Update 3Furtuna de la ora 13 a devastat Aradul. Zeci de copaci prăbușiți peste mașini, tramvaie, clădiri (VEZI BILANȚUL, FOTO și VIDEO)

  de Special Arad | 9 iulie 2014, 2:04 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad | Strada | Video

  12

  UPDATE:

  Bilanțul celor de la ISU Arad în urma furtunii

  Apă în gospodării: 2 intervenții în Arad, 5 în Pecica

  Pom căzut pe tramvai în Arad

  6 copaci căzuți pe mașini în Arad

  24 de copaci căzuți pe străzi în municipiul Arad, 2 la Sântana, 2 la Șagu, 3 la Chișineul Criș, 1 la Zerind

  1 acoperiș căzut în municipiul Arad

  1 acoperiș căzut la Udvinis (com. Zimandu Nou)

  6 copaci căzuți pe linia de medie sau de joasă tensiune, 2 la Arad, 1 la Sântana, 1 la Ch. Criș, 1 la Han de la Răscruse, 1 între Ch. Criș și Sintea Mare

   

  UPDATE:

  Furtuna de la ora 13, al cărei apogeu nu a durat mai mult de 10 minute, a scos copaci seculari și tineri din rădăcini, iar aceștia, în ordinea firească a lucrurilor gândite și administrate prost în urbea noastră, s-au prăbușit peste tramvaie, mașini, clădiri, stâlpi de înaltă tensiune… de-a lungul, de-a latul și „de-a crestulul” drumurilor.
  La ceastă oră sunt pene de curent pe mai multe zone ale orașului și câteva străzi sunt blocate.

  În galeria foto a articolului, puteți vedea urmele pe care furtuna le-a lăsat în câteva „locuri critice” – parcă pentru a ne indica punctele sensibile ale arhitecturii verzi urbane… dacă se poate vorbi despre așa ceva în acest oraș.

  În fața Spitalului Județean

  un tei matur a fost scos din rădăcină de vânt, iar coroana sa a căzut peste capotele a două autoturisme. Pagubele sunt minore.

  Pe Episcopiei

  un salcâm tânăr a căzut de-a latul străzii, blocând circulația și panicând deopotrivă pietonii și conducătorii auto.

  În Piața Sârbească

  panica a fost cea mai mare, întrucât un uriaș salcâm a căzut peste tramvaiul din care tocmai coborâseră călătorii în stație. Numai faptul că tramvaiul era gol explică lipsa victimelor – la locul fapte sosind, totuși, ambulanța.

  În Piața Arenei, la Boul Roșu, 

  un tei matur, făcând parte din parcul primului bloc turn, a căzut peste Nissanul unui bucureștean, avariindu-i destul de serios caroseria. Administratorul de la blocul respectiv spune că a făcut sesizări către Primărie să se taie acel copac, considerat periculos încă de acum 2 luni, dar nu l-a băgat nimeni în seamă.

  În Parcul Copiilor, 

  un stejar secular a căzut… diagonal pe parc, iar oamenii cu toboganul de plastic au trecut prin momente dificile încercând să-și salveze investiția, să oprească curentul și să-și protejeze integritatea concomitent.

  IMG_0073

  La Gemi Center și Subcetate, aceeași situație

  Ploaia a inundat, din nou, zonele de la Gemi Center și centura de Subcetate. Să treci pe acolo cu mașina îți asumai un risc destul de mare. Dar să lăsăm fotografiile să spună mai multe…

  IMG_0012

  În Micălaca a căzut acoperișul unui bloc

  Pe strada Nucet din Micălaca, acoperișul unui bloc a căzut pe trotuar. Norocul a fost că la acel moment niciun trecător nu se afla pe acolo. Acoperișul a căzut în proporție de 80 la sută, cealaltă parte atârnând încă, periculos, deasupra trotuarului.

  IMG_0003

   

  Pe strada Abrud a căzut un copac pe mașini

  Lângă sensul giratoriu de pe strada Abrud a căzut un copac pe mașinile din zonă. Nu au fost înregistrate victime.

  micalaca


  PRIMUL TITLU: Aradul ca după bombardament! 70 de apeluri în 10 minute la Pompieri

  Nu există în ultima vreme furtună fără copaci smulși din rădăcini, acoperișuri deteriorate sau, și mai rău, victime. La o săptămână după moartea tragică a doctorului Gheorghe Ban, care și-a găsit sfârșitul sub un copac căzut pe mașină, furtuna de astăzi a făcut prăpăd din nou în Arad. 

