sâmbãtã, 15 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Exponatul lunii de la Muzeul Lipova face parte din colecția Marilenei Bocu, cea care a mers cu Regina Maria în SUA pentru a promova arta populară românească

  de Special Arad | 4 aprilie 2022, 12:39 PM | Cultură

  0

  Prin proiectul muzeal „Exponatul lunii” Complexul Muzeal Arad aduce în atenția publicului bunuri de patrimoniu național și european mai puțin cunoscute, „obiecte care spun o poveste” despre oameni și faptele lor din trecut. În luna aprilie sunteți invitați la Muzeul Orașului Lipova să aflați povestea exponatului lunii, obiect care face parte din Colecția Sever și Marilina Bocu a muzeului respectiv.

  Exponatul lunii aprilie este o scoarța, executată cu mare măiestrie la războiul de țesut, în două ițe din bumbac, pe fond roșu, ornamentată pe tot câmpul cu vrâste în culorile negru galben, albastru, verde. Remarcabil la această piesă este motivul tricolor cu un deosebit impact vizual, care separă celelalte motive decorative. Piesa face parte din colecția de țesături a Marilinei Bocu, pasionată iubitoare a artei populare românești. În incinta Casei Bocu din Lipova, Marilina Bocu înființa, în perioada interbelică, un atelier de țesătorie în sprijinul femeilor văduve și fetelor rămase orfane după război. Lucrările de artă românească produse la Lipova au fost prezentate publicului cu prilejul vizitei istorice a Reginei Maria în Statele Unite ale Americii din anul 1926. Marilina Bocu, apropiată a Casei Regale, s-a numărat printre cei care care au însoțit-o pe Majestatea Sa în America pentru a promova frumusețea artei populare românești peste ocean.

  La arestarea lui Sever Bocu în anul 1950, percheziția efectuată în casa familiei din Lipova a făcut ca întreaga colecție, de o rară bogăție a cusăturilor și broderiei românești, alături de alte comori rezultate ale îndemânării țăranului român, să cadă pradă acelei „oarbe cavalcade negre, plină de spumoasă mânie”, așa cum numea Marilina Bocu, securitatea comunistă.


  Promo: Corina Dubeștean, muzeograf, Muzeul Orașului Lipova / Complexul Muzeal Arad
  Imagine și montaj: Nelu Scripciuc, artist fotograf, Complexul Muzeal Arad

  Casa Sever Bocu, azi Muzeul Oraşului Lipova, a fost construită în secolul al XVIII-lea, pentru ca un secol mai târziu să intre în proprietatea familiei Missici. După Marea Unire, în anul 1922, clădirea era cumpărată de Sever Bocu și Marilina Bocu, soția ilustrului om politic bănățean. Familia Bocu a făcut reparaţii substanțiale, modificări, dar s-a păstrat planul general, oferindu-i un aspect monumental, de palat în stil franţuzesc, elegant şi rafinat. Casa Sever Bocu din Lipova era la vremea respectivă atât locuință personală cât și edificiu cultural, care adăpostea o colecție de etnografie și un muzeu amenajat de Marilina Bocu. După arestarea lui Sever Bocu, în noaptea de 5/6 mai 1950 și încarcerarea sa în Închisoarea de la Sighet, proprietățile familiei, inclusiv Casa Bocu din Lipova, au fost confiscate. În anul 1958 în Casa Sever Bocu era inaugurat Muzeul Oraşului Lipova.

  Muzeul Oraşului Lipova este situat în Lipova, pe str. N. Bălcescu 21 și are programul de vizitare de marți până duminică, între orele 09.00-17.00.

  Muzeul a fost înfiinţat în anul 1958 şi redeschis după o renovare radicală în actuala înfăţişare în anul 2001, este parte a Complexului Muzeal Arad, la fel şi Colecţia Ştefan Crişan, devenită publică din anul 1986.
  Cele cinci săli ale muzeului păstrează încă amenajările interioare fastuoase comandate de Sever Bocu: parchetul cu intarsii, sobele din faianţă vieneză, policandrele şi oglinzile din cristal, piese de mobilier, un şemineu realizat din marmură de Carrara, salonul ”vienez”.

  Colecția de artă Eleonora Costescu – Vasile Varga
  În anul 1980, familia Eleonora Costescu – Vasile Varga a donat Muzeului din Lipova, o colecţie care cuprinde artă plastică şi decorativă (argintărie, porţelan, sticlărie). Sunt expuse lucrări de Ion Andreescu, Ştefan Luchian, Dimitrie Ghiaţă, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza precum şi lucrări care aparţin şcolilor italiană, flamandă, franceză, engleză şi extrem orientale.

  Colecţia de artă bisericească Ştefan Crişan
  Colecţia de artă bisericească ”Ştefan Crişan” – donată muzeului de clerical ortodox, cuprinde: icoane pe lemn, carte veche şi alte obiecte de cult datând din perioada secolelor XVII – XIX. În colecție, seaflă, între altele: Noul Testament de la Bălgrad (Alba Iulia, 1648), Îndreptarea legii (Govora, 1652), Sf. Aer, brodat pe catifea neagrã (secolele XVI-XVII), un engolpion episcopal (secolul XVII), un orar diaconesc (1606), o cruce sculptată în lemn (secolul XVII).

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.