Icoana „Isus Hristos, Mare Arhiereu între Arhangheli” este exponatul lunii aprilie la Complexul Muzeal Arad

  de Special Arad | 1 aprilie 2021, 6:46 PM | Cultură

  2

  Complexul Muzeal Arad propune ca exponat al lunii aprilie un obiect din patrimoniul cultural național, aflat în colecția muzeului din Lipova: icoana „Isus Hristos, mare arhiereu între arhangheli”, semnată de meșterul iconar sârb Ștefan Tenețchi. Icoana, de mari dimensiuni, realizată în ulei, pe lemn de tei, este datată de către specialiști în anul 1775.

  „Ștefan Tenețchi, meșter iconar sârb din secolul al XVIII-lea, stabilit împreună cu familia la Lipova, se muta din anul 1746 la Arad. Este unul dintre artiștii de referință din Banat, fiind primul pictor care a adus stilul baroc din Centrul Europei la noi în țară.
  Arta realizată de către Ștefan Tenețchi în centrele bănățene, în Podgoria Aradului și Munții Apuseni, i-a adus suprema împlinire și prestigiu, astăzi fiind considerat primul și cel mai reprezentativ pictor al Banatului acelor vremuri”
  , explică Corina Dubeștean, muzeograf (Muzeul Orașului Lipova).

  Icoana este expusă pe parcursul lunii aprilie și prima parte a lunii mai la Muzeul Orașului Lipova.
  Program de vizitare: Marți-Duminică: 09:00-17:00.

  Imagine și montaj: Nelu Scripciuc (Complexul Muzeal Arad)
  Prezintă: Corina Dubeștean, muzeograf (Muzeul Orașului Lipova)

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  4 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.