Enola Day: Să v-aducă Moșul vouă, de sub lumini două ouă? (Video-cadou)

  de Lajos Notaros | 30 noiembrie 2017, 9:01 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  17

  Având în vedere că în frumosul, dar cam părăginitul nostru oraș s-au aprins luminile de sărbătoare, întrebarea din titlu ni se pare mai mult decât legitimă.

  Cu atât mai mult cu cât ni se spune că este mai mult decât ne putem noi imagina, iluminatul din acest an rivalizează cu cele din marile orașe ale țării –  recunoașterea faptului că cel de până acum era mai mult la nivelul unui cătun? – iar Târgul de Crăciun (da, cu litere mari!) este și mai și, având în vedere că are loc chiar în parcul din spatele Primăriei.

  Pentru cei mai puțin informați și implicați în viața tumultoasă a urbei noastre, specific: da, este vorba despre parcul din gura pasarelei fără sfârșit, același parc pentru păstrarea căreia a demonstrat floarea cea vestită a tineretului arădean, același parc în care, în conformitate cu regulamentul semnat de primarul însuși, este interzisă orice activitate comercială.

  Realizările nu se opresc însă aici, cu doar o zi înaintea aprinderii feeriei de lumini de Crăciun și Anul Nou, Primăria, prin primarul în persoană, a anunțat puzderia de evenimente dedicate Centenarului Unirii, având în vedere că în viziunea vizionarilor din Primărie Aradul a fost, este și va fi capitala Unirii.

  24059477_1593676584003967_8253189214594038165_o-700x466

  Anunțul, respectiv cuvântarea primarului s-a constituit într-un eveniment distins, așa cum a formulat comunicatul partidului care se vede din ce în ce mai vag în spatele primarului, un distins eveniment așadar care a avut loc pe scena Teatrului Clasic Ioan Slavici, explicabil foarte, ținând cont că acest teatru nu a mai jucat de mult nimic de Beckett, Ionescu, ca să nu mai vorbim de Regele Ubu a lui Alfred Jarry.

  Cu regret în suflet vă anunțăm pe cei care nu ați fost foarte atenți că între distinsele evenimente de anul viitor inaugurarea celebrului Monument al Unirii – știti, colacul acela împletit de pe lacul de la Pădurice – nu a mai încăput chiar dacă se lucrează la el de peste zece ani și au fost cheltuite deja milioane în euro.

  Desigur, despre ce nu se poate vorbi cel mai bine e să taci, știm asta de la Wittgenstein încoace, de ce să vorbească tocmai primarul, cel care în aceste zile trebuie să se comporte precum Moșul, de nerealizărili și greșelili mascate în erori?

  Moșul trebuie să fie atent la toți și la toate, să promită orice după ce noi îi promitem că vom fi cuminți, ascultători și nu vom veni cu cereri absurde.

  24130093_1593676524003973_6475661780146057385_o-700x466

  Să nu-l mai ascultăm pe Igaș, fostul ministru care atrage atenția lui Ludovic Orban asupra situației din PNL Arad, susținând – de unde știe el oare de acolo din Pecica? – că ultimele alegeri au fost declarate neregulamentare, deci ar trebui reluate, să ne revoltăm peste măsură de modul în care primarul nostru a fost tratat la Cluj, acolo unde mai marii PNL s-au făcut că nu realizează superioritatea în toate cele a aceluia care organizează cel mai luminos Crăciun în Parcul Eminescu din Arad.

  De altfel cu acest parc este o poveste întreagă, tineretul nostru care învață în continuare pe malul Mureșului cum se leagă nodul cravatei când ajungi deputat USR nu prea realizează ca acest Târg de Crăciun, în umbra pasarelei neterminate, este doar un pas în distrugerea totală a parcului, că vajnicul nostru primar nu a renunțat defel la ideea parcării subterane și a transformării parcului în nod de circulație, atât de naivi sunt acești tineri bucuroși că au reușit odată încât îsi fac selfiuri în parc în fața chioșcurilor care vând exact acele lucruri pe care, conform regulamentului menționat, n-ar avea voie să le vândă deloc în parc.

