luni, 22 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Fotografia „Ziua Victoriei, 22 decembrie 1989, ora 12:00” este exponatul lunii decembrie la Complexul Muzeal Arad

  de Special Arad | 17 decembrie 2019, 9:32 AM | Cultură

  0

  (foto: Florin Hornoiu / Complexul Muzeal Arad)

  În luna decembrie, la 30 de ani distanță de la Revoluția română din 1989, Complexul Muzeal Arad propune ca exponat-vedetă o fotografie cu mare încărcătură emoțională: „Ziua Victoriei, 22 decembrie 1989, ora 12:00” – momentul anunțării la televiziunea națională a căderii regimului Nicolae Ceaușescu. Momentul a fost imortalizat pe Bulevardul Republicii (astăzi B-dul Revoluției) de către Florin Hornoiu, la acea vreme fotograful oficial al Muzeului Județean Arad, cu un aparat foto Canon, cu film-diapozitiv color, 35 mm.

  Fotografia a fost prezentată, de-a lungul celor 30 de ani, în expoziții de anvergură națională, prima expoziție, numită „Strada”, fiind deschisă la Arad în ianuarie 1990.

  Fotografia se găsește în „Colecția 1989” a muzeului arădean.

  Donaţiile generoase ale participanților la evenimentele din decembrie 1989 și ale revoluţionarilor pentru colecţia muzeului arădean au făcut posibilă constituirea unui fond documentar ce cuprinde 400 de obiecte muzeale, donate în perioada 2004-2016: documente, acte oficiale, fotografii, drapele, insigne, piese de vestimentatie, obiecte cu valoare tehnică.

  Expoziţia „Arad – decembrie 1989”

  Primul proiect expozițional pe această temă, unul inedit la acea vreme în România, a fost deschis în cadrul expoziției permanente de istorie a Complexului Muzeal Arad, în anul 2004.

  Expoziţia „Arad – decembrie 1989”, redeschisă în anul 2015, este dedicată arădenilor, oameni obișnuiți, majoritatea anonimi după `90, aflați în centrul schimbărilor, din decembrie 1989 din Arad. Alegerea spațiului expozițional nu a fost deloc întâmplătoare, în sălile respective, în perioada anilor `80, era deschisă publicului expoziția „Construirea socialismului în județul Arad”.

  Noul concept expozițional urmărește firul evenimentelor, cronologic, grupate în două perioade distincte în cazul orașului Arad: ziua de 21 decembrie până în după amiaza zilei de 22 decembrie 1989, perioada nonviolentă şi respectiv, din seara zilei de 22 până în 25 decembrie 1989, perioada violentă. Cronologic desfășurarea evenimentelor, din 21-22 decembrie 1989, este ilustrată de materialul foto-documentar, aflat în colecția muzeului, de documentele elaborate în acea perioadă, inclusiv „Proclamația de la Timișoara” – citită și la Arad, materialele de informare distribuite populației, primele numere ale ziarului local „Adevărul”.

  Colajul „orele Aradului” prezintă cronologic, evenimentele de la Arad, din două perspective: cea a a fotografului-documentarist al Departamentul Securității Statului și cea imortalizată de fotograful-documentarist al muzeului de la data respectivă, Florin Hornoiu.

  Colajul de fotografie-document, însumând peste 80 de fotografii din perioada 21-22 decembrie 1989, reprezintă coloana vertebrală a întregii expoziții, structura pe care aceasta a fost modelată.

  Obiectele personale, fotografiile, mărturiile eroilor de la Arad, răniți sau uciși în perioada 23-25 decembrie 1989, aduc o puternică încărcătură emoțională ultimului segment al expoziției.

  Expoziția este realizată cu sprijinul domnului Valentin Voicilă, liderul revoluției de la Arad/ Asociația revoluționarilor ”21 decembrie Arad” și a artistului fotograf Florin Hornoiu.

  Colecția muzeului arădean conține fotografii realizate de Florin Hornoiu (fotograf la Complexul Muzeal Arad în anul 1989) și donații de la:
  Chivari Ioan, Hornoiu Florin, Kohn Alexandru, Govăjdean Vasile, Iercan Marinela, Popa Ecaterina, Cristina Dulaschi, Poroş Petre Ion, Jipa Ioan, Butaru Ilie, Becan Octavian, Tămaş Voicu Petru, Pecican Matei, Dima Traian, Valaczkai Andrei, Bota Ioan, Man Vasile, Vârtaci Ioan, Vicoş Stefan, Ieran Nicolae, Ardelean Mircea, Don Maria, Tolca Nicolae, Petruş Nicuşor, Iuga Florica, Iuga Gheorghe, Valaczkai Andrei, Gemănaru Dumitru, Văduva Ioan, Marandiuc Cornel, Busuioc Teodor, Corin Daniel Bogdan, Păiuş Ovidiu Ioan, Pasculovici Slobodan, Faur Ioan, Holocan Rodica, Lupan Ioan Teodor, Tămaş Voicu Petru, Tatiuc Maria, Chiş Alexandru, Baranyai Francisc, Voicilă Valentin, Familia Tóth Sándor și Primăria orașului Hódmezővásárhely (Ungaria).

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.