Familia Regală a început reabilitarea Casei Ceaiului de la Domeniul din Săvârșin





Familia Regală a României anunță că a început reabilitarea Casa Ceaiului, singura clădire din Domeniul Castelului de la Săvârșin care rămăsese până acum degradată. În procesul de reabilitare sunt folosite toate materialele originale care au putut fi recuperate. Astfel, spre sfârșitul lunii septembrie, vizitatorii Parcului Regal, Muzeului Automobilului, Magazinului de suveniruri și Atelierului Auto al Regelui Mihai vor putea adăuga, în vizita lor la Domeniul de la Săvârșin, și noua Casă a Ceaiului.
„Cu câteva săptămâni în urmă, au început lucrările la ultima clădire rămasă nerestaurată din Satul Regal (perimetrul de la intrarea pe Domeniul Săvârșin). Casa, ridicată în secolul al XIX-lea, este cea mai mare din ansamblul Satului Regal și se află, la stradă, în dreapta porților principale de intrare pe proprietate.
Casa Ceaiului are o suprafață de 300 de metri pătrați, dintre care jumătate vor fi alocați sălii de ceai, destinată vizitatorilor domeniului. Aici, ei vor putea servi cafea, ceai, răcoritoare și gustări. Totodată, sala mare va fi și un spațiu cultural și educațional, găzduind expoziții, lecții deschise, reuniuni și evenimente publice.
Proiectul de restaurare este condus de arhitectul Eugen Cordoș, de la Alba Iulia, și susținut de Fundația Colecția Familiei Regale a României, căreia Majestatea Sa Margareta i-a încredințat spre folosire clădirea.
Spre sfârșitul lunii septembrie, vizitatorii Parcului Regal, Muzeului Automobilului, Magazinului de suveniruri și Atelierului Auto al Regelui Mihai vor putea adăuga, în vizita lor, noua Casă a Ceaiului.
Lucrările de restaurare sunt realizate de o compania locală de meșteri constructori, cu sediul în satul Ilteu, din vecinătatea Săvârșinului.
Toate materialele originale care au putut fi recuperate vor fi refolosite: bârne vechi de stejar, țigle manufacturate în Imperiul Austro-Ungar, podele de ceramică și de piatră, cărămizi.
Vă prezentăm câteva imagini cu stadiul actual al restaurării, la patru săptămâni de la începerea lucrărilor. Vom reveni, peste două săptămâni, cu noi imagini”, anunță Familia Regală.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)