duminicã, 21 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Focuri de arme și adrenalină maximă, cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române la Arad

  de | 3 aprilie 2015, 1:10 PM | Știri Arad | Video

  0

  Știri Arad: Astăzi dimineață, în Piața „Avram Iancu”, a avut loc o manifestare dedicată împlinirii a 165 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române. 

  Cu acest prilej, publicului i-au fost prezentate diferite exerciții demostrative executate de jandarmi desfășurând misiuni de ordine publică și exerciții cu câinii de serviciu. În plus, au putut să-i cunoască mai îndeaproape pe jandarmi și să viziteze standul în care s-au prezentat echipamentele, tehnica și mijloacele din dotarea subunităților.

  De asemenea, în cadrul manifestărilor, s-au dat citire mesajelor transmise cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române, s-a organizat festivitatea de înaintare în grad, înaintea expirării stagiului minim, și au fost recompensați jandarmii care s-au remarcat în misiunile desfășurate și în competițiile sportive dedicate acestui eveniment.

  Repere istorice

  Ziua de 3 aprilie 1850 reprezintă o dată memorabilă în istoria modernă a României, un reper care şi-a câştigat un binemeritat loc în conştiinţa publică. Este ziua când domnitorul Grigore Alexandru Ghica a înfiinţat Jandarmeria Română, prin Ofis domnesc, semnând „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”. Această lege a dat Jandarmeriei statut juridic, legitimând-o în faţa celorlalte arme şi a naţiunii române.

  Jandarmeria Română a fost înfiinţată din nevoia asigurării libertăţilor cetăţeneşti şi a ordinii de drept în stat, izvorâtă din spiritul european al vremii.

  În aceste momente aniversare, trebuie evocate tradiţiile şi evoluţia instituţiei. La 1 septembrie 1893, prin Decret Regal a fost promulgată Legea Gendarmeriei Rurale, instituţie de inspiraţie franceză, menită a veghea la siguranţa publică, menţinerea ordinei şi executarea legilor. De-a lungul timpului, Jandarmeria Română a cunoscut numeroase transformări. Ea s-a adaptat în permanenţă, fiind o instituţie modernă şi flexibilă.  

  Astăzi, la 165 de ani de la înfiinţare, arma Jandarmeriei a devenit o componentă puternică a instituțiilor cu atribuții în domeniul ordinii publice, bucurându-se de un grad ridicat de încredere în rândul cetăţenilor.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.