Enola Day: Se caută un candidat! PSD-ul la București, USR-ul la Arad!

  de Lajos Notaros | 27 iunie 2019, 10:41 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  2

  În rest nicio asemănare.

  PSD-ul caută un candidat la alegerile prezidențiale de la sfârșitul anului care să nu se facă de râs în fața lui Johannis, USR-ul unul pentru localele de la anul în speranța declarată că îl va putea concura cu șanse de succes la Primărie pe urmașul lui Gheorghe Falcă.

  Pentru asta ambele partide cheamă lumea să-și depună candidatura, urmând ca ei, partidul, să decidă, în cele din urmă, care este cel care corespunde portretului-robot. Dar sunt mari diferențe și aici: PSD-ul cheamă membrii săi, considerați de vază, USR-ul arădean pe oricine care dorește și se crede în stare, indiferent dacă este membru ori nu .

  În ciuda diferențelor schițate, lucrurile se leagă aici la Arad, având în vedere că avem un candidat care, cel puțin după aparențe, joacă în ambele scheme.

  E vorba, așa cum ați ghicit imediat, desigur, de Domnul Mihai Fifor, omul nostru din Bucale, cel care s-a înscris chiar în aceste zile în cursa candidaților PSD pentru președinție, asta după ce de o vreme este vehiculat ca cel care va candida, tot din partea PSD-ului, firește, la Primăria Aradului. Nu e nicio problemă, desigur, una nu o neutralizează pe cealaltă, după ce va capota la prezidențiale, Domnul Fifor o va putea lua în bot lejer și la Arad, în fond Dumnealui e cam obișnuit cu bătăliile pierdute.

  Dacă privim lucrurile la modul cel mai general, este cât se poate de evident că în ambele cazuri – adică atât la București cât și la Arad – șansa contracandidaților este una și bună: prezentarea unui singur candidat susținut de toate forțele anti-PNL-Johannis la București, respectiv anti-PNL-Falcă la Arad.

  La București, șansele unei astfel de coaliții sunt nule, nici la Arad nu sunt prea mari, însă, având în vedere comunitatea neoprotestantă de aici, nu excluse total. Fiind cât se poate de clar că aici se poate câștiga Primăria doar cu susținerea acestui grup numeros și disciplinat, apartenența de partid trece pe planul doi, așa cum s-a văzut în cazul pastorului Popa susținut de PSD, respectiv înfrângerea sa atunci când o parte însemnată a neoprotestanților arădeni au trecut, în 2004, de partea lui Gheorghe Falcă.

  Și tocmai aici este punctul slab al USR-ului din Arad. Percepția că ar fi un partid de hipsteri cu vederi care nu prea cadrează cu cele ale „fraților”, declarația recentă a lui Barna cu privire la acceptarea căsătoriilor homosexuale sintetizând problema. Desigur, la o adică, se poate trece și peste asta, în fond interesul poartă fesul, nu convingerea sau credința, iar USR-ul arădean are mare nevoie de un om care să aibă trecere la cât mai mulți arădeni, inclusiv neoprotestanți.

  Nemaivorbind de paradoxul că lipsa de „cadre” a USR-ului arădean se datorează succesului avut, nu decăderii, așa cum se întâmplă la nivel național în cazul PSD-ului.

  PSD-ul pur și simplu a făcut implozie după scoaterea din circuit a lui Dragnea, oferind imaginea dezarmantă a unui partid fără personalități, fără proiect și fără imaginație. A devenit evident golul lăsat de bișnițarul de Teleorman în care fojgăie oamenii aleși de el în ideea să nu-l poată concura și contesta pe criterii de competență, calitate și comportamente urbane. Printre ei Fifor încă pare superior, dar lipsit de forță, iar asta nu-l va ajuta prea mult în întreprinderile sale viitoare.

  USR-ul, în urma succesului nescontat de la ultimele două alegeri, efectiv și-a consumat rezerva de cadre, la Arad situația fiind de-a dreptul dramatică. Vorbim de USR, fiindcă la Arad PLUS-ul e cu minus.

  Liderul inițial, Sergiu Vlad, s-a pierdut neplăcut în anonimitatea Camerei Deputaților, cel de acum, Vlad Botoș, se va pierde plăcut la Bruxelles, singurul userist cât de cât prezent în conștiința locală fiind senatorul doctor Adrian Wiener, unicul politician de dată recentă din Arad care s-a impus prin activitate, nu prin vorbe. Fiind însă o personalitate puternică și deloc vulgară, șansele sale la popor stau încă sub semnul întrebării. În rest, nimic, că nu degeaba a venit USR-ul arădean cu ideea deschiderii listei spre oricine pentru alegerile de primar de la anul.

  Însă lista aceasta, deocamdată virtuală, este mai mult un artificiu născut din imposibilitatea de a găsi la Arad o personalitate cât de cât cunoscută care ar putea prelua moștenirea dezastruoasă lăsată de Falcă cu șanse reale de a o depăși rapid și eficient. Îți vin în minte doar nume care au mai încercat în frunte cu Sebastian Bulumac, Samuel Caba – având intrarea asigurată la neoprotestanți – fără să mai vorbim de Călin Gabriel Costea, liderul partidului Mândri că Suntem Arădeni și al pubului, cu nume deloc arădean, Molly Malone.

  În rest, suflă vântul, cu observația că, după părerea subsemnatului, Eusebiu Pistru, în anumite condiții și cu anumite cizelări și renunțări la tâmpenii politicianiste, ar putea deveni un candidat de luat în seamă. De altfel, subsemnatul, în calitatea sa de arădean și jurnalist care observă Aradul și arădenii de peste 30 de ani, este convins ca acel candidat, deocamdată nevăzut, necunoscut, există undeva.

  Cu atât mai mare este responsabilitatea USR-ului local prin această inițiativă a căutării lui. Există însă marele pericol să-l găsească, dar să nu-și dea seama de asta…

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Șansa Aradului este că aradenii să belească bine ochii și să voteze un om priceput in administrație ! Dacă merg , din nou , pe mâna unui , așa zis , politician , vom avea , din nou , un primar chixo- comic și un oraș mediocru . Doamne – ajută !

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  9 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.