duminicã, 16 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Felicitări, maestre! Merișca, campion în toate, ridică ștacheta cringe-ului cu „Ultimul Baranov”

  de Mihai Todoca | 18 octombrie 2022, 11:18 AM | Pamflet | Topic special

  15

  Tot mă uit în stânga-n și-n dreapta și nu văd nici o reacție. Nu văd un cuvânt despre ultima ieșire la rampă a „cringe”-ului românesc de cea mai bună calitate. Explic termenul, împrumutat din engleză: „cringe”-ul înseamnă o înfiorare, dezgust sau jenă, deseori determinând o grimasă. Ei, ultimul film, producție cinematografică, peliculă, „jucărie” a lui Dan Merișca, pe numele ei „Ultimul Baranov”, mi-a distrus și ultimul neuron dintre cei pe care i-am alocat pe următorii 4 ani pentru categoria „diverse”.

  Vrând, nevrând, de-a lungul unui an ajung să fiu expus unor inepții denumite pompos „administrație locală”, „proiecte”, „dezvoltare culturală” sau „film” și atunci, o dată la patru ani, iau câțiva neuroni pe care să-i sacrific. Din nefericire, jucăria stomato-regizo-acto-scenaristo-pictorului a reușit să-mi învingă ultimul neuron, în care aveam foarte mare încredere deoarece a făcut față multor „atacuri”, reducându-l la o stare inertă.

  Jucăria, refuz categoric să-l denumesc film, evident că este o înșiruire de imagini (singura dată când poate fi folosit cuvântul „cadre” aici e doar dacă ne referim la cadre didactice), cu situații în care dialogul suferă la orice capitol, filmări de un amatorism aproape intenționat (mai ales dacă un personaj își taie șnițelul din farfurie cutremurând masa, iar camera care se află pe ea se cutremură ca-n ’77 – RIP Toma Caragiu!).

  Sunt atâtea situații în film în care nu înțeleg indicațiile scenice încât nu există atâția gigabiți pe internet liberi să mă pun să le scriu aici. Nu mai spun nimic nici de cum au jucat cei prezenți în film, la urma urmei…. nici fotbaliștii nu pot performa pe un teren mlăștinos și cu un antrenor de la „Eternia Servicii Funerare Filiași”.

  Sunt convins, însă, că dacă s-ar fi încărcat toate imaginile în galeria unui telefon și se apăsa pe butonul „create reel”, ieșea un film excepțional în comparație cu „Ultimul Baranov”.

  Și cu toate acestea, ca să revin la început, nu am văzut nicăieri nici o reacție. Nu am văzut nici un cuvânt scris, asumat asupra „jucăriei” care a distrus orice percepție sau definiție a cringe-ului.

  Cât se va mai suporta impostura asta? Ne-au luat tot, iar acum și filmul moare încet în sala de la Arta… Cinematograful ARTA! În aceeași notă, pot spune că nici filmul „Moartea domnului Lăzărescu” nu mi-a plăcut, dar nu îi pot declina statutul de film. Nu am cum. E imposibil, deoarece e chestie de gust, de percepție. Da, este un film! A fost și premiat cu „Un certain Regard” la Festivalul de la Cannes din 2006. Nu pot spune același lucru despre „jucăria” lui Merișca. Singurul lucru bun este că, totuși, are un final.

  Ca meniul de dezgust să fie complet, apare și postarea primarului:

  Aradul cultural nu se dezminte!
  La film! Nu orice fel de film, ci unul produs în Arad, de arădeni! 
  Bucuros să particip la premiera filmului „Ultimul Baranov”, realizat de Dan Merișca.

  Iar primarul , să nu uităm, se declară amator de filme…

  Dacă „jucăria” asta o clasifică film, înseamnă că a dormit pe tot parcursul ei. Aici însă poate fi doar o lovitură de imagine a primarului, apropiindu-se de comunitate. Aia unde e și Falcă. Dar asta e politică, nu am să „mânjesc” o recenzie (nu e recenzie, că nu e film) datorie pe care o am față de cei care ne vor citi în viitor. Să știe că nu toți ne-am tâmpit de-a dreptul și numim filme orice experiență pe care o are un impostor.

  O secundă, mi s-a trezit din starea inertă neuronul, revin.

  Am revenit, l-am dus la ATI, e pe ventilație mecanică, săracul.

