miercuri, 18 septembrie, 2024

Special Arad Logo

    Festivalul românilor de pretutindeni va fi organizat și în acest an la Arad

    de Special Arad | 22 august 2018, 10:38 AM | Cultură

    0

    biserica ortodoxă din Grădiște

    Comunicat. A fost inițiat și organizat, vreme de un deceniu neîntrerupt, de către preotul Blaj Mihai. A debutat în urmă cu 10 ani în localitatea Covasînț. Din anul 2016 se desfășoară la Arad în arealul bisericii ortodoxe Arad Grădiște 1, într-un spațiu special amenajat pentru organizarea de evenimente culturale și spirituale de o înaltă trăire românească.

    La acest festival sunt invitați românii nativi din împrejurul granițelor României care din vicisitudinile istoriei, au fost nevoiți să trăiască în alte state care nu întotodeauna au încurajat tradițiile, obiceiurile, limba română și exprimarea ei în școală și biserică. Aceștia însă și-au păstrat tradițiile și obiceiurile predându-le ca un tezaur din generație în generație. Așa se explică cum în Serbia, românii de pe Valea Timocului fără a fi încurajați și chiar cu multe piedici (lipsa învățământului în limba română și aversiune față de exprimarea în cult a limbii române), trăiesc  în sate pur românești și își doresc ca la slujbele lor să audă graiul românesc. După spusele părintelui Boian Alexandru, noi suntem fericiți că trăim în interiorul unui stat care ne apără drepturile „…nici nu știți ce greu este să trăiești la tine acasa pe pământurile pe care te-ai născut, unde sunt moșii și strămoșii tăi iar țara în care trăiești să nu se comporte cu tine ca un fiu al ei…”.

    Românii dau dovadă de o adevărată rezistenșă și eroism, păstrând limba, credința, datinile și obiceiurile departe de țara mamă.

    Din acest motiv încercăm și prin această activitate să arătăm fraților noștri că țara mamă îi dorește, iar frații lor sunt bucuroși să vadă și să aprecieze valorile românești din spațiile geografice în care trăiesc.
    Pentru că și-au păstrat tezaurul național din tată în fiu, la acest eveniment participă persoane cu vărste cuprinse între 12 și 78 de ani. Zonele din care vor veni și anul acesta sunt: Voievodina și Timoc- Serbia, Chișinău, Cimișlia și Cahul- Basarabia, Cernăuți și Herța- Ucraina, Gyula- Ungaria. Grupurile sunt însoțite de preoți și ierarhi cât și de lideri culturali.

    Duminică, ora 09:30, toți românii, și aici sunt așteptați și cei din Arad, vor participa la Sfânta Liturghie în biserica parohiei Arad Grădiște 1, unde vor sluji ierarhi și preoți din zonele de unde provin. Avem bucuria ca la Sfânta Liturghie să slujească alături de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Timotei al Aradului, de Preasfințitul Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului și oaspeți de seamă: Înaltpreasfințitul Mihail Arhiepiscop de Praga și al ținuturilor cehe, Preasfințitul Veniamin Goreanu Episcop de Cahul- Basarabia de Sud, Preasfințitul Siluan Episcop al românilor din Ungaria, părintele Boian Alexandru vicar al Timocului, părintele Danciu Andrei preotul românilor din Praga.

    Duminică, ora 16:00, în curtea bisericii se va desfășura evenimentul cultural unde sunt așteptați toți arădenii care vor să simtă acel suflu și emoție patriotică transmisă cu dor de toți românii care vor evolua pe scenă. Pe lângă grupurile artistice din Serbia, Rep. Moldova, Ucraina și Ungaria, vor veni în fața arădenilor și invitații speciali Stela Botez- Rep. Moldova cât și artistul Dumitru Furdui Iancu însoțit de formația Crai Nou.

    Cu aceste gânduri, îi așteptăm pe toți arădenii duminică 26 august 2018 în arealul bisericii ortodoxe Arad Grădiște 1, pentru un moment de afirmare și trăire a identității naționale.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    7 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.