Epicentrul cutremurului de sâmbătă noapte a fost în apropiere de Bata, județul Arad
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) a stabilit că epicentrul cutremurului resimțit la Arad, produs sâmbătă noapte, estimat inițial ca având o magnitudine de 4,4 pe scara Richter, a avut o magnitudine de 4,7 pe scara Richter și s-a produs pe raza județului Arad.
Site-ul INFP a fost nefuncțional sâmbătă noapte, astfel că informațiile au fost transmise de institut pe pagina oficială de Facebook.
Dacă în mesajul inițial primit de populație, emis prin alertele sistemelor de operare ale telefoanelor mobile, localizarea era transmisă mai vagă, având ca reper distanța de 19 km de orașul Făget, din județul Timiș, potrivit hărții INFP (foto), epicentrul cutremurului a fost în județul Arad, între localitățile Bata și Țela, la o adâncime de 5 km. Intensitatea în zona epicentrală a fost de V grade pe scara Mercalli, fiind încadrat ca fiind un cutremur „moderat”.
Cutremurul s-a produs în 10 august, la ora 23:46, fiind resimțit diferit ca intensitate în municipiul Arad și multe alte localități din județ. Intens, s-a resimțit de exemplu la Lipova, Șiria, Hălmagiu, Galșa, Caporal Alexa, ori Ineu.
De asemenea, s-a resimțit și în județe precum Alba, Caraș Severin, Bihor ori Cluj.
Fără pagube materiale sau victime – transmite ISU Arad
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” transmite că nu au fost necesare acțiuni de intervenție.
„Cutremurul s-a produs la 59km E de Arad, 67km NE de Timisoara, 68km V de Deva, 72km V de Hunedoara, 77km N de Resita.
Pentru evaluarea situației din teren, pompierii militari arădeni au efectuat misiuni de recunoaștere, în urma cărora nu au fost identificate efecte negative. De asemenea, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 și nu au fost semnalate pagube materiale sau victime.
Informații despre măsurile și modul de comportare înainte, în timpul și după producerea unui seism pot fi găsite AICI.
❗ ATENȚIE: În cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări înainte de declanșarea acestora.
După producerea cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, pot fi difuzate mesaje de avertizare a populației, incluzând măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență)”, a transmis ISU Arad
Reguli de comportare în caz de cutremur:
Comentariile portalului
votati iar PNL!...sau PSD...ca sunt siamezi in comportament.
Cele mai bune au ales cele mai proaste nu au preocupări de ăstea. Trebuia data o lege pt toti
Uauuuu....! Abia acum am apucat să citesc INVESTIGAȚIA!!! . 👏👏👏 Excelentă anchetă. Nota 10+++ !👍👍👍 . Nu, că mi-aș face iluzia că se va întămpla ceva: - instituțiile statului, sunt de mult (...)