  Pi eS:

  Cică mai e o „jucărie” pe „țeavă”. Să ne ajute Dumnezeu pe toți…

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

    • Eu nu m-am pronuntat asupra filmului, ci doar m-am amuzat de tragedia neuronului dvs. Daca nu v-a placut, ati fi putut apela la un alt raspuns decât cel din categoria prescolara, adica „cine zice, ala e”. Ca sa nu recurgeti la mai maturul ”ba du-te tu…”, probabil 😂

     0 voturi
     +1
     -1
     • Nici de gand sa ma incadrez in ceea ce ati spus dvs. Va cunosc, drept e ca doar marginal, si stiu de unde si de ce a izvorat comentariul dvs. Daca era, vorba aia, sa avem c…e sunt convins ca vorbele dvs ar fi luat o alta turnura. Dar pana acolo e cale lunga, si departe de mine sa judec pe cineva care, iata, ma citeste. Sunt deschis la dialog, ca-ntotdeauna, dar sa fie pe niste chestii asumate. Daca dvs imi spuneti ca ala a fost film… cu tot respectul, ma voi retrage din discutie.

      0 voturi
      +1
      -1
  1. Aici sunt banii dumneavoastră. Apar și siglele Primăriei și CMCA pe afiș. E deci un fel de Zilele Aradului, dar la cinema, și durează mai puțin. La fel cum la Zilele… și alte prea multele festivaluri ar trebui ca cei de la CMCA și primărie să asiste la programele „artiștilor” invitați, poate înțeleg că nu ar trebui să se afle nici unii dintre aceștia pe scenă, nici ei în postura de a organiza programe artistice, și acum ar trebui închiși în sala în care se proiectează capodopera, să sufere și neuronii lor.

   +13 voturi
   +1
   -1
  2. Am râs, recunosc, cu lacrimi! Pentru că am văzut trailerul și pur și simplu nu mi-a venit să cred că așa ceva poate fi intitulat film! Mă bucur că am avut intuiția să stau acasă, neuronii mei nu ar fi dus așa un chin, clar! Felicitări pentru supraviețuire! 😀

   +3 voturi
   +1
   -1
  3. Pe vremuri era un Todoca in presă ce stia sa scrie. Înteleg ca te dai mare om de literatura, ziarist, etc., ( ești la fel de impostor pentru că nu ai pregătire corespunzătoare și nici site-ul ăsta nu e ziar, deși voi așa îi spuneți) sper sa fi citit mai mult decat ai scris in acest material. Nu e o problema filmul, ca nu l-am vazut și nici nu cred ca am sa-l vad. Pot remarca însă veninul din sangele ce îți curge prin vene. Dar, ma liniștesc. Știu ca dacă se va întâmpla eroarea sa faci un copil, sper sa semene cu tine. Și atunci Dumnezeu a făcut dreptate!

   P.S. Nu știu daca acest comentariu va fi postat. Sunt sigur însă că tu îl vei citi. 🙂

   0 voturi
   +1
   -1
   • Vorbind de „venin în sânge”… ne acuzați un coleg fără să-l cunoașteți, fără să fi văzut filmul la care face referire, doar pe baza că ce? Nu cred că îi cunoașteți nici pregătirea lui, ori pregătirea cuiva care este angajat al acestui ziar, da, este ziar, chiar dacă nu este tipărit (mai documentați-vă, tendința e ca publicațiile să treacă pe online de ceva vreme). Cam urât să aruncați așa doar aiurea cu acuzații. În rest, numai de bine!

    P.S. Dacă tot vorbim de pregătire profesională…. dar domnul „regizor” o are pentru a putea face un film demn de a rula în cinematograful numit sugestiv „Arta”?

    +2 voturi
    +1
    -1
   • Pe vremuri si cei care se lansau in comentarii aveau o pregatire. In sensul ca stiau sa pastreze un registru cat de cat in limitele bunului simt si sa aiba o argumentatie valabila. Ceea ce ati scris dvs , din nefericire, nu poate avea calitatea adevarata a unui argument solid. Iar finalul… cu copilul si asa mai departe, nu va face cinste defel, insa va arata caracterul. Pacat ca nu ati vazut filmul, veninul meu cred ca ar fi palit in comparatie cu ceea ce ati fi spus dvs. Toate cele bune

    +1 voturi
    +1
    -1
  4. AMATORISM SADEA, VELEITĂȚI PROVINCIALE EMFATICE ȘI UN PRODUS SUBMEDIOCRU, ĂSTA E CAZUL „MERIȘCA REGIZOR” ȘI FILMUL ULTIMUL BARANOV. MIȚĂ ARE CURAJUL SĂ-L URECHEZE PE DOCTORUL DINȚAR, CARE NU SE ÎMPACĂ DOAR CU BANALA FREZĂ DENTARĂ CI SE ILUZIONEAZĂ CĂ ESTE VIZITAT DE MUZE. (UNELE CHIAR ÎL BÂNTUIE CU FOLOS, ÎMI PLAC LUCRĂRILE LUI DE PE PÂNZA DE PICTURĂ, NU ȘI CELE DE PE PÂNZA ECRANULUI). DIN PĂCATE, NU SE MULȚUMEȘTE DOAR CU ȘEVALETUL, ÎNCEARCĂ ȘI CINEMATOGRAFIA. DEGEABA…

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.