Fenomenul GameStop – o rebeliune coordonată pe Reddit face de cacao tot sistemul economic american

  de Special Arad | 1 February 2021, 3:23 PM | Business | Internaţional

  0

  •  Investitorii particulari au crescut artificial acțiunile companiei GameStop cu 1700%
  •  Astăzi au atacat piața argintului, care a ajuns deja la maximul ultimilor 8 ani
  •  Frenezia de pe Reddit a împins în sus cu 800% și prețul dogecoin, o criptomonedă creată în glumă în 2013

  În câteva ședințe, acțiunile lanțului de magazine de jocuri video GameStop au crescut într-un ritm aiuritor, o ascensiune hrănită de un grup de investitori porniți în cruciadă împotriva „establishmentului”, relatează HotNews, citând AFP.

  Lanțul de magazine GameStop este departe de a oferi un model luminos de creștere, într-o epocă în care cumpărăturile online, descărcările de pe net sau jocul online domină asupra vânzărilor fizice. Din cauza acestor dificultăți financiare, acțiunile grupului erau printre cele mai vizate pe Wall Street pentru short selling, sau vânzarea în lipsă.

  Această practică, comună pentru marile fonduri de investiții, constă în acțiunea unui investitor de a împrumuta o acțiune, pe care o vinde de obicei la un preț ridicat și așteaptă apoi căderea cotației, pentru a o cumpăra apoi mai ieftin, înainte de a o returna. Astfel, el încasează diferența dintre prețul cu care a vândut acțiunea și cel cu care a cumpărat-o.

  Dar dacă prețul urcă puternic, se poate trezi într-o capcană.

  Este exact ceea ce s-a întâmplat cu acțiunile GameStop în aceste ultime zile pe Wall Street.

  gamestop price

  Investitorii profesioniști pariau pe căderea acțiunii, în special fondurile conduse de finanțiști, care s-au angajat într-o confruntare dură cu investitorii particulari care au mizat pe creștere și s-au coordonat pe rețelele sociale.

  Investitorii particulari și-au pus în cap să atace strategia marilor nume cumpărând masiv acțiunile GameStop pentru a le majora prețul. Cu circa 3 milioane de abonați, forumul WallStreetBets de pe site-ul Reddit a fost principalul instrument al acestei mișcări inedite.

  Rezultatul – acțiunile companiei au crescut cu 1.700% de la 1 ianuarie, creând probleme majore unor speculatori de profesie precum finanțistul Andrew Left de la Citron Research sau fondului de investiții Melvin Capital, care se confruntă acum cu mari dificultăți financiare, potrivit HotNews, care citează Wall Street Journal.

  Arbitrul bursei americane, SEC, a afirmat miercuri seara că a luat act de această „volatilitate” și că „evaluează situația”. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe Jen Psaki a asigurat și el că echipa economică, în special secretarul Trezoreriei (Janet) Yellen, supraveghează situația.

  Hop și Elon Musk…

  Marțea trecută, patronul Tesla, Elon Musk, faimos pentru atacurile sale la adresa sistemului, a publicat și el pe contul său de Twitter un link către WallStreetBets, contribuind la creșterea de miercuri.

  „Hoarda de pe Reddit a pus ochii pe o balenă mai mare”. Micii investitori atacă piața argintului, acesta a ajuns deja la maximul ultimilor 8 ani

  Tot HotNews scrie că astăzi, 1 februarie, cotația argintului a trecut de 30 dolari/uncie pentru prima oară după 2013 și este pe cale să consemneze cea mai mare scumpire zilnică de după 2008.

  A urmat criptomoneda dogecoin

  După modelul WallStreetBets, un alt forum pe Reddit, SatoshiStreetBets, a luat în vizor criptomoneda creată de fondatorul misterios numit „Satoshi”. Moneda digitală a fost, de altfel, creată ca o glumă, folosindu-se de imaginea unui meme, un câine din rasa Shiba Inu.

  Prețul Dogecoin a crescut cu peste 800% vinerea trecută, 29 ianuarie.

  Dogecoin a adăugat în 24 de ore 7,17 miliarde de dolari la capitalizarea de piață a monedelor până vineri după-masa. Valoarea sa totală de pe piață a ajuns la 8,2 miliarde de dolari, făcând din dogecoin a noua cea mai valoroasă criptomonedă.

  dogecoin

  Captură imagine: CoinDesk

  Sursa: hotnews.ro

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.