luni, 11 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Update 3Explozie a cazurilor de coronavirus în școlile din Arad! Au fost testați pozitiv nouă elevi și cinci profesori cu prezență fizică la școală

  de Dan Lazăr | 12 februarie 2021, 6:21 AM | Educaţie | Știri Arad | Topic special

  3

  Ministrul Educației afirmă că jumătate dintre elevii confirmați cu COVID-19 după reluarea cursurilor provin din București, Cluj și Arad

  În judeţele Cluj, Arad şi în municipiul Bucureşti sunt, conform raportărilor de joi, 122 de copii infectaţi, reprezentând jumătate din numărul copiilor infectaţi la nivel naţional, identificaţi pe bază de teste.

  „Rata de depistare a cazurilor pozitive din școli este mult sub rata de infectare generală a populației din România, dacă vorbim de cei 244 de elevi, înseamnă 1 la 10.000 rata de infectare pe patru zile, același procent este scăzut în ceea ce privește procentul personalului din învățământ infectat. Până acum, rezultatele nu sunt cauzate de transmiterea în școli, de acum încolo, însă, de săptămâna viitoare ceea ce va apărea ca plus peste această rată de infectare, putem considera din păcate că este determinat de reluarea școlii, până acum nu. Există 8 județe fără niciun caz confirmat de elevi, există alte 10 județe fără niciun caz confirmat de cadru didactic.

  În Cluj, Arad și București, în total sunt 122 de copii infectați la nivelul zilei de astăzi (n.r. joi), ora 18:00, adică exact jumătate din numărul celor depistați pozitiv în țară. Cred că asta ne face să tragem niște concluzii cu privire la respectarea regulilor. Fac încă odată acel îndemn către părinți, în cazul în care depistează cele mai mici simptome specifice, este puternic recomandat să nu își trimită copiii în colectivitate. Chiar dacă cei mici nu dezvoltă forme grave ale bolii, fiecare părinte trebuie să se gândească că prin transmiterea acestui virus în familiile celorlalți, se poate ajunge la persoanele cu vulnerabilități majore, acesta este un gând care pe mine mă sperie și ar trebui să sperie orice părinte care observă o stare atipică la copil, caz în care nu trebuie să își trimită copilul la școală, caz în care nu i se pun absențe. Insist în aceste cazuri să se facă predarea online și sigur că este preferabil ca această predare online să fie sincronă și nu asincronă”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, citat de EduPedu.

  Ministrul Cîmpeanu a mai spus că nu se știe momentan dacă vreunul dintre cei infectați are tulpina britanică fiindcă secvențierea acesteia durează o săptămână.

  „Aceste cazuri au fost confirmate pe baza unor teste făcute într-o mică măsură prin cabinetele medicale din școli, teste făcute de autorități (DSP, 112), plus teste făcute la solicitarea părinților”, a adăugat Cîmpeanu.

  În total, 244 de elevi și 329 de angajați ai unităților de învățământ au fost confirmați cu noul coronavirus în primele 4 zile de la redeschiderea școlilor, arată Ministerul Educației într-un comunicat emis joi seară.

  Coronavirus în școlile din România:
  Nr. elevi confirmați în perioada 8-11 februarie: 244
  Nr. clase cu activitate suspendată la data de 11 februarie: 171
  Nr. angajați confirmați în perioada 8-11 februarie: 329

  UPDATE

  Situația îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 este una care are o dinamică de la oră la oră, în funcție de informațiile primite, anunță Inspectoratul Școlar Județean Arad.

  În data de 11 februarie 2021, Inspectoratul Școlar Județean Arad a raportat la Ministerul Educației, în urma datelor colectate și centralizate din unitățile de învățământ, următoarea situație:

  – numărul elevilor testați pozitiv, după data de 8 februarie 2021: 17 (din care 9 cu prezență fizică la școală)
  – numărul personalului din învățământ testat pozitiv, după data de 8 februarie 2021: 12 (din care 5 cu prezență fizică la școală)

  În urma datelor colectate și centralizate din unitățile de învățământ azi, 12 februarie 2021, situația se prezintă astfel:

  – numărul elevilor testați pozitiv, după data de 8 februarie 2021, care au fost cu prezență fizică la școală: 9;
  – diferența până la 17, număr raportat anterior, adică 8 cazuri provine din faptul că 3 elevi au fost testați cu teste rapide care n-au fost confirmate de către testele oficiale, iar 5 elevi și-au desfășurat activitățile didactice online, fără prezență fizică în unitățile de învățământ;
  – numărul personalului din învățământ testat pozitiv, după data de 8 februarie 2021: 5;
  – diferența de 7 persoane din învățământ este dată de faptul că acestea nu au avut prezență fizică în unitățile de învățământ.

  ISJ Arad precizează că începând de azi, 12 februarie 2021, elevii din 3 clase din învățământul primar își desfășoară activitățile didactice online din cauza apariției a câte unui caz testat pozitiv în clasele respective.

  UPDATE 2

  Am întrebat Inspectoratul Școlar Județean Arad din ce școli și din ce clase sunt elevii și profesorii testați pozitiv cu Covid-19. Instituția nu a putut să ne dea aceste informații, motivând că ele se înregistrează nenominal.

  În schimb, am aflat că cele 3 clase din județul Arad care sunt suspendate din cauza apariției a câte unui caz pozitiv sunt de la Liceul Baptist, Școala Gimnazială „Caius Iacob” Arad și Liceul „Gregor Tajovski” din Nădlac.

  UPDATE 3

  În total, 76 de cazuri noi de coronavirus la elevi au fost confirmate în ultimele 24 de ore în școli, potrivit datelor transmise vineri seară de Ministerul Educației. În total, în prima săptămână de la redeschiderea școlilor sunt 290 de elevi confirmați, 359 de angajați din sistemul de Educație confirmați și 203 clase închise din aproximativ 136.000.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  1 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.