  70 de apeluri în 10 minute a primit ISU Arad, în aceste momente fiind 27 intervenții în județul Arad, dintre care, în municipiu, pe străzile Paris, Timișorii, Roman Ciorogariu, Mucius Scaeovola și Episcopiei, unde copacii au fost rupți și căzuți pe mașini parcate.

  Pompierii au fost solicitați și pe str. Nucet, unde au căzut țigle de pe acoperișul unui bloc.

  De asemenea, un pom a căzut pe un tramvai în zona Bisericii sârbești.

  Din primele informații pe care le deținem, nu s-au înregistrat victime.

  ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE

  REVENIM ÎN SCURT TIMP CU ALTE POZE!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Și pe mine m-a prins furtuna în oraș la ora 13… Fără umbrelă că oricum era inutilă. Cad zidării din înaltul clădirilor muiate în lipsa reparațiilor de zeci de ani… Cad cărămizi cu duiumul pe străzi. Așa au căzut și în fața mea bucăți din tencuială, pericole, ce mai! Asta nu le vede falcăterminatul – cum se-nmoaie clădirile din centrul istoric vechi al aradului…
   Avem arbori seculari Kidu. Va veni și vremea reportajelor despre genocidul verde din arad. Come down.

   +8 voturi
   +1
   -1
  2. uite, nene ce de lemn. nu trece o masina de la moneasa sa faca curatenie? dati cu plangeri si procese in toti. cum adica pagube minore la spital? lucica, daca-ti belea tie vopseaua de de tzoagla? 🙂 pacat de masinile alora. plangeri si procese, vere, ca se lasa cu capete sparte de ornamente. hahal capitala culturala 3054 !

   +2 voturi
   +1
   -1
   • Pai cine o zis ca ii bine, man?! asta ii rezultatul politicii proaste privind arhitectura urbana a copacilor. de ani de zile urla ong-urile, persoanele fizice… puii mei… io-s una dintre cele mai zgomotoase voci: baa, nu mai taiati aiurea, plantati stejari unde trebuie stejari, ganditi unghiurile in functie de constructii, brazi de care trebuie in parcuri, protejati radacinile copacilor care merita tinuti, nu-i chinuiti taindu-le coroana, puneti parapeti… stii tu… ca doar ai vazut cu e in Olanda, Germania, Franta, Anglia… peste tot unde exista respect fata de natura.
    Fa-ti treaba de gospodar – ca, ghici, fix de aia esti acolo! – cum trebuie, si nu iti mai pica pomu pe masina, jur… tragediile vin ca o pedeapsa pentru prosti. ca unul plateste pentru prostia altcuiva, sau ispaseste o pedeapsa colectiva de unul singur?… zi-i hazard la asta… ca asta-i hazardul…

    +6 voturi
    +1
    -1
  3. …și să vă mai zic ceva la ureche să n-audă nimeni înafară de specialarad și voi: oare care e secretul căderii arborilor seculari?! Atâtor copaci care la o simplă TOTUȘI vijelie se duc dracului cu rădăcinile-n sus? Hai să vă spun: am și eu tzoaglă cum zice un respectabil domn și m-am plimbat mult pe mal la ore foarte târzii. Ce credeți că am văzut în parcul copiilor? Noris Banatoris, adică. Camionete de-alaea mari de la Univ Verde și altele dar nu le-am văzut inscripția. Bâzâiau în surdină la ceva și asta s-a întâmplat de multe ori. Muncitorii aveau tot felul de tije, unelte de-ale lor și lucrau în tăcere. Păi să știți arădeni că oamenii respectivi ”lucrau” la rădăcina arborilor așa cum lucrezi la rădăcina unei măsele uriașe de minte dar nu tragi de ea ca un nebun că omori omu1. Ei bine, oamenii ăia ”slăbeau” rădăcinilor secularilor prin metode specifice. Am văzut totul în spatele arboretului ornamental de pe mal. Asta s-a întâmplat seri la rând. Evident că hitlerul naturii nu are curajul să demoleze parcul copiilor că doar de aia a făcut repede parcul din capătul falezei spre micălaca. Lemnul ăla care ”cade” după ce suflă o țâră mai tare vântul e deja ”PROGRAMAT” să cadă… Bă, vb rumânului când îi explodează mămăliga, tăt mă uit la topor/secure/coasă și ce-o mai fi – da până când își bat mizeriile astea joc de noi?! Le trebuie lemn să facă bani pt campania pdl de la toamnă. A se vedea pădurile din zonele pedeliste, chelite zi-lumină. Deci, până când?!

