sâmbãtã, 20 iulie, 2024

Special Arad Logo

  FALS în medicină! A OPERAT 160 de PACIENȚI fără a avea studii de specialitate

  de Special Arad | 25 martie 2015, 11:07 AM | Naţional

  1

  Francois Pinori este un cetățean francez care a reușit să păcălească sistemele medicale atât în Italia cât și în România. După ce a practicat medicina în Italia, unde era specialist în probleme de coloană, Pinori s-a aciuat la o clinică privată din Timișoara, conform adevarul.ro.

  Doi ani a practica ortopedia în Banat fără ca cineva să bănuiască că de fapt Francois Pinori este un șarlatan, acesta neavând studii de medicină. Falsul medic a operat la Timişoara, timp de doi ani, 160 de pacienţi, iar multe operaţii au avut succes. Au existat însă şi cazuri în care pacienţii nu s-au vindecat, din contră având nevoie ulterior de alte operaţii şi tratamente.

  François Pinori a depus la Direcţia de Sănătate Publică Timiş diploma cu care atesta că este absolvent al Universităţii de Medicină din Paris. Ulterior, s-a descoperit că documentele erau false. „Cum e posibilă orice escrocherie, indiferent ce măsuri am lua, mai apar escrocherii. Din ce am înţeles, avea documente foarte bine realizate”, spunea pentru BBC preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoaie. Conform directivei europene privind recunoaşterea calificărilor profesionale, medicii, dentiştii, farmaciştii, asistenţii medicali generalişti, moaşele, veterinarii şi architecţii din UE îşi pot practica meseria pe întreg terioriul Uniunii fară să mai aibă nevoie de examene sau probe teoretice suplimentare, scrie adevarul.ro.

  Pinori a practicat medicina la Euroclinica pe baza unor convenţii civile. Francezul era specialist în „decompresiune discală percutantă cu laser”, o metodă cunoscută în lume, dar nepracticată în România până la vremea respectivă.  Costul unei operaţii costa între 650 şi 1.000 de euro.  „Ar fi fost un plus pentru noi ca aceste intervenţii, bine făcute, să fie realizate la Timişoara. Am observat însă că aşa-zisul medic nu făcea nimic din procedură. Îi făcea pacientului o infiltraţie în zona dureroasă, astfel că acesta pleca liniştit că nu mai are dureri, dar de fapt rămânea cu afecţiunea. Nici măcar pe filmele pacienţilor nu se uita, iar aparat de radiologie sau computer tomograf în cabinet, nici vorbă să aibă. Mi-am dat seama într-o săptămână că era un şarlatan şi m-am retras din clinică“, a mărturisit neurochirurgul Daniel Costea, pentru Evenimentul Zilei.

  Au fost, însă, și pacienţi mulţumiţi de tratamentul primit. „A fost pe 29 martie 2005. Intervenţia m-a costat 33 de milioane de lei, dar nu regret. Îmi amintesc că m-am dus cu dureri groaznice. La ora 15.30 am fost programată la intervenţie, iar după 20 de minute am ieşit din sală fără pic de dureri. Mă simt în continuare foarte bine, am reuşit să duc şi o sarcină. Am văzut foarte mulţi oameni venind la el în baston şi plecând pe picioare“, a povestit timișoreanca Carmen Deac, pentru Evenimentul Zilei.

  Ghinionul lui Pinori a fost că la Timişoara a sosit o echipă de jurnalişti de investigaţie din Italia, care îl căutau pentru că acesta a fost condamnat de Curtea de Apel din Florența pentru practicarea ilegală a medicinei. Înainte să vină în România, François Pinori a lucrat timp de patru ani în Italia şi a operat ilegal în mai multe localităţi, până când a fost depistat de carabinieri. Falsul medic a fost condamnat la două luni de închisoare în Italia, dar până la urmă a scăpat doar cu o amendă penală de 2.300 de euro.    Organele de control din Italia au luat legătura cu Universitatea de Medicină din Paris pentru clarificări. S-a descoperit că toate diplomele prezentate de Pinori erau false, scrie Adevărul.

  După mai multe plângeri penale ale unor persoane, care după operaţie au avut şi mai mult de suferit, poliţiştii timişoreni au început ancheta pentru înşelăciune şi uz de fals. Surpriză însă, Pinori a dispărut din România. Odată cu el, patronul clinicii private, un cetăţean italian, a plecat din Timişoara, cu tot cu documentele contabile, iar spitalul a fost închis.

  În 2010, s-a mai adăugat o condamnare în Italia. Judecătoria de la Ravenna la condamnat la doi ani şi trei luni de închisoare, pentru practicarea ilegală a medicinei şi fraudă. Ultima condamnare pe numele lui Pinori a venit tot din Italia, unde Judecătoria de la Ravena l-a condamnat la doi ani şi trei luni de închisoare şi 600 de euro amendă pentru practicarea ilegală a unei profesii şi fraudă. Nimeni nu a reuşit să dea de urma lui Pinori, care, dacă mai trăieşte, ar trebui să fie în vârstă de 71 de ani, scrie Adevărul.

  Degeaba a existat un mandat de arestare internaţional pe numele lui, degeaba a fost căutat de poliţia din Italia, Franţa, Anglia şi România. Cotidianul francez Le Parisien a lansat ideea că François Pinori s-ar fi putut refugia în Siria.  Tot Le Parisien scria că Pinoir opera fără să beneficieze de ajutorul asistentelor medicale, fără dezinfectant, fără să aibă mănuşi chirurgicale, mască pe faţă sau halat de doctor. Mai mult, operaţiile erau efectuate într-o cameră nesterilă.

  FOTO: TIMPOLIS.RO

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  9 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.