joi, 20 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Fundația Regală Margareta a României aduce și la Arad programul de voluntariat pentru seniorii care vor să se implice în comunitate

  de Special Arad | 22 decembrie 2020, 7:40 PM | Știri Arad

  0

  După ce a primit premiul I la Gala Societății Civile, la categoria „Proiecte și campanii de voluntariat”, programul național Generații, desfășurat de Fundația Regală Margareta a României continuă și în anul școlar 2020-2021, adăugând o variantă adaptată pentru mediul online.

  Astfel, seniorii care sunt specialiști într-un anumit domeniu și care doresc să rămână activi după retragerea din activitatea profesională, dar și să contribuie, prin experiența lor, la dezvoltarea școlară și personală a copiilor care provin din medii defavorizate, pot deveni mentori online pentru aceștia. Fundația Regală Margareta a României le oferă această oportunitate în cadrul centrelor sociale de tip școală după școală incluse în programul național Generații, iar proiectul va fi inițiat în județele Timiș și Arad.

  În contextul pandemiei globale, mulți dintre voluntarii seniori din centrele Generații au fost nevoiți să se adapteze noii realități, adoptând o nouă metodă de lucru cu copiii – cea online. Deși o parte dintre ei au întâmpinat unele dificultăți la început, aceștia au deprins repede modul de lucru cu noile instrumente virtuale, continuând astfel să mențină legătura cu elevii, să le ofere sprijin școlar, ori să organizeze cluburi și ateliere de grup. Această nouă formă de organizare a procesului de învățare este o experiență interesantă, chiar și în lipsa unui contact direct, unii seniori considerând metoda online chiar mai comodă, deoarece le asigură confort și siguranță în această perioadă dificilă.

  Pentru a deveni mentor online, vârstnicii au nevoie de o atitudine pozitivă, disponibilitate și de anumite competențe digitale pentru a organiza sesiuni online pe teme de interes pentru copii: meditații la diferite materii din programa șolară, îndrumare în realizarea temelor, cluburi și ateliere educaționale, cercuri vocaționale, sesiuni de dezvoltare personală, clubul jocurilor de societate și educaționale interactive.

  Proiectul Generații a fost dublu premiat în cadrul Galei Societății Civile, obținând atât premiul I la categoria „Proiecte și campanii de voluntariat”, cât și premiul III la categoria „Servicii de asistență socială”.

  Despre programul național „Generații”

  Fundația Regală Margareta a României a dezvoltat o metodologie privind abordarea intergenerațională a activităților desfășurate în centrele școală după școală prin interacțiunea și schimbul de experiență dintre copii, tineri și vârstnici. Metoda Generații, implementată până în prezent în mai multe centre din țară, vine în sprijinul copiilor din medii defavorizate, dar și al seniorilor care, prin voluntariat, își asumă un nou rol social, își valorifică experiența, sau hobby-urile și își redobândesc sentimentul de utilitate și de apartenență la comunitate.

  În urma interacțiunii dintre voluntarii seniori și copiii beneficiari ai centrelor din diverse comunități, s-a observat un progres în dezvoltarea copiilor atât la nivel școlar, cât și la nivel personal, prin creșterea stimei de sine, a încrederii în forțele proprii și a gradului de responsabilitate. În ceea ce privește impactul activităților intergeneraționale asupra voluntarilor seniori, s-a constatat o îmbunătățire a calității vieții acestora.

  În anul școlar 2020-2021, Fundația Regală Margareta a României și-a propus să sprijine 15 centre sociale de zi pentru recrutarea și implicarea voluntari seniori în spijinul copiilor. Seniorii care doresc să devină voluntari în centrele Generații, pot afla mai multe detalii apelând numărul 0800-460–001 – Telefonul Vârstnicului, linie gratuită și confidențială de consiliere socială pentru vârstnicii din România, sau se pot înscrie direct pe noul website www.intergenerational.ro, prin completarea unui formular online.

  Două dintre problemele sociale cu care se confruntă astăzi România sunt îmbătrânirea accelarată a populației și abandonul școlar generat de sărăcie. Conform raportului INSSE de la 1 ianuarie 2020, peste 3,7 milioane de persoane din România au vârsta de peste 65 de ani, iar ritmul îmbătrânirii populației este alarmant, plasând țara noastră pe locul 2 în topul țărilor europene. Indicele de îmbătrânire demografică a crescut de la 112,1 (la 1 ianuarie 2019), la 115,6 persoane vârstnice la 100 persoane tinere, la 1 ianuarie 2020. Totodată, 47% dintre vârstnici suferă din cauza pierderii rolului social și a sentimentului de inutilitate, iar 1 din 2 vârstnici este afectat de singurătate. Pe de altă parte, copiii din familii nevoiașe au nevoie de sprijin educațional, iar centrele de zi din comunitățile defavorizate se confruntă cu resurse insuficiente. În acest context, abordarea vârstnicilor ca resursă pentru comunitate reprezintă o importantă schimbare de paradigmă, dar una absolut necesară pentru încurajarea îmbătrânirii active și adaptarea la situația demografică existentă.

  Despre Fundaţia Regală Margareta a României

  Fundația Regală Margareta a României este una din organizațiile neguvernamentale de elită din România, care contribuie la dezvoltarea societății civile prin programe sociale și educaționale. Cu o activitate de peste 30 de ani, Fundația sprijină copii, tineri și vârstnici prin intervenții durabile, bazate pe schimbul de experiență și valori între generații. Fundația Regală Margareta a României este printre puținele organizații care semnalează fenomenul de îmbătrânire a populației și efectele iminente asupra societății, propunând soluții practice pentru a crește calitatea vieții persoanelor vârstnice. Mai multe detalii despre programele Fundaţiei sunt disponibile pe www.frmr.ro.

  Despre Asociația Oaza Arad

  Asociația Oaza este o organizație neguvernamentală înființată în 1996. În cei 24 de ani de activitate în protecția socială, Asociația Oaza a dezvoltat servicii sociale  atât pentru copii cât și pentru familiile din care provin, familii dezavantajate social și economic. Între aceste servicii amintim Centre Rezidențiale pentru fete și băieți, Centru de Zi pentru persoane fără adăpost, locuințe protejate pentru mame adolescente, un centru pentru tineri adulți și un Centru de zi pentru copii.

  În anul 2019 Asociația a început colaborarea cu Fundația Regală Margareta a României, colaborare prin care  40 de copii și familiile lor au primit sprijinul specialiștilor Asociației. De curând Centrul de Zi “Oaza Copiilor” a aderat la programul Fundației Regale Margareta a României numit  „Generații”, proiect implementat până în prezent în mai multe centre din țară și care vine în sprijinul copiilor din medii defavorizate, dar și al seniorilor care, prin voluntariat, își asumă un nou rol social, își valorifică experiența, sau hobby-urile și își redobândesc sentimentul de utilitate și de apartenență la comunitate. Asociația Oaza își propune ca, din interacțiunea dintre voluntarii seniori și copiii beneficiari ai Centrului să se observe atât un progres în dezvoltarea copiilor la nivel școlar și  personal, prin creșterea stimei de sine, a încrederii în forțele proprii și a gradului de responsabilitate cât și  o îmbunătățire a calității vieții voluntarilor seniori. Asociația colaborează cu 4 voluntari seniori, până în prezent și îi invită pe toți seniorii interesați  să devină voluntari la Centrul de Zi „Oaza copiilor” să apeleze numărul de telefon 0722376456 sau să se prezinte la sediul Centrului din Arad, str. Marnei nr. 2.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.