Gabriela Baltag, membru CSM, a transmis un mesaj ferm colegilor magistrați

  de Andrei Fuliaș | 1 februarie 2017, 3:17 PM | Naţional | Recomandările editorilor

  5

  Avertisment de luat in seama de membrii Consiliului Superior al Magistraturii care s-au apucat miercuri, 1 februarie 2017, impreuna cu presedintele Klaus Iohannis sa isi exprime nemultumirea fata de modul in care Guvernul si Parlamentul fac legile in Romania! Judecatoarea Gabriela Baltag (foto) membru in Consiliul Superior al Magistraturii, fosta presedinta a Asociatiei Magistratilor din Romania. si, spunem noi, singurul magistrat care a inteles si respectat rolul puterilor in stat a transmis un mesaj colegilor sai din CSM si din tara in care ii indemna sa tina Justitia departe de conflictele politice si sa nu permita ca Justitia sa fie partasa la scene de incitare populara pe niste legi pe care mai apoi vor trebui sa le aplice. In pozitia sa, judecatoarea Gabriela Baltag si-a atentionat colegii din CSM sa se abtina de la comentarii si actiuni cu tenta politica si sa nu cada in capcana intinsa de conflictele politice, intrucat magistratii, si mai cu seama CSM, trebuie sa inteleaga si sa accepte ca nu judecatorii si procurori sunt cei care “redacteaza politica penala” si creeaza legi!

  Contrar afirmatiilor lui Klaus Iohannis, potrivit carora la sedinta de Plen a CSM din 1 februarie 2017 s-a luat in unanimitate decizia sesizarii CCR cu privire la un conflict institutional intre puterile statului dupa deciziile de marti seara 31 ianuarie 2017 ale Guvernului, observam ca nu toti membrii CSM s-au raliat pozitiilor adoptate de presedintele tarii.

  Prezentam in continuare mesajul judecatoarei Gabriela Baltag adresat colegilor din CSM si prezentat in exclusivitate de Lumeajustitiei.ro:

  Stimati membri ai Consiliului Superior al Magistraturii,

  Dragi colegi

  Politica penala a unui stat nu o redacteaza magistratii. Puterea judecatoreasca trebuie sa respecte vocatia constitutionala a celorlalte doua putere, motiv pentru care nu se poate interfera in activitatea acestora pentru chestiuni ce reprezinta strict de atributul lor.

  Am speranta ca justitia nu va cadea in capcana intinsa de conflictele politice de moment, de posibile replici pe care si le dau unii sau altii dintre actorii politici.

  Judecatorii aplica legile, nu le creeaza. Daca este buna sau nu o reforma, fie ea si …. penala (asa cum ni se solicita sa ne pronuntam explicit zilele acestea), este cine sa ne spuna.

  Realitatea din ultimul timp ne-a dovedit ca nu mai avem mult si ramanem fara procedura penala. Curtea Constitutionala are suficiente mecanisme sa verifice, pe de o parte, respectarea atributiilor de catre cei in drept sa legifereze, iar pe de alta parte, sa inlature tot ce nu este in acord cu drepturile si libertatile cetatenilor.

  Nimeni nu mai vorbeste astazi despre principii, despre garantiile pe care trebuie sa le primeasca toti cei care ajung in fata instantelor, indiferent de gradul de jurisdictie.

  Ma asteptam sa vad un interes sporit pentru o tema care ar trebui sa intereseze pe fiecare. Este justitia in afara de orice influenta nefericita, este la adapost de orice curiozitate a serviciilor secrete? Nimeni nu si-a asumat aceasta tema pana la capat. Avem angajamentul ca dupa pozitia exprimata de Curtea Constitutionala suntem la adapost de orice pericol. Nu avem inca si dovada… care implica responsabilitati concrete.

  Ce ar trebui sa ne ingrijoreze este altceva. Dintotdeauna au fost persoane care au incercat sa ne dea lectii, sa ne indrume, potrivit viziunilor lor; se intampla acest lucru si in ultimul timp. Ce nu stiu aceste persoane este ca justitia a existat dintotdeauna, indiferent de oranduire, de puterea celor indreptatiti sa surprinda sau nu o realitatea legislativa care uneori se intersecteaza si cu nevoia de schimbare a societatii.

