marþi, 16 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Eu te-am facut, eu te omor! Și ce dacă o hotărâre CLM interzice activitățile comerciale pe spațiile verzi?

    de Raluca Medeleanu | 28 august 2017, 9:26 AM | Administraţie | Recomandările editorilor

    6

     

    „În sfârșit poți sta pe iarbă în orașul ăsta!”, exclama plină de fericire o arădeancă, în ultima zi de Picnic Festival, stând pe o perină și bând o bere, în parcul dintre restaurantul Perla și terasa Belvedere. Anul acesta, în Arad s-au desfășurat mai multe festivaluri care au adus un aer de libertate și spirit de vacanță în orașul de pe Mureș. Bucuria a început cu Street Food Festival, apoi a continuat cu StrArad și s-a încheiat cu Zilele Aradului (expres Picnic Festival), toate trei evenimente oarecum similare, bazate pe consum de mâncare stradală, muzică bună și relaxare pe „fotolii” improvizate, așezate direct pe spațiul verde, care au adunat o sumedenie de oameni. O priveliște cu adevărat contemporană, europeană.

    Doar că nu am fi noi arădeni, dacă nu am trăi într-un oraș a cărei municipalitate se bagă singură în paradoxuri. Despre ce vorbim? Simplu: Primăria Arad a dat undă verde la evenimente (specificăm încă de la început, bune!), încălcându-și astfel propriile legi interne ale orașului, întocmite tot de ea, municipalitatea…

    Dacă citiți Regulamentul de Desfășurare a Activităților Comerciale în Municipiul Arad votat în Consiliul Local Municipal, chiar pe prima pagină, al doilea articol, veți vedea că scrie clar, negru pe alb: este categoric interzisă, în toate cazurile (!), desfășurarea activităților comerciale pe spațiile verzi.

    street food festival arad 2017 (15)

    Acum, noi ne punem următoarea întrebare: din moment ce există această prevedere legală, cum a dat Primăria autorizație de funcționare tuturor tarabelor care au vândut mâncare și băutură în cadrul tuturor evenimentelor, așezate fiind – da, ați ghicit! – pe spațiile verzi? Așadar e voie ceva ce nu e voie. Cum? Întrebați-i pe ei, că noi am rămas în ceață.

    Veți spune că exagerăm, că ne-am găsit să cârcotim despre un lucru care nu are sens, dar noi v-o întoarcem, spunându-vă că doar atragem atenția asupra unui fenomen care e – alături de altele – motivul pentru care lucrurile funcționează așa cum… funcționează în orașul acesta.

    Nu dorim prin cele scrise aici să dăm de înțeles că este o anomalie faptul că se organizează festivaluri pe spațiile verzi (acest lucru se întâmplă în întreaga Europă), ci dorim să înțelegem de ce nu se „repară” ulterior anumite „lacune” rămase în hotărârile locale? Din moment ce s-a constatat că astfel de festivaluri sunt bine primite de arădeni, de ce nu se revine cu un amendament asupra regulamentului? Un fel de asterix la sintagma „se interzice în toate cazurile” și în josul pagini trecut „cu excepția festivalurilor”. Pentru ce să mai păstrezi interzicerea unui lucru care nu deranjează pe nimeni, dar pe care tu, autoritate locală, îl încalci? Iar apoi, probabil, te miri că nu se respectă nicio lege în acest oraș.

    Ne închipuim următorul scenariu: un polițist care dorește să fie 100% corect, pornește la scrierea unei amenzi căci a sesizat neconcordanța dintre regulament și realitate. Cui trimite această amendă? Patronului care și-a instalat taraba pe iarbă sau, mai degrabă, Primăriei care a dat autorizație pentru amplasare, în ciuda Regulamentului care îi interzice acest lucru?

    Pentru ce facem reguli pe care nu avem de gând să le și urmăm? Ce pretenție putem avea de la cetățeni să fie corecți când însăși organele abilitate nu țin cont de propriile lor hotărâri?

    regulament de desfasurare a activitatilor comerciale arad

    Așteptăm asterixul la capătul foii…

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. sunt multe anomalii in hotarariile consiliului local(care parte din consilieri sunt istorie iar altii nu cunosc activitatea comerciala).de exemplu este interzisa amplasarea vitrinelor de suc sau inghetata(in parcul de la maranata este si o rulota parcata in zona)si pana la documentatia stufoasa care se repeta an de an si care nu foloseste la nimeni

      +6 voturi
      +1
      -1
    2. Aceasta regula e facuta pentru a nu lasa pe nimeni sa aiba activitate comerciala in parcuri daca vrea si nu e fan Falca.

      De exemplu daca vrea sa vanda vata pe bat in parcul aventura voinicilor sau alt parc nu poate pentru ca ii este arata legea asta. Culmea e ca in parc se vand sucuri si inghetata sau face painting contra cost. Doar ca legea nu se aplica pentru toti … Unii pot face bani in parcurile orasului, unii.

      +7 voturi
      +1
      -1
    3. Hotararea zice bine, „pe spatii verzi”, numai ca asta presupune ceva civilizat, ingrijit, in timp ce asa-zisele „spatii verzi” din Arad sunt mai degraba niste suprafete acoperite cu buruieni si ierburi crescute la voia intamplarii. Poate ca si-a dat seama si primaria de chestia asta si reuseste sa faca diferenta.

      +2 voturi
      +1
      -1
    4. Cine a „inventat” ca a te aseza sau intinde pe iarba este necivilizat? Mai lasati oamenii sa se bucure de natura!Daca restrictionam permanent ceva,in curand ne vom deplasa robotizat,in pas de defilare,ne vom opri sa bem o bere unde n-i se va spune ca avem dreptul sa ne fie sete,s.a.Nu mai monitorizati cetateanul!(exceptie cazurile prevazute de lege,ma refer la cazurile unde exista potential obiectiv de pericol public)

      +2 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    6 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.