Expoziția „Forme și culori în lumea moluștelor”, la Complexul Muzeal Arad

  de Special Arad | 15 July 2021, 8:06 PM | Cultură

  0

  Complexul Muzeal Arad prezintă publicului o nouă expoziție inspirată din farmecul și magia naturii: expoziția „Forme și culori în lumea moluștelor” deschisă, prin strădania colecționarilor arădeni prof. Călin Istrate și prof. Simona Opriș, la Muzeul de Științe ale Naturii.

  Expoziția temporară „Forme și culori în lumea moluștelor” își propune să aducă în atenția publicului vizitator știința colecționării și studiul moluștelor dar și pe unii dintre colecționarii arădeni prof. Călin Istrate și prof. Simona Opriș – Dinea, care, prin muncă și pasiune, au contribuit la realizarea unor colecții particulare deosebite, pe care avem plăcerea să vi le prezentăm împreună cu date despre anatomia și fiziologia acestor nevertebrate, rolul lor în viața oamenilor dar și în cadrul ecosistemelor terestre și acvatice.

  „Colecțiile expuse cuprind cochilii de melci și valve de scoici de pe teritoriul județului Arad, a României dar și din zone îndepărtate ale globului pământesc.

  Astfel, vizitatorii au ocazia să admire peste 170 de specii de moluște din familiile Cassidae, Conidae, Cypraeidae, Haliotidae, Helicidae, Muricidae, Ovulidae, Strombidae, Tonnidae, Cardiidae, Mytilidae, Ostreidae, Pectinidae, Margarititiferidae, Pinnidae, Tridacnidae, Unionidae, Nautilidae, Sepiidae etc. dar și obiecte realizate din cochilii de gasteropode și valve de lamelibranhiate.
  Moluștele sunt animale nevertebrate, cu corpul moale (lat. mollis – moale), cu simetrie bilaterală (alterată la melci de fenomenul de torsiune) și cu corp nesegmentat. Cuprinde organisme cum ar fi (cele mai cunoscute): melcul de livadă, limaxul, scoica de lac, sepia, nautilul sau caracatița etc.

  Cea mai mare parte dintre exponate sunt animale marine, existând însă și specii dulcicole și terestre.

  O parte dintre moluște au corpul protejat de structuri calcaroase care formează diferite tipuri de cochilii care alcătuiesc structuri de protecție și de suport.

  Aceste coji calcaroase prin forma și coloritul lor au captat atenția omului din timpuri îndepărtate. Omul a folosit cochiliile ca obiecte de podoabă, de cult, obiecte de ornament, recipiente pentru activitățile gospodărești, monedă de schimb etc.

  Diversitatea, dimensiunile și ornamentele lor le-au transformat în obiectul de studiu al unei științe numită: concologie. Astăzi, această știință este parte a malacologiei o parte a zoologiei care se ocupă cu studiul melcilor, scoicilor și cefalopodelor.

  În sec. al XVII – lea în Europa colecționarea cochiliilor și scoicilor era una din îndeletnicirile clasei sociale superioare”, Dr. Camelia Patko, muzeograf.

  Expoziția este deschisă publicului la Muzeul de Științe ale Naturii din Palatul Cultural (intrarea dinspre Parcul Copiilor), până la finalul acestui an, program de vizitare: Marți-Duminică: 09.00-17.00.

  Echipa proiectului expozițional:
  prof. Călin Istrate și prof. Simona Opriș, colecționari
  Dr. Camelia Patko și Carmen Danciu

  Eva Manea, Viorica Braiț, Redei Anita, Dr. Gabriela Marco
  Călin Man
  Fotografii:
  Nelu Scripciuc

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.