  Apreciez ca este timpul sa ne implinim fiecare sarcinile, obligatiile, sa nu mai privim catre locuri unde nu avem ce cauta. Justitia are sansa ei, la fel si legislativul si executivul. Justitia nu poate fi partasa la scene de incitare populara pe teme pe care mai apoi trebuie sa le implementeze. Astazi, unii spun ca nu vor anumite legi, nu doresc anumite proiecte, iar maine daca vom continua in acelasi mod vor striga ca nu mai doresc instante! Spre ce ne indreptam este greu de spus, dar un lucru este sigur: pentru a fi dreapta justitia trebuie sa ramana departe de conflictele pe care mai tarziu este chemata sa le dezlege! Asa consider ca trebuie sa fie justitia: fara prejudecati, fara partinire!

  Dragi colegi, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, nu permiteti sa devina Consiliu o scena politica! Nu acesta este rolul nostru! Prezenta intempestiva a presedintelui tarii la sedinta de astazi a Consiliului reprezinta o evidenta imixtiune, de netolerat, in activitatea justitiei. Va rog sa nu mai ingaduiti alte lectii, de principii, asa cum in mod penibil s-a intamplat in ziua constituirii actualului Consiliu, respectiv pe data de 06.01.2017.

  judecator Gabriela Baltag

  Membru in Consiliul Superior al Magistraturii

  Sursa: Luju.ro

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. ”Prezenta intempestiva a presedintelui tarii la sedinta de astazi a Consiliului reprezinta o evidenta imixtiune, de netolerat, in activitatea justitiei.”

   Imixtiune a uni prof de Fizică?!!!
   În ce calitate și rol își permite Johanis să facă presiuni asupra CSM, prin prezența lui acolo?

   @E.Nola
   Este și asta o Mediere? ;)

   JOS CU JOHANIS! AFARĂ!

   DEMITERE! DEMITERE! DEMITERE!

   +2 voturi
   +1
   -1
   • Da, este.
    Omul s-a dus perfect civilizat, a fost primit, s-a discutat cu respectarea atribuțiilor fiecăruia, pentru prima dată am văzut o ședință CSM în direct la TV, nu s-a ascuns, precum toarășii noaptea la Guvern.
    Cum ați vrea să medieze: să nu facă și să nu zică nimic, precum Ciorbea, Avocatul Poporului care n-are curaj nici măcar să dea ochii cu poporul?
    Președintele este reprezentantul direct ales – singurul – prin vot popular, ceea ce îi dă chiar calitatea de reprezentanta al poporului în raporturile sale cu statul.
    E foarte simplu, dacă nu se înțelege asta, e chiar ceva în neregulă cu înțelegerea.
    Ah, că neamțul nu se comportă precum Ceaușescu sau Iliescu și nu face pe el, precum Constantinescu și nici nu se crede căpitan de vas, ci președintele ales al unei țări în criză de identitate, dacă asta vă deranjează, mă rog, este si asta dreptul Dumneavoastră în democrație, dar numai în democrație…

    --1 voturi
    +1
    -1
    • Stimabile, cu tot respectul care ți-l port și vreau să fi convins de asta, avem în mod sigur o criză de ”înțelegere”.

     Constituția nu este o „Cărticică” orecare de povești, ce fiecare o interpretează după cum vrea și după cu îl duce capul.

     Scrie Clar si negru pe alb că Președintele este UN MEDIATOR?

     Păi dacă rolul lui este de fi un Mediator în situații de criză, nu avea ce să caute la CSM!!! … din moment ce le-a cerut „cică” părerea/să intervină. NU o spun eu. O spune doamna Gabriela Baltag. Și pe ea trebuie să o crezi că doar nu ajuns acolo doar că este o femeie frumoasă!

     Nu are importanță cum a făcuto, pe ziuă/noapte, cu bun simț sau fără, pe ascuns sau pe față … în direct la TV sau nu.

