Extinderea Aeroportului Arad e gata în proporție de 60%. Aerogara va fi gata în martie și va putea „absorbi” 500 de pasageri pe oră (VIDEO)

  de Doru Jidoi | 5 ianuarie 2016, 3:29 PM | Administraţie

  3

  Adrian Ţolea, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Arad, a analizat stadiul lucrărilor pentru extinderea aerogării de la Aeroportul Arad. Investiţia se cifrează la circa 2 milioane de euro, iar la finalizarea acesteia, Aeroportul Arad va putea să beneficieze de condiţii moderne pentru fluxul pasagerilor. În prezent, lucrările sunt executate în proporţie de 60%, termenul de finalizare fiind luna martie a acestui an.

  „Este o investiţie importantă, prin care ne dorim dezvoltarea municipiului şi judeţului nostru, în special în două domenii-cheie: mediul de afaceri şi turismul. Prin această investiţie, absolut necesară pentru modernizarea Aeroportului arădean, Consiliul Judeţean asigură tot cadrul administrativ şi strategic necesar. Trebuie să ţinem cont că actuala aerogară a fost construită în 1936, iar din 1994 nu s-au mai făcut investiţii majore. Prin extinderea terminalului de pasageri, suprafaţa utilizabilă practic se triplează, de la 1300 metri pătraţi la 4200 metri pătraţi. Foarte important este că finanţarea investiţiei se face de către constructor în proporţie de 95%, urmând ca în cel mult trei ani suma să fie rambursată de către Aeroportul Arad. Contribuţia Consiliului Judeţean este de 5%. Menţionez că noi nu puteam asigura în totalitate sursele financiare pentru această investiţie”, a precizat Adrian Ţolea.

  De asemenea, Dan Bălăcel, directorul general al Aeroportului arădean, a precizat că „prin aceste lucrări, se vor respecta toate normele impuse de Autoritatea Aeronautică Civilă. Spaţiul vechii aerogări va deservi fluxul « sosiri», în timp ce spaţiul ce se amenajează acum va fi pentru fluxul «plecări». De asemenea, noul amplasament va fi compartimentat şi pentru alte servicii ale Aeroportului Arad, modernizarea cuprinzând toate cerinţele necesare, inclusiv circuit video. Lucrările exterioare au fost finalizate în totalitate, în prezent lucrându-se în interior, la compartimentări, finisări etc. Astfel, după finalizarea lucrărilor, Aeroportul va avea capacitatea de a absorbi un flux de 500 de pasageri pe oră”.

  Conducerea Aeroportului Arad a semnat în luna iunie 2014 un contract pentru lucrări de extindere a aerogării prin realizarea unui terminal separat pentru plecări, care va fi amenajat în spaţii actuale ale terminalului de mărfuri. Finalizarea lucrărilor este estimată pentru luna martie a acestui an. Astfel, Aeroportul Arad va îndeplini toate standardele impuse de Autoritatea Aeronautică Civilă, element foarte important în negocierile cu eventualii operatori. Licitaţia a fost câştigată de firma braşoveană ICCO Energ, după ce aceasta a depus singura ofertă, reprezetanţii aeroportului explicând lipsa altor participanţi la licitaţie prin faptul că finanţarea investiţiei trebuie asigurată în proporţie de 95 la sută de către câştigător, în timp ce diferenţa de cinci procente este asigurată de Consiliul Judeţean Arad, care deţine baza aeriană. Prin diminuarea spaţiului pentru terminalul Cargo, care va avea doar 700 metri pătraţi, activitatea pentru mărfuri nu va avea de suferit, spaţiul rămas fiind sufiecient.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Eu zic sa-si vada de treaba si sa lase aeroportul in administratia banatenilor ,a Timisoarei pe mai departe,pentru ca atunci cand calatorii cat si piloti nu vor putea decola,ateriza din cauza norilor de fum grosi rezultati de la arderile de cauciucuri de la toate vulcanizarile din Arad,de catre tiganii de pe str Marului si nu numai dar in principal acestia din apropierea puctului de colectare a fierului vechi de pe aceasta strada ,desi s-a facut controle de catre Garda de Mediu care desi se inecau in fum a stabilit ca nu se arde nimic si ca fumul rezultat este de sobe…si ca la fier vechi nu se cumpara sarma rezultata de la arderea cauciucurilor,desi orcine poate constata ca zilnic se duce cu carutele si cu dubitele sarma,numai ca nu sunt….curiosi nimeni,se multumeste cu toti sa se inece in fum ca vine randul la fiecare din orcare zona a orasului,depinde cum bate vantul si incotro duce fumul si gazele,imbolnavindune cu toti de viroze,sinusite,bronsite…cauzate de un virus nou,nedescoperit inca!!!noroc ca d-soara reporter Raluca Medeleanu,a avut curajul si intiativa de a investiga acesta strada anul trecut cam prin August a descoperit tot ceia ce Garda de Mediu nu a fost capabila sa gaseasca ,musamalizand acest caz,dar care din pacate a ramas fara nici o rezolvare,ramanand la stadiul de”furtuna intr-un pahar cu apa” iar noi fiind supusi zilnic ziua si noaptea la acest genocid,sub nepasarea tuturor organelor abilitate ale primariei Arad ,si nu numai.Iata de ce cred ca ar trebui rezolvat mai intai acest aspect al genocidului la adresa populatiei Aradului si apoi sa se viseze la redeschiderea aeroportului ,pentru ca cine va veni o data pe acest aeroport garantat a doua oara nu va mai calca.

   +7 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  1 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.