vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Eveniment sub egida UNESCO la UAV

    de Special Arad | 6 martie 2020, 6:12 PM | Educaţie

    2

    Comunicat. Universitatea  „Aurel Vlaicu” din Arad împreună cu Comisia Națională a României pentru UNESCO a organizat vineri, 6 martie,  Colocviul național cu participare internațională „Egalitatea de gen” prilejuit de Ziua Internațională a Femeii. Evenimentul derulat în sala festivă din Palatul Băncii Naționale a fost onorat de prezența dr. Daniela Popescu, expert comisia națională a României pentru UNESCO precum și a invitaților din străinătate. Au participat președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), dl. Gheorghe Cozma, alături de directorul executiv al Redacției Cronica, dna Delia Kovacs, pr. Florin Ilie Olteanu, director adjunct al Centrului de Informare AȚRU,   precum și  reprezentanți ai autorităților locale.

    „Colocviul s-a bucurat de participare internațională, profesori din universități de prestigiu prezentând lucrări în cadrul evenimentului. Aș aminti pe conf.dr. Mihaela Tudor de la Universitatea Paul Valéry din Montpellier, prof.dr. Philippe Viallon de la Universitatea din Strasbourg, dr. Jelena Prtljaga de la Școala de Înalte Studii de Specialitate pentru Educatori „Mihailo Palov” din Vârșeț, Serbia care și-au adus aportul gnoseologic, alături de participanții din țară,  la lucrările colocviului ” a precizat prorectorul UAV, prof.univ.dr. Codruța Stoica.

    „Egalitatea de gen reprezintă unul dintre obiectivele formulate  de către   UNESCO, obiectiv pe care universitatea noastră și l-a asumat cu prioritate. Este deasemenea un principiu fundamental al Uniunii Europene încă de la înființarea sa care stipulează principiul egalității de remunerare egală pentru muncă egală, principiu devenit  parte a Tratatului de la Roma. Sper ca acest colocviu, prin dezbaterile care au fost lansate, să determine o schimbare de mentalitate care să permită o mai mare implicare a femeilor în viața societății, o creștere a rolului femeii în luarea deciziilor la nivel instituțional, la nivelul managementului privat și poate, ceea ce este mai important, creșterea încrederii în propriile forțe” a punctat rectorul UAV, prof.univ.dr. Ramona Lile.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Când biserica ortodoxă română va hirotonisi prima femeie preot, de abia atunci voi înțelege că societatea românească este pe un drum fără întoarcere în acceptarea femeii ca partener cu drepturi egale. Până atunci aceste colocvii consumă degeaba resurse, iar „dezbaterile care au fost lansate” vor rămâne subiect de discuție între 0,001 % din populația României. ( în cel mai bun caz)
      .
      Dacă discuți subiectul cu bărbații „la o bere” și ești perceput ca un „feminist”, în secunda următoare ai devenit un ciudat, ce este în mod sigur „pe invers”. Femeile se mulțumesc să fie și pe mai departe o recuzită în garderoba bărbaților „puternici” ce se duc să-și satisfacă necesarul de adrenalină și sânge la galele gladiatorilor moderni, sau în mijlocul galeriilor de ultrași la meciurile fotbal.

      0 voturi
      +1
      -1
      • „Gender disparities are a persistent form of inequality in every country. Despite remarkable progress in some areas, no country in the world—rich or poor—has achieved gender equality. All too often, women and girls are discriminated against in health, in education, at home and in the labour market—with negative repercussions for their freedoms.”
        .
        Pentru detalii vă rog consultați documentul atașat pe link și vă rog vedeți la pagina 20 cam cum stă România în comparație cu restul țărilor normale. http://hdr.undp.org/sites/default/files/hd_perspectives_gsni.pdf

        0 voturi
        +1
        -1

    Scrie un comentariu

    8 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.