vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Gara CFR, scenă culturală timp de trei zile

    de Tomck@t | 17 septembrie 2016, 2:40 PM | Cultură

    0

    În acest weekend, Gara CFR din Arad nu este doar un loc de tranzit feroviar. Este un punct terminus al manifestărilor artistice, care înlocuiește timpul inutil de așteptare de pe băncile pasarelei Gării cu un respiro cultural, un adevărat deliciu pentru cei care vin sau pleacă din oraș. În aceste trei zile, Asociația Meo oferă, printre altele, concerte, piese de teatru, expoziții și dansuri moderne.

    În timp ce Timișoara a fost anunțată oficial Capitală Culturală Europeană 2021, Aradul a fost deopotrivă pe-aproape și departe. A fost, într-o abordare ciudată a „problemei”, aproape de orașul vecin – prin faptul că mulți tineri timișoreni au venit la noi să chefuiască la festivalul ABC de la aeroport – și în același timp, Aradul a fost departe… de a fi sucombat de „ciudă” pe mult râvnitul titlu european pe care l-a primit „rivalul” nostru din timpuri străvechi. În tot acest timp, arădenii și-au văzut de-ale lor, iar cel mai la îndemână exemplu de-ale culturii s-a văzut la Gara CFR, unde vineri seara au cântat Elena Unc și Balcanic World Orchestra, Trupa Har a interpretat câteva nuvele din „Momente și schițe” ale faimosului dramaturg român, I. L. Caragiale, cei de la Kizomba Glory (din Timișoara) au oferit câteva momente de dans, iar reprezentanții asociațiilor Youth Team, SanLife, Integra și Toastmasters au vorbit publicului despre voluntariat și impicare. Până duminică, pe perețile pasarelei din Gara CFR pot fi admirate și câteva fotografii realizate de Marius Buta, dar și câteva picturi realizate de Alexandra Mihalache, Pușcașu Alice Catrinel și Ramona M. Don.

    Astăzi, 17 septembrie, între orele 18 și 20, evenimentul continuă cu un recital oferit de Paula Redeș & Band, o piesă de teatru cu Georgiana Bighescu și C.I.T.O. Tabacovici, un show breakdance cu X Style Kids și o lansare de carte. La „Colțul vorbitorului” vor lua microfonul în mână Romeo Hăjdățan, Bogdan Adrian Țărnău, Georgiana Bighescu, Ramona Lupu, Fabian Otniel, Daniel Țole și Mihaela Livia Popa.

    Mâine, 18 septembrie, în ultima seară din cadrul evenimentului, va cânta Nova Band și vor vorbi despre istoria și cultura locală prof. dr Antoniu Martin și arhitectul Toma Alina Daniela din partea Primăriei Arad.

    Evenimentul „GarARad – ARtă într-o ARtă” intenționează să rezoneze cu un alt fluierat, nu de locomotivă, ci de cultură, amintindu-ne să ne oprim puțin din graba de zi cu zi, să uităm de griji fără esență, să privim partea frumoasă a vieții, să ne aplecăm urechile la cele spuse de unii și de alții și să apreciem talentele din jurul nostru… pentru că, așa cum spunea Octavian Paler, „viața însăși e o stare de tranzit între naștere și moarte… un peron unde te zbați să ocupi un loc într-un tren… ești fericit că ai prins un loc în clasa I sau la fereastră… altul e necăjit că a rămas în picioare pe culoar… alții nu reușesc să se prindă nici de scări, rămân pe peron să aștepte următorul tren… Și fiecare uită, poate, un singur lucru… că trenurile astea nu duc nicăieri” („Viața pe un peron”).

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.