   +6 voturi
   +1
   -1
   • Nu vreau să vă stric highul și paranoia dar vi se poate demonta ușor scenariul…nu vă contrazic și mă bucur că faceți plimbări nocturne cu bicicleta pentru că sunt sănătoase dar în lungul drum pe care-l străbateți din Vlaicu până în centru ați putea vedea și mașinile Poliției locale care circulă non-stop mai ales noaptea…Nu cred că cei care fac rondul de noapte n-ar opri să-i întrebe de sănătate pe meșterii ăia și, dacă i-ar vedea în repetate rânduri, n-ar apela la alte organe mai competente.Și nu-mi răspundeți cu replici de genul că Poliția Locală e a Primăriei că sunt bărbi pentru pitici.La scenarii și talent jurnalistic stați bine și chiar mă întreb de ce nu v-ați cuibărit la vreun ziar sau e mai bine anonim sub pseudonim?

    0 voturi
    +1
    -1
   • Dar eu nu va acuzam ca va plimbati mandria chiar si prin Vlaicu…faceam referire la faptul ca, de la un capat la altul al orasului, pe oriunde-ai trece, vezi masini de politie locala facand rondul…personal nu cred in teoria dumneavoastra si, mai mult, nu cred in teoriile dumneavoastra in general la orice alt articol si le-am citit cam pe toate.Nu faceti decat interpretare pe text, mai ales daca isi are un anumit autor.Era o sugestie ca, daca tot detineti atatea informatii despre mai toate subiectele Special Arad si (…) ale unui editor de aici, cu precadere, sa va cuibariti pe la vreun ziar si sa faceti o profesie din asta.(…)
    Nu astept raspuns la aceasta intuitiva intrebare.Plimbari placute va doresc la orice ora, in orice zona si cu orice mijloc de transport.Ah, si daca ati vazut dumneavoastra actiunile de noapte pt distrugerea copacilor, de ce nu ati reclamat acest fapt?Oare nu aveati obligatia cetateneasca,morala,legala sa o faceti? Sa o facem oricare dintre noi?Orice opinie acuzativa vis-à-vis de orice chestiune care se intampla si la care nu avem reactie care sa produca efecte incat s-o opreasca, ma scuzati, dar nu mi se pare demna de luat in seama.Daca acest gen de articol nu s-ar fi scris niciodata, presupun ca vi s-ar fi rupt de actiunile de noapte ale taietorilor de lemne si ati fi putut trai linistit(a) cu aceasta informatie fara sa va puneti problema gravitatii faptei.In acest caz ar trebui sa va simtiti oomplice.Va multumesc pt intelegere.

    +1 voturi
    +1
    -1
  4. In completarea articolului si a comentariilor, indic a se citi legea 24/2007 republicata in anul 2009 si completata cu Legea 88/03.07.2014.Aceasta lege reglementeaza administrarea spatiilor verzi din intravilanul localitatilor.Ar fi in folosul nostru al tuturor sa mergem cu legea in mana inclusiv la Dl Falca si, pornind de la supozitiile noastre vis-à-vis de ce se intampla prin parcurile si cartierele aradene, sa-l intrebam punctual pe care si cate artcole din legile amintite le incalca si, daca apreciaza ca nu o face, sa justifice deciziile luate in acest sens.Pana nu vom face asta dezbatem degeaba si fara beneficiu pe viitor despre eventualele chestiuni penale sau interese de partid,campanii electorale care trebuiesc finantate etc.O sa va trimit pe adresa redactiei actele normative invocate si, daca apreciati ca merita, sa continuati demersul.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  9 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.