     CONSTITUȚIA NU ESTE UN TEXT CARE SE POATE DISCUTA. EA SE RESPECTĂ!!! IAR PENTRU PREȘEDINTE ESTE FIȘA POSTULUI!!!

     Ori dacă Johanis nu știe acest lucru nu are ce să caute în scaunul de Președinte!

     „Președintele este reprezentantul direct ales – singurul – prin vot popular, ceea ce îi dă chiar calitatea de reprezentanta al poporului în raporturile sale cu statul.”

     Ori aici te rog să mă scuzi, așa ceva nu scrie la Constituție!
     Este o interpretare manipulativă ce este folosită foarte des, din păcate. Președintele a Jurat să RESPECTE CONSTITUȚIA!!!

     „ART. 84
     Incompatibilităti si imunităti
     (1) In timpul mandatului, Presedintele Romaniei nu poate fi membru al unui partid si nu poate indeplini nici o altă functie publică sau privată.”

     Atenție ”Nu Poate Fi Membru de Partid”.
     Ceea ce înseamnă că nici nu poate susține linia aleasă de un partid ce la susținut în campania Electorală, … din moment ce el trebuie să FIE UN???? … MEDIATOR!!!
     „MEDIATÓR, -OÁRE, mediatori, -oare, subst. 1. S.m. şi f. Persoană, guvern etc. care mijloceşte o înţelegere între două părţi (adverse), care face un act de mediaţie; mijlocitor, intermediar.”

     „… si nu poate indeplini nici o altă functie publică sau privată”

     Deci ce a căutat să facă Baie de Mulțime în STRADĂ și ce a Căutat într-o stare de Criză (creată de fapt de el și gașca de PNL-iști) la CSM??? El nu poate fi timp de 5 ani de cât PREȘEDINTE! Timp de cinci ani este Mediator în orice Conflict politic, juridic, sau civil … și celelealte funcții conforme CONSTITUȚIEI. Trebuie să fie NEUTRU! Deci el nu poate acționa ca o persoană privată oarecare și nici nu poate fi „susținător” pe Față a unei ideologii de partid, sau luări de poziție a unui partid.

     „Ah, că neamțul nu se comportă precum Ceaușescu sau Iliescu și nu face pe el, precum Constantinescu și nici nu se crede căpitan de vas, ci președintele ales al unei țări în criză de identitate, dacă asta vă deranjează, mă rog, este si asta dreptul Dumneavoastră în democrație, dar numai în democrație…”

     Pe mine nu mă deranjează de loc Johanis. Eu am o singură cerință de la el să … RESPECTE CONSTITUȚIA ȘI JURĂMÂNTUL DEPUS. Atât!!!

     Nu mă interesează perea lui personală despre Dragnea!
     Nu mă interesează părerea lui despre … dacă este legal sau ilegal ce a făcut Guvernul. El este un prof de Fizică și există CSM-ul și CCR-ul care să aprecieze dacă Guvernul a făcut sau nu ceva Ilegal. El nu est un Kaizer!!! El trebuie să respecte CONSTITUȚIA.

     0 voturi
     +1
     -1
  2. … salariul minim pe economie valoareaza cat 19 kg de salam de Sibiu si unde majoritatea pensionarilor nu-si pot permite sa cumpere mai mult de 10 kg din salamul mentionat, inseamna ca este bine!Intr-o tara in care romanul plateste 0,35 lei pe o sacosa de nylon in supermarket, inseamna ca oamenii au bani.Nu se poate spune ca esti sarac cand cumperi cu 35 de lei kg de sacose din nylon!Daca tot sta treaba asa, nu vad de ce la km 0 n-ar fi mai potrivit un alt monument decat cel al eroilor revolutiei.Sa ne imaginam un husar mare cu mustatile rasucite pompos, umflandu-si pieptul lat care sta sa rupa bumbii vestonului.Pacat, romanii sunt mai invrajbiti, mai naivi si creduli cum n-au fost niciodata.Sa fim atenti atunci cand stapanii vor veni sa ne ofere pacea pe destramare!Astazi, suntem mai slabi si dezbinati ca niciodata!

   +5 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  9 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.