Update Frică sau strategie politică: Falcă renunță la scumpirea impozitelor pe clădiri și terenuri. Motivul? „Ca să vedem dacă cei de la USR au și altă campanie…”

  de Raluca Medeleanu | 12 ianuarie 2018, 1:55 PM | Administraţie | Topic special

  6

  captură video de pe facebook

  Gheorghe Falcă a anunțat în conferința de presă de vineri, care a fost transmisă și live pe facebook, că a hotărât să renunțe la majorarea cu 25% a impozitelor pe clădiri și terenuri (aprobată în ședința CLM din decembrie) și că va supune votului consilierilor această decizie în cadrul următoarei ședințe de consiliu. Motivul pentru care anulează aceste majorări, spune primarul, e forfota produsă în mediul online de către USR Arad. Cu toate acestea, Gheorghe Falcă a ținut să sublinieze că nevoia de majorare a fost strâns legată de pagubele bugetare pe care le-a provocat modificările Codului Fiscal.

  „Toată valoarea ce se aduna din creşterea impozitelor pe 2018 este de 4 milioane de lei. Dacă facem un calcul, cele patru milioane de lei înseamnă vreo 800.000 de euro la nivel de municipiu, în schimb campania era atât de profundă că Aradul îşi creşte taxele şi că va fi groaznic, încât am luat decizia să intrăm în Consiliu să anulăm acest lucru şi să aştept campania USR pe faptul că de doi ani Aradul nu primeşte 2,5 milioane de euro pentru stadionul UTA și dacă nu vin banii, e pericol să nu finalizezi stadionul pentru că tu trebuie să licitezi gazon, trebuie să licitezi să se facă instanația electrică, instalația de scurgere la gazon, apoi gazonul ăla să stea un anumit timp să… să reziste. N-am văzut o campanie a USR-ului pe faptul că PSD-ul ne-a furat 16 milioane de euro și asta îmi confirmă că parteneriatul pe care îl știam între USR și PSD este destul de real și eu când merg la București, eu îi văd împreună pe parlamentari, frumos… puțină lume știe că în Aeroportul Timișoara există un departament VIP. Ei se duc la departamentul VIP și pot fuma… și acolo să știți că se înțeleg foarte bine”, a spus primarul Falcă și, precizăm, am citat cu exactitate.

  Astfel, edilul afirmă că USR nu a făcut o campanie împotriva bugetului scăzut al Aradului, ci doar împotriva creșterii veniturilor la bugetul Aradului, lăsând să se înțeleagă că motivul pentru care Primăria renunță la majorarea acestor impozite e un fel de „dat peste nas” partidului respectiv.

  Menționăm că primarul nu a adus deloc în discuție plângerea pe care USR a afirmat că a intentat-o împotriva actului normativ a administrației locale arădene, aceștia fiind de părere că majorarea s-a făcut cu încălcarea flagrantă a legii numărul 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, întrucât proiectul de hotărâre ar fi fost afișat în data de 8 decembrie și adoptat în 9 zile lucrătoare, în loc de 30 zile cum prevede legea. Acestor acuzații, Primăria a răspuns printr-un drept la replică.

  Am deja în față hotărârea de consiliu. Astăzi programăm ședință de consiliu și anulăm acea creștere, exact ca să vedem dacă cei de la USR au și altă campanie. Pentru că, în momentul în care vor continua cu Primărie, asta ne arată că ei sunt într-un parteneriat cu PSD-ul și, la fel cum putem spune că nu a făcut nimic într-un an de zile în Parlamentul României, PSD-ul, la fel putem spune și despre USR”, a conchis Falcă.

  Update – Poziția USR Arad față de afirmațiile primarului

  USR Arad a trimis astăzi, 15 ianuarie, următorul cominicat de presă, drept răspuns la afirmațiile pe care le-a făcut Gheorghe Falcă. Reproducem comunicatul, în totalitate, în rândurile de mai jos:

  «Echipa locală a Uniunii Salvați România a prezentat mecanismul prin care sunt alocați comunităților locale banii de la bugetul de stat, proces în urma căruia, din cauza faptului că nu a cheltuit banii proprii și a înregistrat un excedent uriaș, Aradul a pierdut suma de 46 de milioane de lei. Acești bani, de care ar fi putut beneficia în anul 2018, ar fi fost suficienți pentru construirea a două noi spitale, unul matern și unul de oncologie. În același timp, orașelor vecine, Oradea și Timișoara, care fie au avut un excedent mai mic, fie nu au avut deloc, li s-au repartizat 31, respectiv 64 de milioane de lei.

