duminicã, 16 iunie, 2024

Special Arad Logo

  A fost semnată finanțarea și s-au pornit licitațiile pentru modernizarea drumurilor din nordul județului Arad

  de Raluca Medeleanu | 30 aprilie 2024, 2:06 PM | Administraţie

  0

  ADR Vest și Consiliul Județean au semnat astăzi, 30 aprilie, contractul de finanțare europeană pentru modernizarea drumurilor din nordul județului Arad. Din totalul de 70 milioane euro la cât este estimată investiția, CJ a obținut o finanțare de cca. 49 milioane euro, diferența urmând să fie asigurată din bugetul local.

  Proiectul fiind împărțit în 5 tronsoane, săptămâna trecută au fost lansate și licitațiile publice pentru obținerea unor constructori. Județul Arad este primul care a reușit să acceseze finanțarea prin acest nou program de infrastructură pornit de agenție.

  Contractul de finanțare a fost semnat de Iustin Cionca – președintele Consiliului Județean  și de Sorin Maxim – directorul general Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Vest.

  „Într-adevăr, este primul contract pe care noi îl semnăm în cadrul Programului Regional Vest, ca program descentralizat, unde noi am preluat cea mai importantă funcție, aceea de autoritate de management. Este și un proiect generos din punct de vedere financiar, dar și din punct de vedere al impactului pe care considerăm că îl are la nivelul regiunii vest, practic toată zona de nord a județului Arad va fi conectată la  ceea ce se numește TEN-T: Trans European Network, ceea ce înseamnă că practic autostrada va avea o mult mai bună conectivitate pe întreg județul Arad”, a spus Sorin Maxim, directorul ADR Vest.

  Licitații pornite pentru desemnarea constructorilor celor 5 tronsoane

  modernizare drumuri nordul judetului adr vest 2

  Președintele CJ a explicat că pentru cele 5 tronsoane există deja întocmite proiectele tehnice, astfel că lucrările propriu-zise ar trebui să înceapă chiar anul acesta, asta dacă nu apar contestații și procese în cadrul desfășurării licitațiilor. Cionca a dorit să evidențieze că prin acest proiect se va îmbunătăți legătura între județul Arad și județul Bihor, ceea ce va aduce beneficii chiar și din punct de vedere turistic.

  Cele cinci tronsoane de drum din nordul județului Arad însumează 67,3 kilometri și sunt împărțite după cum urmează:

  1. Șicula-Gurba-Cermei, 14,4 km (DJ 709);
  2. Cermei-limită județ Bihor, 15,9 km (DJ 709);
  3. Mișca-Apateu-Berechiu, 20 km (DJ794, DN 79);
  4. Cermei-Beliu, 10 km (DJ 793);
  5. Șepreuș – Cermei, 6,9 km (DJ 793).

  Președintele Consiliului Județean a declarat că pe lângă modernizarea propriu-zisă a drumurilor, proiectul mai include și amenajarea intersecțiilor cu drumurile laterale, 3792 m de piste de biciclete, 12 stații de transport public, o stație de încărcare pentru vehicule electrice,  492 de locuri de parcare și accese la proprietățile de pe traseu, 423 de poduri și podețe noi și vor fi implementate măsuri de siguranță rutieră.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.