duminicã, 16 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Este și sănătatea arădenilor amenințată de ouăle cu Fipronil? Milioane de ouă otrăvite au fost găsite deja în trei țări din Europa și 1000 de kg în Timiș!

  de Special Arad | 25 august 2017, 1:10 PM | Știri Arad

  0

  Știri Arad. Peste 1000 de kilograme de ouă infestate au fost găsite în județul Timiș în urmă cu două săptămâni, iar scandalul continuă în Europa. Germania, Olanda și Belgia au retras de pe piață milioane de ouă cu o concentrație mare de Fipronil, un insecticid extrem de toxic. Am contactat Direcția Sanitar-Veterinară din Arad cu întrebarea: este și Aradul pe lista orașelor în care au ajuns aceste ouă contaminate?

  Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din Arad au întreprins acțiuni specifice de control la cele cinci ferme de găini și cele două de pui de carne, precum și la cele trei depozite de medicamente, pentru a depista eventualele produse care conțin Fipronil.

  „Până în prezent, putem asigura populația județului Arad că acest produs nu a ajuns în fermele de păsări din Arad și nici în depozitele de medicamente”, se arată într-un comunicat al DSVSA Arad.

  Fipronil este un ingredient obișnuit în produsele veterinare împotriva puricilor, păduchilor și căpușelor. Produsul poate afecta ficatul, glanda tiroidă și rinichii dacă este consumat în cantități mari, deși acest lucru a fost testat numai pe șobolani.

  Timișul este deocamdată singurul județ din România în care s-au depistat ouă contaminate cu Fipronil. Cele peste 1000 de kilograme de ouă otrăvite cu Fipronil au fost confiscate de către inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Timiș, pe 10 august.

  Firma care a importat din Germania gălbenușul de ou lichid, contaminat cu Fipronil, este din Timișoara. Aceasta livrează marfă doar în acest municipiu. Produsele contaminate au fost sechestrate de inspectorii sanitar-veterinari și au fost incinerate.

  Trei țări europene fac anchete în scandalul ouălor contaminate cu Fipronil

  Belgia a fost prima țară care a informat celelalte țări ale Uniunii Europene prin sistemul de alertă al UE privind posibila contaminare, pe 20 iulie. Olanda a notificat UE despre această problemă pe 26 iulie și Germania pe 31 iulie.

  Cele trei țări și-au actualizat alertele în weekendul trecut pentru a specifica faptul că ouăle contaminate au fost distribuite în Elveția, Suedia, Marea Britanie și Franța, a declarat Comisia Europeană luni.

  Milioane de ouă contaminate au fost găsite în toate cele 16 landuri din Germania, cu excepția Saxoniei în est.

  Există dovezi care sugerează că un producător belgian ar fi adăugat ilegal fipronil la un detergent și ar fi vândut amestecul unor ferme de păsări din cele trei țări. Această contaminare a provocat deja pierderi financiare de milioane de dolari.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.