marþi, 16 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Fostul premier al Ucrainei, Arseni Iațeniuk, a fost reținut în Elveția la cererea Rusiei

  de Special Arad | 26 decembrie 2017, 9:18 AM | Internaţional

  0

  Incident incredibil pe un aeroport din Elveţia. Un fost premier a fost reţinut de către autorităţi. Este vorba despre fostul prim-ministru al Ucrainei, Arseni Iațeniuk. Acesta a fost reținut la cererea autoritatilor judiciare din Rusia. Incidentul a avut loc în seara zilei de 23 decembrie, în timpul controlului pașapoartelor la aeroportul din Geneva, a anunţat, pe Facebook, purtătoarea sa de cuvânt Olga Lappo.

  „Arseni Iațeniuk, care a zburat la Geneva cu fiica sa mai mică, a fost oprit la controlul pașapoartelor, la cererea Rusiei”, – a scris Lappo. Reținerea a fost legată de „toate acuzațiile absurde deja cunoscute de participare la operațiunile militare din Cecenia”. După 10 minute, Iațeniuk a fost eliberat, fiind avertizat că „o procedură similară este posibilă și odată cu plecarea”, a spus Lappo.

  Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei a declarat că Interpolul a recunoscut că cererea Rusiei de urmărire a lui Iațeniuk este nejustificata. În acest sens, din partea Interpolului „nu există obstacole oficiale în calea deplasarilor” lui Iateniuk, potrivit unei declarații publicate de MAI pe Facebook. În 2015, șeful Comitetului de Investigații al Rusiei (SKR) Alexander Bastrîkin a declarat că Iațeniuk ar fi luptat în Cecenia de partea separatiștilor între 1994-1995, fiind direct implicat în lupte împotriva militarilor rusi și în execuţii de prizonieri de război ruși. Iațeniuk a negat categoric aceste acuzații, pe care le considera absurde, conform deschide.md.

  În martie 2017, o instanța din Rusia a emis mandat de retinere pe numele fostului premier ucrainean. La sfârșitul lunii aprilie, șeful Ministerului ucrainean al Afacerilor Interne, Arsen Avakov a anunțat că Interpol a refuzat să recunoasca statutul de urmarit international al fostului premier. Arseni Iațeniuk a fost primul ministru al Ucrainei în perioada 2014-2016. Înainte de aceasta, a fost președinte al Radei Supreme în perioada 2007-2008, și a deținut anterior posturile de ministru al economiei și ministru al afacerilor externe.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.