marþi, 18 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Județul Arad primește 80 milioane euro prin POR, pentru modernizarea drumurilor și mobilitate urbană

  de Special Arad | 24 mai 2023, 6:18 PM | Administraţie

  0

  imagine cu rol ilustrativ (arhivă)

  ADR Vest va aloca, prin Programul Operațional Regional (POR) 2021-2027, în total 1,1 miliarde euro celor patru județe din vestul țării: Arad, Timiș, Hunedoara și Caraș-Severin. Județul nostru va primi peste 80 de milioane de euro.

  Din cele circa 80 de milioane euro, 31 de milioane de euro se vor îndrepta către orașe și municipii, iar necesarul Consiliului Județean, pentru proiectul strategic pe ciclul de finanțare 2021-2027, este de 50 de milioane de euro.

  Consiliul Județean Arad are ca proiect strategic modernizarea a 67 de km de drumuri județene, în nordul județului, prin Programul Operațional Regional. Tronsoanele vizate sunt: Șepreuș – Cermei, Cermei – Vasile Goldiș – Beliu, Cermei – Berechiu – limită de judeţ spre Bihor și DN 79 – Mișca – Vânători- Apateu – Berechiu. Tronsonul Șicula – Gurba – Cermei, cu o lungime de 15 kilometri, este și el inclus în programul de modernizare. Valoarea estimată a lucrărilor este de 50 de milioane de euro. Se vor finanța construirea și modernizarea de drumuri, poduri și podețe, siguranță rutieră, perdele forestiere, intervenții de digitalizare în transporturi.

  În ceea ce privește mobilitatea urbană, primăriile de orașe și municipiul Arad vor putea cumpăra tramvaie, autobuze electrice, mijloace de transport nemotorizate (biciclete), sisteme inteligente de transport.

  Analiza regiunii vest, conform Programului Operațional Regional 2021-2027

  „Regiunea Vest este alcătuită din 4 județe: Arad (AR), Caraș-Severin (CS), Hunedoara (HD) și Timiș (TM) și are o suprafață totală de 32.028 kmp.

  În perioada 2000-2020, populaţia a scăzut de la 2.042.854 la 1.997.377 persoane, mai accentuat decât nivelul național. Adevărata provocare în furnizarea serviciilor publice pentru cetățeni o reprezintă evoluția structurii demografice a regiunii; ·regiune mai puţin dezvoltată, având un PIB situat la 68% din media UE 27 , peste media națională.

  Este o regiune cu diferențe semnificative între județele și localitățile componente. PIB-ul regional este realizat preponderent de județul Timiș, aflat la 81% din media UE.

  Județul Arad se apropie de media regională cu 65% din media UE. În schimb, județele Hunedoara și Caraș-Severin sunt sub media regiunii și a UE: 51%, respectiv 50% din media UE. Cu o economie tradițională bazată pe industria minieră, siderurgică, metalurgică și energetică, în cele 2 județe nu au fost identificate încă soluții viabile pentru recuperarea decalajului de dezvoltare.

  Cea mai urbanizată regiune din RO după BI. 60% din populația urbană este concentrată în cele 4 municipii reședință de județ și municipiul Hunedoara. Predomină orașele mici, sub 20.000 locuitori și lipsește o categorie consistentă de orașe, cele între 20.000 și 50.000 locuitori.

  Regiunea Vest are disparități urban-rural, orașele mari polarizând dezvoltarea”, se arată în analiza din 18 mai 2022, versiunea transmisă Comisiei Europene.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.