  24059658_1593676517337307_736186643923594343_o-700x466

  Povestea continuă și cu Monumentul în Absență, care chiar dacă nu este are locul său pregătit în Piața Catedralei, cea care se va moderniza oricum și nu oricum, ci „ezact” așa cum vor mușchii Moșului.

  Cu alte cuvinte, Dragii Moșului, bucurați-vă, veti avea cel mai frumos iluminat oraș urât din țară, veți avea cel mai frumos Târg de Crăciun în parcul interzis, iar dacă nici asta nu vă ajunge, gândiți-vă câte v-ar mai aduce Moșul dacă n-ar fi ăstia de la PSD!

  Da, ăștia cu statul paralel!

  Și ca să știți: chestia cu statul paralel nu este o glumă, ea chiar există, chestia adică.

  Povestea a început odată cu omul, dar l-a formulat cel mai bine pentru prima oară un rege francez care avea numele lui Ludovic Orban, nu Orban, desigur, ci Ludovic, unul din cei mulți, cel care a spus: Statul sunt eu!

  Vă dați seama, de aici atâtea state câte doriți: la PSD statul e Dragnea, La ALDE Tăriceanu, la Cotroceni Johannis, iar la Arad primarul nostru cel luminos și feeric.

  hero_Bad-Santa-2-2016

  Având toate acestea în vedere, nemaivorbind de observația Domnului Vosganian – un alt stat paralel degeaba – cu privire la colapsul economiei naționale pe care îl poți provoca mâncând ouă din ograda proprie, de la gâinile tale cum ar veni.

  Și iată așa, încet dar sigur, ajungem „ezact” acolo unde ne duc paraleii – de la paralel, nu de la leu, fiți pe pace! – neamului: ia, stați voi așa linistiți, nu mai ieșiți în piețe decât în alea iluminate de sărbătoare și atunci când vă spunem noi și acolo unde vă trimitem noi și nu mai sperați la occidentali, la Departamenul de Stat, la Bruxelles, așteptați frumos așa, vă dăm noi ouă, câte vreți și cum vreți, inclusiv colorate și de ciocolată și uite așa, dacă stați cuminți, statele astea paralele se vor unifica până la urmă și iată așa, cum ați și observat pe Facebook, vom deveni, fără ca dușmanul să prindă de veste, Statele Unite ale Aiurelii, pe scurt adevărata SUA.

  Jingle bells, jingle bells, jingle all the way….

   

  Comentarii

   • Am, desigur.
    Dar rostul jurnalistului adevărat nu este să caute cuvinte frumoase, ci să descrie realitatea.
    Iar, din pacate, realitatea nu se schimbă de 1 Decembrie.
    De altfel, poate nu stiti, Biserica Greco-Catolică a fost înghițită de cea ortodoxă în 1 Decembrie 1948.
    Este vorba despre biserica ai cărui lideri au fost determinanți în Marea Unire, cardinalul “in pectore” Iuliu Hossu dând citire Declaratiei la Alba Iulia.
    Hossu a murit în 1970 la Colentina dupa ce papa Paul al VI-lea a cerut părerea comunistilor lui Ceușescu să-i numească cardinali pe episcopii Marton Aron si Iuliu Hossu, adversari ai comunistilor.
    Cei de la București au acceptat numirea lui Marton, dar s-au opus numirii lui Hossu. Din aceasta cauză secuiul Marton, in semn de protest, a declinat numirea sa de cardinal.
    Astfel încât Hossu a fost numit in pectore, neajungând să poarte pălăria roșie atât timp cât a trăit.
    Eu zic ca aceste cuvinte sunt și frumoase si adevarate…

    +4 voturi
    +1
    -1
     • Jurnalismul e și asta: poliloghie, adică cuvinte mai multe, de preferință înșirate cu intenții bune și sens.
      La Mulți Ani, România, este o urare pe care o faci în calitatea ta de cetățean în ziua de 1 Decembrie și trebuie să vă spun că exact asta am făcut astăzi în întâlnirile pe care le-am avut cu alți cetățeni, amici, cunoștințe, colegi.
      Însă Dumneavoastră nu sunteți decât un comentator anonim care încearcă să mă facă să mă simt așa cum nu sunt, nu aveți așadar cum să obțineti o urare de la mine.
      Înverșunarea Dumneavoastră seamănă cu cea a unuia care vrea să obtină la un interogatoriu, indiferent de mijloace, răspunsul din propia fantezie.
      Ieșiti din anonimat, veniti la un pahar de vin și veți vedea ce frumos știu să spun La Multi Ani, România!

