vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Fotografia de stradă cu telefonul (P)

    de - | 8 mai 2023, 8:46 PM | Advertorial | Recomandările editorilor

    0

    Apple iPhone 14 Pro (foto: emag.ro)

    La fel ca toate celelalte forme de manifestare artistică vizuală, fotografia este o artă. Însă nimeni nu spune că poți fi fotograf doar dacă ai un aparat foto performant. Contează mesajul, nu canalul deoarece de cele mai multe ori cea mai bună cameră foto e cea pe care o ai la îndemână. Astfel, poți să faci niște fotografii spectaculoase folosindu-te doar de iphone-ul din dotare.

    Evident că avem niște recomandări legate de telefoane. Știm că există această dezbatere între iphone și alte mărci de telefoane cu privire la calitatea camerei foto, însă oricât de mult ar încerca, niciun brand nu egalează calitatea camerei iphone. Culorile sunt mult mai apropiate de realitate și distanța focală este mult mai apropiată de cea a ochiului uman, ceea ce înseamnă că pozele și realitatea aproape că se confundă. Totuși, un iphone este o investiție consistentă, așa că nu spunem că trebuie să ai ultimul răcnet de iPhone 14 Pro, ci doar să fie printre ultimele modele, în funcție de buget.

    Acum că am stabilit acest aspect, putem trece mai departe la celalalte lucruri de care ai nevoie pentru a fi un fotograf bun. Spre exemplu, o minte ingenioasă și creativă va ști mereu cum să scoată cele mai interesante cadre, să se folosească într-un mod inteligent de lumină, precum și de recuzită. Pentru a fi un bun fotograf trebuie să fii o persoană răbdătoare deoarece uneori trebuie să aștepți mult timp pentru ca subiectul fotografiei tale să apară în fundalul pe care l-ai ales. Nu în ultimul rând, nu te poți numi fotograf dacă nu ai o inimă bună. Fotografia este despre empatie, despre a te conecta cu oamenii și despre a le surprinde amintirile de o viață.

    Sunt două feluri în care putem fotografia: fie fotografiem ce vedem, fără a manipula nimic, fie prin materializarea unui concept. Acesta din urmă se referă la a pregăti un moodboard, a selecta un model, o locație, niște elemente de recuzită și a organiza o întreagă sesiune foto. Fotografia de stradă, în sensul larg, este cea aspura căreia nu intervenim și doar surprindem ce observăm pe stradă.

    Când vine vorba de tehnică, aici putem învăța despre setările aparatului pe care ar trebui să știm să le modificăm manual pentru momentele în care vrem să creăm anumite efecte din timpul de expunere sau să inducem o anumită atmosferă din lumini fără a mai edita fotografiile. Scopul final este ca pozele să nu mai aibă nevoie de intervenție ulterioară.

    Una dintre cele mai comune reguli de compoziție din artele vizuale este regula treimilor. Aceasta se traduce într-un chenar format din două linii paralele echidistante orizontale și două linii paralele echidistante verticale care se suprapun si formează 12 chenare identice. Regula treimilor spune că subiectul fotografiei noastre sau punctul de interes trebuie să se afle la una dintre cele patru intersecții ale celor patru axe.

    Un alt aspect foarte important este cum ne folosim de spațiu în cadrele pe care le formăm. Trebuie să avem mare grijă la acest aspect pentru ca pozele noastre să aibă sens și să fie naturale. Așadar, dacă fotografiem o persoană care se uită sau este orientată în partea stângă, trebuie să lăsăm spațiu mort în acea direcție pentru ca mișcare sau privirea personajului să aibă unde să ajungă și să nu fie oprită brusc.

    Ultima dar nu cea din urmă, povestea. Dincolo de strictețea regulilor de compoziție, orice fotografie trebuie să spună o poveste. Fie că este despre o stare, despre un sentiment sau despre viață în general, o poveste are un mesaj pentru privitor. Pentru un fotograf de stradă bun este mult mai important să se conecteze cu atmosfera locului și cu oamenii pe care îi întâlnește decât să își atingă numărul de poze pe care și l-a stabilit. Nu mereu vom face poze bune de pus în ramă, dar dacă în spatele acelor instantanee este un tânăr care a descoperit dragostea sau o conversație între două generații, înseamnă că ai câștigat.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.