  Legea bugetară pentru anul 2018 (Legea numărul 2/2018 a bugetului de stat) prevede un mecanism prin care alocarea de la bugetul național a sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale ține cont de performanța celor care conduc comunele și orașele. Pentru a compensa reducerea alocărilor cauzate de scăderea cotei de impozit pe venit de la 16% la 10%, articolului 6, alineatului (6) din legea amintită prevede distribuirea suplimentară de fonduri, până la nivelul sumelor primite de către unitățile administrativ teritoriale de la bugetul de stat în anul 2016. Conform acestui paragraf, Aradul avea posibilitatea să primească în total 171 de milioane de lei, 125 reprezentând cota defalcată din impozit pe venit, iar restul de 46 sub forma de sume defalcate din TVA pentru echilibrare bugetară. Numai că, paragraful (7) al aceluiași articol spune: ”Sumele rezultate în urma aplicării prevederilor alin. (5) şi (6) … se diminuează cu jumătate din excedentul unităţilor administrativ-teritoriale, înregistrat la data de 31 decembrie 2016.” Acest excedent fiind de 146 de milioane de lei în cazul Aradului, din cele 46 de milioane cuvenite suplimentar s-au scăzut 73 de milioane (jumătate din excedent) și în final nu am mai primit nimic.

  Precizăm că acest excedent se formează la nivelul bugetului local prin diminuarea cheltuielilor de investiții cu sumele aferente lucrărilor pe care administrația le-a programat dar nu a reușit să le efectueze, banii rămânând în conturile orașului la finele anului. Vorbim fie de lucrări întârziate precum modernizarea stadionului UTA, fie de lucrări care nici măcar nu au fost începute, precum amenajarea unității militare din Gai. Nu reprezintă fond de rulment sau suma totală aferentă unor investiții multianuale, așa cum încearcă să acrediteze ideea primarul Aradului.

  Vlad Botoș, președinte USR Arad: ”Primarul Gheorghe Falcă încearcă să își mascheze incompetența aruncând vina pe alții, acuzând factorul politic pentru pierderea banilor. USR Arad a demonstrat că nu este așa, alocarea bugetară este transparentă și ține cont de performanța primarilor, nu de partid. Spre deosebire de Arad, municipiile Oradea și Timișoara, conduse de colegi de partid ai primarului Falcă, au primit bani. Cei care fac lucrările la timp și își folosesc resursele primesc fonduri, iar cei care se dovedesc incapabili să gestioneze investițiile și rămân cu banii nefolosiți, nu mai primesc. Pentru aceasta, USR a considerat că majorarea impozitelor arădenilor nu este necesară și am făcut tot posibilul să împiedicăm punerea ei în practică. Îi punem în vedere primarului să își asume vina pentru pierderea celor 46 de milioane. Sugerăm primarului să ofere cetățenilor Aradului, așa cum aceștia merită, nu numai taxe nemajorate dar și creșterea la 10% a bonificației pentru plata integrală până la 31 martie a taxelor, așa cum se întâmplă în municipii precum Oradea, Timișoara, Sibiu, Cluj-Napoca, Satu Mare, Zalău și multe altele.”

  Determinarea sumelor atribuite de la bugetul de stat municipiului Arad poate fi consultată la adresa: goo.gl/pgLFJE » , se arată în comunicatul trimis.

  Comentarii

  1. Gheorghe Falca este din ce in ce mai penibil si mai plin de tupeu.Din cauza unora ca el a ajuns PSD ul la putere.
   Pentru ca cetatenii au ajuns sa fie ingretosati si de PNL, absenteismul la vot a fost de peste 60% si pentru prima data in istoria post decembrista,
   PSD a castigat alegerile parlamentare in judetul Arad,

   Bravo USR!

   +20 voturi
   +1
   -1
  2. Domnule Falca, cazul dvs tinde sa devina patologic ? Ma intreb, totodata, daca imi starneste interesul …”stiintific” . Folositi “texte” din manualul de dezinformare … Adica , va folositi de un mic “sambure” de adevar ( un salon VIP in aeroportul Timisoara in care se fumeaza(!!!) dar unde aveti si dvs acces…Glad, este si el acolo ? ) ca sa extrapolati o minciuna ( “alianta” locala USR – PSD – potrivnica intereselor dvs.) . Electoratul PNL , care va fi si el exonerat de marirea impozitelor cu 25%, vă va aprecia mai mult daca ati recunoaste victoria USR ! Victorie care putea fi certificata in instanta dar ati ales sa pierdeti…prin neprezentare! Deci, 3-0 pentru USR ! ( doar in aceasta etapa ). Mai am o neclaritate, daca pentru o “treaba” atat de simpla si evidenta, PSD Arad & ALDE Arad nu au reactionat, oare pot sa cred ca ati facut “blat” cu ei ?

   +13 voturi
   +1
   -1
  3. Falcone esti un pervers,vorbesti de aeroportul din Timisoara,care are profit,dar cel din Arad condus de apropiati tai de ce nu au venit.
   Daca se poate sa se faca un audit la aeroportul din Arad privind eficienta acestuia,tinand cont de numarul de angajati(stim noi cum
   )si numarul de curse efectuate,plus alte cheltuieli indirecte rezulta FALIMENT.
   P.S. Falcone de ce ai distrus un U.P.U.(unitate primiri urgente)de la fostul si defunctul Spital Municipal,chiar atat de multe economii ai facut in comparatie cu aeroportul,eu cred ca este singurul municipiul resedinta de judet care nu are Spital Municipal.
   Bravo.

   +6 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Distribuie articolul

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.

  Logo Aplicatie Special Arad

  Special Arad