      +3 voturi
      +1
      -1
      • … pentru invitatia la un vin.Trebuie sa recunosc ca ideile nu se concept ‘’in abstracto’’, ci numai prin intuitie.Esenta ideilor bune pleaca de la capacitatea de a avea o potenta intuitiva.Aveti acest talent nativ al intuitiei, multe din scrierile dumneavoastra sunt geniale – nu de simplu talent.Omul inzestrat cu talent poseda mai multa rapiditate si mai multa justete in gandire decat restul oamenilor.Sunteti rapid si just in gandire.Eu sunt doar un tortionar care vreau sa smulg, fara multa poliloghie, patru cuvinte scrise clar si simplu: LA MULTI ANI ROMANIA!

       --3 voturi
       +1
       -1
  1. “Out of these convertites ...

   …There is much matter to be heard and learn’d”
   Persistati intr-o greseala sovina ascunsa, nu va acuz ca sunteti incapabil de o gandire mai aproape de sufletul nostru romanesc, va acuz de o lipsa a unei gandiri care s-ar putea orienta putin si spre noi, romanii.Aveti o incapabilitate de agandi mai ciudata, sunteti fara sa vreti un fel de individ care aveti o nedumerire teoretica neexprimata.Sunteti un om de toata cinstea, un ziarist de exceptie, un antrenor de media cu o varsta de invidiat pe a carui fata se citesc multii ani petrecuti in presa.Pe fetele noastre, a celor cu vechime, se poate citi cum spun englezii: “disappointement”.

   --5 voturi
   +1
   -1
   • Este de apreciat perspicacitatea Dumneavoastră de a descoperi ce este ascuns.
    Este și mai de apreciat faptul că astfel vă dați arama pe față și mă faceți șovin.
    Dincolo de aprecieri, care în acest context nu au alt rost decât să releve periculozitatea mea, în fond un șovin destept, cult, rafinat este mult mai periculos decât unul idiot, vreau să vă spun, să mărturisesc în această zi de șărbătoare pentru unii și penitență pentru alții – nu, nu de mine este vorba, ci de Dragnea și Tăriceanu, cei care nu au onorat manifestația de 1 Decembrie – o mare lipsă de a mea.
    Da, este un handicap, cum foarte bine ați observat, gândesc din această cauza mai ciudat, ceva asemănător absenței mirosului: eu nu pot simți ură.
    De nici un fel, deci nici ura împotriva unuia care etnic diferă de mine.
    Mă pot înerva, desigur, ca tot omul, dar îmi trece fără să lase urme, fără ca ura să-mi amintească de ofensa pe care am resimțit-o.
    NU, Domnule, nu am cum să fiu șovin, spun doar adevărul indiferent cine mă ascultă și ce limba vorbește.
    Știti care este paradoxul: unii unguri (care, interesant, nu-i așa, gândesc foarte asemănător cu Dumneavoastră) mă cam consideră trădător, unii români, ca de ex DUmneavoastră, șovin din această cauză.
    Să stiți că îmi convine…

    +8 voturi
    +1
    -1
    • … puteti sa ne spuneti ce exista intre dumneavoastra si Dumnezeu?Minusurile nu sunt un minus pentru cei care doresc sa evolueze, ele sunt (plusuri)pentru cei care se cred adevarul absolut, si ei raman in starea initiala.In aceste situatii, ca si cea in care va aflati, natura nu-si poate atinge scopul decat sa faca sa apara in fata individului o anumita iluzie, cu sprijinul careia el priveste ca pe un avantaj personal ceea ce nu este in realitate un avantaj; va credeti istet, o sa va treaca, e doar o himera care pluteste in fata ochilor dumneavoastra.O sambata frumoasa!

     0 voturi
     +1
     -1

  Scrie un comentariu

  3 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Distribuie articolul

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.

  Logo Aplicatie Special Arad

  Special Arad