De pe Eugen Barbul din Arad nu se mai iese. Din noroaie, locuitorii de aici și mașina de gunoi aşteaptă salvarea (Video)
Noroi şi mai nicio urmă de speranţă. Asta găseşti pe strada Eugen Barbul din cartierul Grădişte, stradă situată între Grădina Poştei şi una dintre investiţiile mari cu care se lăudau oficialii locali nu de mult: depozitele OMV.
Strada a devenit, în ultimele zile, imposibil de circulat, aşa cum se întâmplă în fiecare iarnă. Şi aşa cum se întâmplă an de an, locuitorii de aici speră că Primăria Arad le va auzi strigătele disperate şi va veni măcar cu piatră pe aici.
Astăzi au un motiv în plus să ceară ajutor şi să spere: maşina de gunoi a firmei Retim, care, spun locuitorii, nu a mai trecut pe aici de două săptămâni, deşi facturile au fost plătite de arădeni, a intrat să ridice gunoiul şi nu a mai ieşit. S-a împotmolit pe strada Eugen Barbul şi aşteaptă să vină salvarea, adică o altă maşină mare care să poată scoate din noroi maşina de gunoi.
Sesizări de pe Eugen Barbul către Primărie, an de an
Cei care ne-au semnalat situaţia şi ne-au trimit filmarea spun că au sesizat în fiecare an, din ultimii trei, situaţia la Primăria Arad, dar nu s-au ales decât cu promisiuni. Nici nu înţeleg exact la ce să se aştepte, de fapt, în condiţiile în care la una dintre sesizări au primit răspuns că strada este privată deci Primăria Arad nu poate interveni, la altă sesizare au fost rugaţi să mai aştepte până executivul va decide, în funcţie de banii rămaşi, dacă această stradă va intra pe lista de reparaţii, iar la o alta că poate la anul va fi bine.
Locuitorii zonei spun că şi primarul Călin Bibarţ știe problemele de pe strada Eugen Barbul, în condiţiile în care neajunsurile cu care se confruntă cei de aici au fost prezentate în una dintre emisiunile „Dacă e marţi e Bibarţ”, în vară, iar edilul a răspuns că este la curent cu situaţia.
Eugen Barbul, o stradă privată și problemele ei
La curent cu situația sunt, ca atare, cele trei familii care au case deja ridicate în zonă, ceilalţi proprietari de terenuri cumpărate de la un privat şi, după cum reiese, Primăria şi de azi şi firma care colectează gunoiul.
Salvarea însă nu pare la îndemâna nimănui dintre cei de mai sus. Strada este privată, aşa cum este indicat în nomenclatorul stradal din 2024, aşa că Primăria Arad nu poate interveni în zonă. Nu acum.
Locuitorii de aici nu pot nici ei face mare lucru, pentru că nu e strada lor.
Potrivit informaţiilor pe care le-am primit de la Primăria Arad, situaţia e cu atât mai complicată cu cât strada are acum mai mulţi proprietari (moştenitorii fostului proprietar). Se mai spune că primăria a luat în calcul şi modernizarea ei, deşi e o stradă în câmp, potrivit executivului, dar că demersurile s-au oprit când cei de la Domeniul public au atras atenţia că se vorbeşte de o stradă care nu se află în proprietatea Primăriei.
Ce spune primăria despre strada privată
Cum ar putea ajunge strada Eugen Barbul în proprietatea municipalității? Reprezentanții Primăriei Arad cred că varianta corectă ar fi ca demersurile să fie făcute de cei care au cumpărat terenuri acolo, nu de instituţie. Aceștia ar trebui să-i identifice pe moștenitori și să-i convingă să doneze terenul Primăriei Arad pentru ca aceasta să asfalteze strada. În sprijinul acestei variante sunt invocate PUZ-urile în baza cărora s-au ridicat case acolo, care cu siguranță prevăd anumite obligații din partea tuturor celor implicați, dar în niciun caz obligații pentru executivul local.
Cine ar trebui să facă munca de identificare a proprietarilor în condițiile în care Primăria pe moment nu e parte din nimic în acea zonă?
Potrivit răspunsului oficial pe care le-am primit de aici, Primăria Arad ar face ba chiar a făcut unele demersuri, dar acestea sunt anevoioase, așa că speranțe prea mari nu sunt de pus în instituție:
„Strada Eugen Barbul nu face parte din domeniul public al Municipiului Arad, prin urmare nu se pot derula investiții în zonă. Atâta timp cât este vorba despre o proprietate privată, municipalitate nu poate interveni sub nicio formă. S-au făcut demersuri în vederea introducerii ei în domeniul public, însă fiind vorba despre o proprietate cu mai mulți moștenitori, procedura este una anevoioasă”.
Cum arată speranțele pe strada din noroi
În atare condiţii, orice efort al locuitorilor de aici cu ţintă directă spre executivul local pare zadarnic. În momentul de faţă, în zonă locuiesc trei familii. Cei de aici nu știu exact ce impozite plătesc primăriei, în ce categorie de impozitare sunt incluși. Par că nu știu nici drepturile și nici obligațiile pe care le au, sau că s-au pus la mâna unui privat şi şi-au pus speranţa într-o primărie care nu-i vede decât când disperarea atinge cote maxime și nu-i ajută, invocând legea.
Știu doar că și-ar dori canalizare și un drum măcar pietruit. Nu visează la un autobuz pentru școlari, ci doar să nu mai meargă cu mașina la reparat din lună în lună. Dar acesta pare un vis prea mare pentru acest capăt de Grădiște chiar şi în anul 2025.
Citește și:
Strada Episcop Roman Ciorogariu este una dintre străzile cele mai ,,bombardate” din Arad
Comentariile portalului
=HOPA -- PUTORILE BUGETARE DIN MAHALA PROTESTEAZA CAND SUNT TRIMISE LA MUNCA IN PRIVAT == ZIARUL FINANCIAR ESTIMA CA IN MAHALA SUNT CCA 320 MII PUTORI CARE LUCREAZA LA BUGETARI . HALUCINANT == DEC 2024 = (...)
Așa cum CJA nu-i Senat, nici Iustin Cionca nu-i Ilie Bolojan. În timp ce preșefintele Senatului apelează la principii de eficiență economică, președintele CJA, apelează la mesaje (...)
Pe când o astfel de acțiune pentru Consiliul Județean Arad? Sau ne îmbătăm cu apă rece sau monopol edulcorat?