Exponatul lunii iulie: două spade celtice din colecția de arheologie a Complexului Muzeal Arad

  de Special Arad | 5 iulie 2022, 9:03 AM | Cultură

  0

  În cadrul proiectului „Exponatul lunii” 2022, Complexul Muzeal Arad prezintă publicului în luna iulie două exponate din colecția de arheologie a Muzeului de istorie. Este vorba de două spade care au aparținut unor războinici celți, artefacte descoperite în anul 2010 în cadrul unor cercetări arheologice desfășurate în imediata vecinătate vestică a cartierului Aradul Nou. Cercetările au premers construirea autostrăzii A1, din colectivul de cercetare făcând parte arheologii Sorin Cociș și Adrian Ursuțiu. Alături de alte obiecte (vase din lut, podoabe, accesorii de vestimentație și arme – cuțit, scut), cele două spade au compus inventarele a două morminte de războinici celți, unul dintre morminte fiind de înhumație, celălalt de incinerație. Au fost identificate alte câteva morminte, însă cu un inventar mai puțin bogat.

  Text oferit de Drd. Ioan Cristian Cireap, arheolog la Complexul Muzeal Arad:

  „Spadele, acum restaurate, se păstrează bine, în special lamele acestora, mânerele păstrându-se doar fragmentar. Ele au fost confecționate din fier. Ambele prezintă câte o nervură mediană a lamei, având astfel un profil lentiliform: lungimile lamelor sunt de 60, respectiv 62 de cm.

  Zona în care au fost făcute descoperirile era deja cunoscută în literatura de specialitate, după ce, în anul 1967, cu ocazia săpării unui canal de irigații pentru grădinile C.A.P. Aradul Nou, au fost distruse mai multe morminte ce s-au dovedit a fi celtice. După recuperarea unora dintre piesele ieșite atunci la iveală (vase din lut, podoabe din bronz, arme din fier – cuțite de luptă, un vârf de lance și o spadă), muzeul arădean, prin arheologul Egon Dörner, a întreprins o mică săpătură. Au fost identificate alte două morminte, unul de inhumație și altul de incinerație, acesta din urmă având inventarul specific al unui mormânt de războinic celt.

  Se consideră că descoperirile făcute în anii 60 ai secolului trecut (deși fără coordonate precise) și cele mai recente pot fi atribuite aceleiași necropole birituale (adică în cadrul acesteia, se practica atât înhumarea directă a defuncților, cât și incinerarea defuncților urmată de depunerea resturilor în pământ).

  Descoperirile se datează, prin analogii cu alte numeroase descoperiri de acest fel, la jumătatea sec. IV î.Hr., adică în jurul anului 350 î.Hr. Necropola celtică de la Aradu Nou poate fi pusă în legătură cu descoperirile celtice de la Pecica, dar și cu cele făcute în amonte pe râul Mureș, acesta fiind una dintre rutele prin care celții au pătruns dinspre vest în Transilvania”.

  Artefactele celtice din colecția de arheologie sunt expuse pe parcursul lunii iulie în Muzeul de Istorie din Palatul Cultural Arad (etaj II, intrarea dinspre Parcul Copiilor), program de vizitare marți – duminică: 09:00 – 17:00 (ultima intrare 16:30), luni – închis.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.