Festivalul „MAFAOPT”, între Greenscreen și Greenpass, la Muzeul de Artă

  de [email protected] | 11 October 2021, 6:37 PM | Cultură | Recomandările editorilor

  0

  Media Art Festival Arad – pe scurt, MAFA – ajunge în acest an la ediția a VIII-a și se va desfășura între 15 octombrie – 1 noiembrie. Evenimentul va jongla între sălile Ovidiu Maitec și kinema ikon ale Muzeului de Artă, sloganul din 2021 fiind „in-between” (între), cu fundalul verde, dar și metainstalația „kimæra” în centrul atenției. 

  Ca în fiecare an, MAFA încurajează experimentul artistic atât vizual cât și cel sonor, având ca invitați artiști importanți din tânăra generație din România și din străinătate. Prin intermediul a zece instalații digitale, așezate în fața unui fundal croma (greenscreen), vizitatorii vor fi invitați să mixeze pe un computer animațiile și fișierele sonore din sala principală (sala Ovidiu Maitec) cu imaginea filmată a instalațiilor din sala alăturată, iar rezultatul interacțiunii va fi proiectat în a treia sală (sala kinema ikon). Întregul demers artistic va putea fi urmărit și online sau pe dispozitivele mobile ale vizitatorilor, iar după festival, pe site-ul mafa.ro, utilizatorii vor avea posibilitatea să combine virtual lucrările din expoziție.

  „Ediția din acest an a MAFA, «in-between», reunește un grup eclectic de artiști și producători, oferind o oportunitate de a reflecta asupra sentimentului de suspendare care străbate momentul prezent”, se arată în prezentarea festivalului. „Pe măsură ce atenția ne este atrasă în mod alert de la un subiect aprins la altul, ne concentrăm aici asupra unor puncte de tranziție, pe interstițiile din cotidian. Considerăm rolul pe care tehnologia îl joacă (sau l-ar putea juca) într-o lume reconfigurată (încă nu chiar post-nimic), în pragul colapsului ecologic, mai ales când infuzează, se flexibilizează, sau grefează pe artă. În artificialitatea sa exorbitantă, ecranul verde devine o metaforă a posibilităților care ar putea rezulta din situația noastră actuală: un dispozitiv fantomatic, fantasmagoric, se manifestă, întruchipează dorințele și temerile noastre cele mai profunde, visele noastre. Între instalațiile multimedia, video și sonore prezentate, vă invităm să pătrundeți într-un tărâm de încurcături neobișnuite, revelatoare”, anunță organizatorii.

  Evenimentul este organizat de Centrul Municipal de Cultură Arad și atelierul de artă experimentală kinema ikon.

  Fundalul verde necesită… certificatul verde

  Având în vedere restricțiile în vigoare, se va permite participarea a câte șase persoane în sălile festivalului, cu certificat de vaccinare Covid-19.

  Proiectul „kimæra” – integrat în MAFA și în Noaptea Albă a Galeriilor

  245294853 4880692321943778 2476145566050904003 n

  „Kimæra este o metainstalație interactivă care combină old media cu internetul lucrurilor, cu realitatea augmentată, cu printul 3D, cu sunetul generat de inteligența artificială, cu levitația unui automaton îmblănit învăluit în miros de zahăr ars”, spune Călin Man (reVoltaire), unul dintre cei patru artiști care au realizat instalația kimaera (alături de gH., Bogdanator și Alex Halka).

  Ediția aniversară NAG#15 celebrează 51 de ani de activitate ai grupului de artă experimentală kinema ikon din Arad cu proiectul special NAG#15 – expoziția kimæra. Expoziția de la Arad prezintă cele 4 elemente din instalația kimæra inserate în spațiul de prezentare al lucrărilor din cadrul MAFA8. Utilizând materiale, mijloace de realizare și medii diferite, cei patru artiști au creat moduli autonomi ca formă și conținut, odată cu relocarea în spațiul Rezidenței BRD Scena9 aceștia vor fi interconectați în forma kimærei. Vernisajul expoziției va avea loc la Muzeul de Artă Arad în cadrul evenimentului Noaptea Albă a Galeriilor și a Media Art Festival Arad – MAFA8 2021 și va fi itinerată la București în spațiul Rezidența BRD Scena9 la sfârșitul lunii noiembrie.

  kinema ikon este cel mai vechi grup activ de artă experimentală din România. Fondat în 1970 ca atelier multimedia la Școala de Artă din Arad, este găzduit în prezent de Complexul Muzeal din Arad. Cei peste cincizeci de ani de existență sunt rezultatul unui echilibru optim între proiectele participative, colaborative sau de grup și lucrările individuale. Ceva între satisfacția creației colective și satisfacția egoismului auctorial. Prin urmare, marca stilistică a kinema ikon apare din abordarea interdisciplinară a unui anumit mediu (film, video, hipermedia) cu instrumentele specifice diferitelor domenii în care sunt activi membrii săi (artiști, scriitori, arhitecți, fotografi, muzicieni, programatori, etc.).

  Proiectul special NAG#15: kimæra este produs de kinema ikon împreună cu Asociația Ephemair și este co-finanțat de Fundația9.

  Evenimentul NAG – Noaptea Albă a Galeriilor, programat inițial la data de 15-16-17 octombrie se va desfășura în acest an restricționat într-o parte din orașele anunțate, pe fundalul pandemiei COVID-19. La București ediția aniversară NAG#15 va fi reprogramată în format online la data de 13 noiembrie.

  Popas simultan și la Timișoara

  245084648 4338042712898211 8160049140827158718 n

  Tot pe 15 octombrie și tot în cadrul NAG (Noaptea Albă a Galeriilor), kinema ikon va participa și la evenimentul „Orașe invizibile / Tărâmuri imaginare” la Comenduirea Garnizoanei Timișoara, printr-o lucrare semnată de Alex Halka & Gheorghe Săbău.

  Expoziția „Orașe invizibile / Tărâmuri imaginare” se bazează pe o cercetare vizuală a ficțiunilor geografice și a istoriei locurilor legendare din care este compusă cultura omenirii și producția misterelor care au generat călătorii, explorări, fantezii, imagini și povești. Evenimentul organiza de Asociația Culturală Constrasens reunește lucrările a peste 20 de artiști invitați și este curatoriat de Diana Marincu, Glad Carpencu-Pop și arădeanca Georgia Țidorescu.

  •  Citește și: Atelierul arădean kinema ikon, în prim-plan la Festivalul „Ji.hlava” din Cehia!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.