sâmbãtã, 24 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Familia regală cere să fie scutită de plata taxelor pentru Săvârșin. Motivul invocat și reacția localnicilor (Video)

  de - | 20 mai 2016, 11:12 AM | Recomandările editorilor | Săvârşin | Știri Arad

  1

  Familia regală cere să fie scutită de plata taxelor pentru domeniul şi clădirile pe care le are în Săvârşin. Regele Mihai este veteran de război și poate beneficia, conform legii, de această facilitate, potrivit Digi 24.

  Conform oficialilor din Săvârşin, cererea a fost depusă încă din luna februarie a acestui an.

  Conform Primăriei Săvârşin, familia regală a plătit pentru acest domeniu taxe în valoare de aproximativ 35 de mii de lei pe an, bani care au fost depuşi constant şi fără nici un fel de întârziere în vistieria comunei.

  Familia Regală deţine în comuna Săvârşin din Judeţul Arad un domeniu ce se întinde pe 19,5 hectare, care include Castelul Regal, dar şi alte câteva construcţii anexe.

  Scutirea de taxe cerută acum de familia regală nu este încă aplicată, pentru că Primăria din Săvârşin a cerut lămuriri cu privire la modul în care sunt utilizate clădirile de pe domeniul regal, informaţii care încă nu au fost adăugate la cererea depusă.

  Primarul din Săvârşin spune că reprezentanţii Casei Regale au invocat prevederi din noul Cod Fiscal, intrat în vigoare la 1 ianuarie, anul acesta. Informaţia vine în contextul în care numele Majestăţii sale apare pe aşa-numita „listă a ruşinii” publicată de ANAF, în care sunt trecuţi toţi românii cu datorii la stat mai mari de 1.500 de lei. În dreptul numelui Majestăţi Sale apare o datorie de peste 4 milioane de lei.

  Averea familiei regale

  Ioan Vodicean, primarul comunei Săvârşin din jud. Arad: „Am primit într-adevăr o solicitare din partea Majestăţii Sale Regele Mihai I, desigur prin reprezentanţii Majestăţii Sale, pentru scutire la plata impozitului pe terenuri şi pe clădiri pe teritoriul Săvârşinului. (Reporter: Când a fost făcută această solicitare?) În cursul acestui an, nu îmi aduc aminte exact, undeva probabil în luna februarie…”

  Reprezentanţii Casei Regale au explicat că cererea a fost făcută după modificarea Codului fiscal, la 1 ianuarie.

  Localnicii din Săvârşin nu consideră cererea deplasată.

  – Ar merita Familia Regală să fie scutită pentru că Regele a fost în război?

  – Da. Dacă legea aşa-i scrisă – aşa merită!

  – Credeţi că ar trebui să fie scutit

  – Da, bineînţeles. Bineînţeles!

  Domeniul regal din Săvârşin are o suprafaţă totală de 19,5 ha. Începând cu anul 2001, familia regală a României a plătit în fiecare an comunei Săvârşin pentru acest domeniu un impozit de 35 de mii de lei.

  Regele Mihai I apare pe lista publicată recent de ANAF cu o datorie de 4 milioane o sută de mii de lei. Reprezentantul financiar al regelui susţine însă că aceste obligaţii fiscale au fost contestate şi că o procedura judiciară e în curs de desfăşurare.

  Casa Regala a Romaniei ocupa locul 81 în Top 300 Capital de anul trecut, cu o avere de aproape 60 de milioane de euro – adică mii de hectare de terenuri agricole şi de păduri, castele şi numeroase păduri. Aceste proprietăţi au aparţinut familiei regale până la naţionalizarea din 1948, iar dupa Revoluţie, o parte dintre acestea au fost recuperate. 

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  0 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.