joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Expoziție de modelism și istorie feroviară la Sala Polivalentă

    de Special Arad | 18 mai 2023, 12:05 PM | Cultură

    0

    Complexul Muzeal Arad, cu sprijinul Consiliului Județean Arad și în colaborare cu AR-Rail Club-Arad, organizează expoziția interactivă „Călătorie cu trenul la Arad”, deschisă publicului arădean la Sala Polivalentă în perioada 1 iunie – 4 iunie 2023.

    Vernisajul va avea loc joi, 1 iunie, ora 15:00, în prezența organizatorilor, a celor peste 20 de colecționari, membri ai cluburilor din România, Austria și Ungaria: AR-Rail Club-Arad, Clubul Feroviar Crișana, Clubul Feroviar Republica Ploiești, Clubul Feroviar București, CENAFER – Muzeul CFR, Clubul Improvizat București, BK 1951 Wien – Austria, Baross Gábor Vasútmodellező és Vasútbarát Klub Veszprém – Ungaria, Kandó Kálmán Vasútmodellező Egyesület Békéscsaba – Ungaria, Hajdú Expressz Vasútmodellező és Vasútbarát Egyesület Debrecen – Ungaria, Modelleisenbahn SRL și Maketo Târgu Mureș.

    În cadrul expoziției, cei peste 20 de colecționari din România, Ungaria și Austria vor prezenta, într-un circuit interactiv care însumează 350 m linii cale ferată, dublu față de la expoziția precedentă de anul trecut, machetele unor clădiri care deserveau transportul feroviar precum depouri și stații de cale ferată.

    Zilnic, vizitatorii vor descoperi alt tip de garnituri de tren care vor anima circuitul: de la primele locomotive cu aburi, până la trenurile de mare viteză din zilele noastre, prezentând în mod interactiv dezvoltarea transportului feroviar începând cu anii 1835-1920, perioada căilor ferate de stat când s-au construit marile rețele de cale ferată din întreaga lume, continuând cu modernizarea garniturilor de tren, utilizate pe scară largă în perioada interbelică și a celui de-al Doilea Război Mondial (1920-1950).

    Epoca postbelică, din 1950 și până în prezent, este marcată de înlocuirea locomotivelor cu aburi cu motoarele Diesel, urmată de dezvoltarea unei flote moderne de vehicule electrice și a unei noi tehnologii de securitate.

    În cadrul expoziției va fi expusă și o parte din fascinanta colecție de machete realizate de Ioan Popoviciu, care prezintă un fragment de istorie feroviară.

    Program de vizitare:
    1 IUNIE: 15:00 – 18:00 – DESCHIDEREA EXPOZIȚIEI
    2 IUNIE: 10:00 – 19:00
    3 IUNIE: 10:00 – 19:00
    4 IUNIE: 10:00 – 18:00

    Gratuit la deschidere, bilet cu promoție în celelalte zile

    În prima zi, joi, 1 iunie, intrarea va fi liberă la expoziți, dar în următoarele trei zile (2-4 iunie 2023) se va percepe o taxă de intrare. Cu biletul de intrare de la expoziția „Călătorie cu trenul la Arad” se va putea vizita însă gratuit Muzeul de Artă Arad (str. Gheorghe Popa de Teiuș, 2-4, etaj II, clădirea comună cu a Bibliotecii Județene Arad) în perioada respectivă.

    Biletele vor costa 10 lei pentru adulți, 5 lei pentru pensionari, 2 lei pentru preșcolari, elevi și studenți și 1 leu pentru grupuri organizate de preșcolari, elevi, studenți, pe bază de protocol semnat între Complexul Muzeal Arad și unitățile de învățământ respective.

    Vor beneficia de gratuitate persoanele fizice prevăzute la art.1 din Decretul-lege nr. 118/1990, republicat, cu modificările și completările ulterioare, fundațiile înființate prin testament, constituite conform legii, cu scopul de a întreține, dezvolta și ajuta instituții de cultură națională, precum și de a susține acțiuni cu caracter umanitar, social și cultural.

    De asemenea, vor avea gratuitate la intrare organizațiile care au ca unică activitate acordarea gratuită de servicii sociale în unități specializate care asigură găzduire, îngrijire socială și medicală, asistență, ocrotire, activități de recuperare, reabilitare și reinserție socială pentru copil, familie, persoane cu handicap, persoane vârstnice, precum și pentru alte persoane aflate în dificultate, în condițiile legii.

    La fel și veteranii de război, văduvele de război și văduvele necăsătorite ale veteranilor de război, pensionarii care au lucrat minim 10 ani în rețeaua muzeală – pe bază de documente justificative, persoane care lucrează în rețeau muzeală – pe bază de legitimație și membrii ICOM / AICA – pe bază de legitimație.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    7 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.