Expoziție de costume populare românești și prezentarea unui nou film documentar la Sala Clio





Complexul Muzeal Arad, în colaborare cu Muzeul de etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, organizează la Arad expoziția „Unitate și diversitate în costumul popular românesc”. Vernisajul expoziției va fi miercuri, 17 ianuarie 2024, ora 12:00, la Sala Clio de pe strada Horia, în prezența conducerii și specialiștilor celor două muzee din Vestul țării. Va fi lansat tot atunci și filmul documentar „Țesătoarea Maria Bun din Șicula”.
Cu prilejul deschiderii expoziției va fi lansat filmul documentar „Țesătoarea Maria Bun din Șicula”, care urmărește meșteșugul țesutului în toate fazele sale, de la urzit până la produsul final. Filmul documentar este realizat de specialiștii Complexului Muzeal Arad, dr. Sorin Sabău și Nelu Scripciuc, în colaborare cu meșterul popular Maria Bun din Șicula. Filmul documentar etnografic va fi proiectat pe tot parcursul expoziției.
La eveniment sunt invitați elevii Colegiului Național „Moise Nicoară” Arad (profesor coordonator dr. Diana Șimonca-Oprița), participanți și premiați la numeroase concursuri naționale pe teme de etnografie și folclor.
Expoziția va fi deschisă publicului la Sala Clio în perioada 17 ianuarie – 4 februarie, de marți până duminică, între orele 09:00 – 17:00 (ultima intrare la ora 16:00).
Expoziția cuprinde piese de port popular (costum bărbătesc, costum femeiesc, sumane) din patrimoniul etnografic al județului Arad – zona Valea Mureșului și al județului Caraș- Severin – zonele etnografice Valea Timișului, Valea Almăjului, culoarul Timiș-Cerna și Valea Nerei. Piesele etnografice expuse au vechime de cel puțin 100 de ani, remarcându-se prin ornamente specifice zonelor de proveniență. În zona etnografică a Văii Mureşului, cămaşa femeiască se numeşte „spăcel”.
Este confecţionată din bumbac ţesut la război, iar ornamentele se găsesc pe mâneci, pe piept, guler şi „pumnari” (terminaţiile mânecilor). Pe piept are nasturi coloraţi, iar mânecile se termină cu dantelă. Motivele ornamentale de pe mâneci se numesc „tablă cu pui” şi sunt de culoare neagră, acelaşi motiv regăsindu-se şi pe „pumnari”. Pe piept cămaşa este ornamentată în culori, motivul folosit fiind denumit „brânduşat”. Acelaşi motiv se întâlneşte pe părţile laterale ale cămăşii. Sub guler, de jur împrejur sunt realizate încreţituri.
Expoziția, deschisă publicului din Caransebeș cu prilejul ediției de anul trecut a Nopții Muzeelor la Muzeul de etnografie și al Regimentului de Graniță și prezentată la Arad pe parcursul lunii ianuarie, reprezintă o colaborare inedită între cele două instituții muzeale, din Caraș-Severin și Arad, prin care se valorifică patrimoniul etnografic, mai exact costumul popular autentic românesc.
TAXĂ INTRARE:
11 lei – adulți
6 lei – pensionari
2 lei – preșcolari, elevi, studenți
1 leu – grupuri organizate de preșcolari, elevi, studenți, pe bază de protocol semnat între Complexul Muzeal Arad și unitățile de învățământ respective
TAXĂ DE FOTOGRAFIERE / FILMARE:
17 lei – taxă fotografiere
228 lei – taxă filmare
Comentariile portalului
Draga mizerie de ministru, cat mai "reformati" sistemul de invatamant??? De ce nu preluati sistemul danez, care, statistic, e cel mai performant? Mi-e scarba de politicienii nostri progresisti.
Daca nu cunoașteți întrebați matricșii și alți limacși, ei le știu pe toate.🤣 Sau ascultați discursurile transmise din ,,altar" de Piticul Buratino. Sau (...)
Ce face!? Că care război!? Pe pizza lui Bure-Pizsta, n-ați văzut că doar schimba tenișii între ei? Abureală... Ciuma roșie și ciroza galbenă nu se (...)