de Dezvoltare Rurala AVANGARDE la un seminar interactiv cu titlul “ Pastreaza curatenia in comuna ta” in tabara ortodoxa de pastrare a traditiilor din comuna Covasant, judetul Arad alaturi de Asociatia EDUCATI Scoala cu clasele I-VIII “Corneliu Milosi” din Covasant, Primaria Covasant, unde comisarii GNM au sustinut in fata elevilor de clasa I-VIII prezentari educative, interactive privind protejarea mediului inconjurator” – Comisar șef Jitariu Monica 

   

   

   

   

   

   

   

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Niste functionari neinteresati de Protectia Mediului cu un Raport functionaresc.

   Noi, cetatenii, respiram un aer viciat, … de ex de fumul de gume de pe Marului, gaze toxice de esapament, fiindca Garda de Mediu isi face Treaba doar in scripte.
   La atat se limiteaza interesul lor.

   Garda de Mediu nu este platita sa faca EDUCATIE ECOLOGICA in Covasant! Ei trebuie sa urmareasca Respectarea Legislatiei de Mediu. Ori in acest subiect fac doar ce le convine si mai ales, … ce nu supara Puterea! Ca altfel ii da afara de pe scaunele caldute.

   +14 voturi
   +1
   -1
  2. Mi-e lehamite de actiunile acestor trantori platiti din banii nostri ca sa taie frunze la cainii ,asa este nu va spun de cate ori au fost sesizati in legatura cu cauciucurile cu care suntem inecati in fum zilni sau noapte de noapte pentru ca acest GENOCID a atins scara industriala colectandu-se din tot orasul de la toate vulcanizarile,”lucransu-se” non-stop,si ca de 6 ani fac reclamatii neincetat si de fiecare data sunt tratate…cu indiferenta si nepasare! Vine,iau spaga de la fer vechii Ady&Nik,si pleaca lasand in urma…fum ,gaze,nepasare Genocid la adresa populatiei Aradului,mai cu seama a celor din Alfa si becurile de-a lungul pistei…dupa numai 5 luni de la darea in folosinta -stinse! ca sa nu mai existe dovezi ca se arde noaptea cauciucuri,da ma rog intorc si ei serviciul romilor dupa puterile lor! ca sa se vada bunavointa lor fata de acestia in schimbul spagilor.O armata de trantori si corupti iar drept razbunare a patroanei de la fer vechii,merge la VRAJITOARE sau la vrajeli,na ma rog, ca sa-i „aranjeze”ea pe reclamanitii! asa ca daca nu stapanitii tehnica apararii de „necuratu’ ” pazea! scuipati in san si treceti mai departemnu facetii reclamatii !!! Propun sa fie desfintata aceasta institutie ,deoarece toaca banii contribuabililor impreuna cu politia locala si primaria sectiile lor afiliate garzii de mediu,durandu-i in cot de focarul de intoxicatii,boli incurabile pe care le raspandesc si ai acuz de crima cu premeditare!

   +37 voturi
   +1
   -1
  3. am facut o sesizare in data de 16 07 2016 cu privire la incendierea cauciucurilor in 3 locuri diferite apropiate,iar al patrulea loc se vedea a fi din spatele curtii de la Ady&Nik ,fer vechii de unde iesea de asemenea fum alb ca si ceata dar inecacios a carui martor am fost fara sa vreau de pe str Marului venind de la pescuit,politia locala a venit aproape dupa o ora cand 2 dintre focuri au fost stinse imediat ce am facut sesizarea,a intrat in curte la fer vechii unde nu au gasit nimic zicandu-mi ca nu poate sa mearga in dosul curtii care apartine tot celor de la fer vechii ca are nevoie de aprobare!!! de parca ca sa intre in curte unde nu a gasit nimic…avea!!! si uite asa afumatoria a continuat nestingherit,si tot la fel si a doua,noapte si a 3 a noapte si acum se vede fumul cum se prelinge de-a lungul strazii marului emanand un fum inecacios toata noaptea,fara ca garda de mediu ,politia,primaria sa ia in serios aceste sesizari si sa le stopeze,voi face tot ce imi va sta in putere sa cer trecerea in administratia Timisoarei asa cum a tecut Aeroportul,CFR-ul,Meteo,deoarece in Arad coruptia e pre mare ca sa se faca ceva, si voi incerca si pe la Ministere pe la Bucuresti pardon,ceva s-a facut totusi…! am fost amenintat de politisti ca daca mai fac sesizarii care „nu se confirma” voi fi EU sactionat.

   +12 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  2 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.