miercuri, 24 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Filarmonica arădeană va celebra 60 de ani de activitate ai Corului Academic printr-un concert de excepție

    de Special Arad | 17 octombrie 2014, 2:55 PM | Știri Arad

    0

    Duminică seara, arădenii vor putea participa la Concertul Aniversar, dedicat celor 60 de ani de activitate ai Corului Academic al Filarmonicii de Stat Arad, la ora 19, în Sala Palatului Cultural. Soliștii Annamaria Kaszoni, Ioan Moțiu și Adrian Mărcan, împreună cu orchestra simfonică, Corul Academic și Corul Vocii de Primăvară a Liceului de Artă „Sabin Drăgoi”, vor interpreta opera „Carmina Burana”, compusă de Carl Orff, sub îndrumările dirijorului Dorin Frandeș.

    Un Codex latin de cântece din secolul al XIII-lea, descoperit într-o mănăstire din Alpii Bavariei în anul 1803, l-a inspirat pe Carl Orff în cea mai exuberantă şi plină de forţă cantată scenică a muzicii universale. Strălucitoare sau întunecate, bulversante sau pline de delicateţe, alese în număr de 24 şi redate în latina, germana şi franceza Evului mediu, cântecele Carminei Burana demonstrează unitatea spirituală a Europei şi caracterul etern al trăirilor umane. “În contextul strădaniei Aradului de a accede la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021, Carmina Burana apare ca un leit-motiv care leagă trecutul de viitor, tocmai prin magnifica sa demonstrație a perenității noastre spirituale. Iată-ne ajunși la momentul sărbătoririi a 60 de ani de activitate a Corului Academic, sărbătoare pe care o încununăm cu aceleași acorduri sublime ale Carminei Burana, care au înnobilat acest spațiu al culturii arădene și în urmă cu șase decenii. Și suntem siguri că și de data aceasta vor fi de bun augur pentru muzicieni și public, deopotrivă.” – dr. Alin Văceran, managerul Filarmonicii de Stat Arad.

    Cea mai îndrăgită cantată laică a ultimului secol, cea care odată lansată pe scena Operei din Frankfurt în 1937 a cucerit scenele de spectacol şi ale sălilor de concert din întreaga lume este chemată să omagieze numărul rotund de ani pe care îl împlineşte corul academic al Filarmonicii, ansamblul care i-a rezervat de altfel capodoperei şi prima audiţie în România, la 14 Iunie 1958. Conducătorului de atunci al destinelor Corului profesionist arădean, dirijorul Nicolae Boboc, i se atribuie ca cea mai importantă realizare a sa în plan dirijoral, prima audiție în România a cantatei scenice Carmina Burana pentru soliști, cor mixt, cor de copii și orchestră, de Carl Orff. Bazându-se exclusiv pe forțe artistice arădene, Nicolae Boboc a organizat repetițiile și a prezentat apoi publicului această capodoperă a secolului XX, în primă audiție în România. Pe podiumul solistic au urcat soprana Elza Stepan, baritonul Oleg Rudic și tenorul Mircea Emandi. Corul mixt a fost pregătit de Anatol Goreaev, iar corul de copii al palatului Pionierilor a fost instruit de Paul Paradenco. Ecoul acestei performanțe artistice a fost uriaș, Nicolae Boboc fiind solicitat după aceea să o dirijeze pe numeroase alte scene ale țării, Carmina Burana transformându-se într-un adevărat șlagăr al scenelor simfonice.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.