Fake news-ul testului Covid de salivă, explicat de autorități

O filmare în care un test covid de salivă devine pozitiv după ce este aplicată o picătură din zeama stoarsă de la o portocală a devenit virală pe Facebook. Autoritățile au explicat de ce se produce această reacție și precizează că ” testele antigen Covid-19 nu sunt menite să fie utilizate cu mostre de alimente”.
O bazaconie a fost distribuită de peste 90 de mii de ori: Sucul de portocale este „pozitiv” la COVID-19. NU, acesta doar distruge testul antigen!
Un videoclip în care o persoană toarnă suc dintr-o portocală pe un test antigen Covid-19, care apoi dă ceea ce pare a fi un rezultat pozitiv, a fost distribuit de zeci de mii de ori la mijlocul lunii ianuarie 2022, cu afirmații că aceasta este o dovadă că testele rapide nu sunt fiabile.
Cu toate acestea, la fel cum un test de sarcină nu este menit să fie folosit de un bărbat sau cu o probă din saliva unei femei, testele antigen Covid-19 nu sunt menite să fie utilizate cu mostre de alimente.
Testele pentru Covid-19 au fost subiect de dezinformare încă de la începutul pandemiei.
AFP a demontat, de asemenea, multe alte videoclipuri în care diferite alimente și băuturi au fost folosite pentru a susține că testele Covid-19 nu sunt de încredere sau că numărul de cazuri este umflat: cu Coca-Cola si sos de mere, Red Bull, bere sau apă de la robinet, precum și cu căpșuni. AFP a verificat deja afirmațiile cu privire la sucul de portocale și testele de antigen în spaniolă și în sârbă.
Cum funcționează un test antigen Covid-19?
Există în prezent sute de teste diferite pentru Covid-19 care pot fi împărțite în două categorii: cele de diagnostic (test PCR și antigen) pentru a determina dacă o persoană este infectată și cele serologice, care arată dacă o persoană a fost infectată în trecut.
Testele antigen sunt mai puțin sensibile și mai puțin fiabile decât testele PCR, dar sunt mai rapide. Pentru a obține un rezultat pozitiv, trebuie să existe o cantitate mai mare de virus.
Aceasta înseamnă că în momentul infecției cu SARS‑CoV‑2, când există încă doar o cantitate mică de virus în organism, testul antigen poate arăta în mod eronat un rezultat negativ.
Sursa: observatorulph.ro
Comentariile portalului
Cu scuzele de rigoare ca intervin, cateva precizari: - nu sunt ortodox, deci nu pot fi acuzat de o pledoarie pro-domo! - când vrei să vezi Golden Gate si (...)
Sunt de acord 100% cu tot ce ați spus.
Dar oare ați și citit articolul? Că am scris în el că terenul era deja dat pe o perioadă de 30 ani, iar acum s-a votat prelungirea pe o perioadă (...)