Președinta CSM a declarat că va întocmi astăzi expunerea de motive a sesizării CCR cu privire la ordonanța de modificare a Codurilol penale și o va face publică

  de - | 1 februarie 2017, 1:24 PM | Naţional

  1

  Consiliul Superior al Magistraturii s-a reunit astăzi la ora 09.00 dimineața pentru a discuta despre modificarea Codurilor penale de către Guvernul Grindeanu prin ordonanță de urgență. Ședința este prezidată de președintele Klaus Iohannis, care a spus că CSM este acum responsabil de apărarea statului de drept și a cerut sesizarea Curții Constituționale. 

  Președinta CSM Mariana Ghena a declarat că mai sunt posibilități ca ordonanțele date aseară de Guvern să fie anulate.

  Președintele Klaus Iohannis a spus că ceea ce s-a întâmplat aseară la Guvern este o „bătaie de joc” , „inadmisibil”, „un scandal”. Șeful statului a spus că este inadmisibil ca o chestiune atât de sensibilă cum este modificarea Codurilor Penale să fie adoptată prin ordonanță de urgență, noaptea, fără avizul CSM.

  Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a spus că este „imperios, necesar” ca această ordonanță să fie sesizată la CCR deoarece „derapajul constituțional este evident”.

  De asemenea, Cristina Tarcea, președinta ÎCCJ, a spus că, în opinia ei, pentru Guvern nu a constat niciodată punctul de vedere al CSM.

  „Am fost puși în fața faptului împlinit. Avem o problemă cu valorile morale și ar trebui să privim foarte serios spre ceea ce vrem să ne îndreptăm. Astăzi a fost convocată CSM pentru a discuta avizul. Din păcate ordonanța a fost adoptată fără aviz. Vom stabili o modalitate de lucru în continuare. Trebuie să văd cu atenție care este noua formă a ordonanței, am să încerc să fac o statistică și în funcție de asta putem stabili și impactul. Am înțeles că au existat niște modificări în ordonanță, ieri spre seară a fost trimis către CSM o cerere în care se solicita avizul,  dar fără a se menționa că va avea loc o ședință de guvern seara sau azi dimineață. N-a contat niciodată punctul de vedere al CSM, ceea ce ar fi trebuit să se schimbe”, a spus judecătoarea. 

  Ce poate face CSM

  Potrivit fostului membru al CSM, Cristi Danileț, președintele CSM poate sesiza la Curtea Constituțională conflictul constituțional între autoritățile statului.  Mai exact, conflict constituțional este atunci când una dintre puterile statului, respectiv cea Executivă încalcă atribuțiile și prerogativele celeilalte puteri, respectiv cea judecătorească. 

  Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) consideră că adoptarea, marţi seară, a proiectului pentru modificarea codurilor penale, în condiţiile în care plenul CSM ar urma să se întrunească abia miercuri dimineaţă pentru a-l aviza, reprezintă o nesocotire gravă a dispoziţiilor legale.

  „Poziţia Consiliului Superior al Magistraturii faţă de adoptarea, de către Guvernul României, a proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea codurilor penale

  Având în vedere adoptarea, în şedinţa Guvernului din seara zilei de 31.01.2017, a Proiectului de ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, anterior consultării corpului profesional şi avizării de către Consiliul Superior al Magistraturii, confom dispoziţiilor art.38 alin. (3) din Legea nr.317/2004,

  Consiliul Superior al Magistraturii

  Apreciază că solicitarea Ministerului Justiţiei, transmisă Consiliului la data de 31.01.2017, în jurul orelor 17.00, de avizare a Proiectului de ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, nu reprezintă o intenţie reală în obţinerea avizului prevăzut de lege.

  Anterior şedinţei Guvernului din seara zilei de 31.01.2017, ministrul justiţiei a fost personal înştiinţat şi invitat să participe, în calitate de membru de drept al CSM, la şedinţa Plenului convocată de urgenţă pentru data de 01.02.2017, ora 9.00, tocmai pentru analizarea şi dezbaterea solicitării de avizare.

  Consiliul Superior al Magistraturii consideră că adoptarea proiectului în condiţiile menţionate reprezintă o nesocotire gravă a dispoziţiilor legale în materia avizării şi a punctului de vedere pe care Plenul CSM avea abilitarea legală de a-l exprima.”

  UPDATE

  Președinta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) va sesiza Curtea Constituțională (CCR) cu privire la modificarea Codurilor penale de către Guvernul Grindeanu prin ordonanță de urgență. Ședința CSM a fost prezidată de președintele Klaus Iohannis care a catalogat ceea ce s-a întâmplat aseară la Guvern drept o „bătaie de joc”  și a atras atenția că acum CSM este responsabil cu apărarea independenței justiției.

  ACTUALIZARE: Președinta CSM a declarat că va întocmi astăzi expunerea de motive a sesizării CCR cu privire la ordonanța de modificare a Codurilo penale și o va face publică.

  În ședința plenului de astăzi am declarat că inițiez procedura de sesizare a CCR. Urmarea acestei ințiative a președintelui plenului CSM, membrii CSM au manifestat solidaritate declarând că mă susțin în demersul pe care l-am inițiat. Până la sfârșitul zilei voi motiva și voi prezenta această motivare plenului și o voi face publică. La solicitarea membrilor CSM am aprobat suplimentarea ordinii de zi în sensul că am dorit să întocmim un mesaj cu privire la modul în care CSM înțelege să se manifeste în demersul de apărare al independenței justiției”, a spus șefa CSM. 

  ACTUALIZARE: Consiliul Superior al Magistraturii a votat în unanimitate ca președinta acestei instituții, Mariana Ghena, să sesizeze Curtea Constituțională.

  sursa: digi24

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Cine este Mariana Ghena???

   „O judecatoare destul de cunoscuta, mai ales dupa condamnarea pe care a dispus-o in cazul fostei procuroare Angela Nicolae, fosta sefa a Directiei Relatii Internationale a PICCJ, autoarea unor dezvaluiri explozive despre Laura Kovesi.
   Mariana Ghena si-a anuntat candidatura in sedinta de vineri, 6 ianuarie 2017, enuntand care sunt principalele obiective pe care si le propune pentru mandatul de un an ca presedinte al CSM. Iar Mariana Ghena a facut o propunere controversata, explicand ca doreste ca sedintele CSM sa nu mai fie transmise in direct, desi sedintele sunt publice prin lege. De asemenea, Mariana Ghena s-a exprimat impotriva unei legi a raspunderii magistratilor.”

   Omul lui Kovesi si implicit Johanis. Nici nu putea să decidă altfel.
   Johanis cu toate aceste INCĂLCĂRI FLAGRANTE ALE CONSTITUȚIEI, nu mai este președintele țării ci președintele de partid al PNL … un PNL securistoid ce încearcă să dea O LOVITURĂ DE STAT.

   Nu le convine rezultatul alegerilor și acum și-au pus în mișcare întregul aparat de manipulare și instigare la Nesupunere.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  4 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.