miercuri, 4 decembrie, 2024

Special Arad Logo

    Enola Day – Revine Secu sau se înființează Kul Klaux Klan?

    de Lajos Notaros | 9 iunie 2022, 7:28 AM | Opinii | Recomandările editorilor

    16

    Printre atâtea probleme și amenințări este mai greu să observi una care ți se pregătește chiar de către ai tăi.
    Criză și inflație, război în vecini, cine mai are nerv și atenție pentru noile legi ale securității naționale care vor ajunge în scurt timp în parlament?

    Inițiate de PSD în perfectă înțelegere cu PNL, având și igen-ul șoptit tandru al UDMR, elaborate de cei care susțin că se pricep, aflate acum la Guvern și președinte, noile legi – e vorba de zece – au un scop cât se poate de clar: creșterea puterii și influenței serviciilor secrete, scoaterea lor de sub controlul direct al Parlamentului, subordonându-le oarecum direct președintelui dintotdeauna.

    Să vedem câteva din schimbările propuse, nu de alta, dar să nu ne spuneți că vorbim în necunoștință de cauză: SRI își extinde activitatea dincolo de granițe, iar SIE revine și în țară. Șeful SRI nu își mai prezintă raportul anual Parlamentului, care, în consecință, nici nu îl poate demite, acest rol revenind din nou președintelui. Ofițerii serviciilor secrete devin imuni în fața legii, anchetarea lor putând fi făcută de procurori special desemnați și aprobați de președinte. Obiectul de activitate a serviciilor secrete se extinde masiv, din moment ce au fost definite noi amenințări la siguranța națională: criminalitatea organizată, acțiuni împotriva sistemului de administrație, sănătate, educație, patrimoniu cultural, comunicații.

    șsdldșldfblskdfbmșdfvș

    Și dacă toate acestea nu ne conving, iată ceva care retransformă SRI-ul în Securitate: dacă până acum aveau obligația să colaboreze cu serviciile doar organele și instituțiile statului, conform noilor legi această obligativitate se extinde și asupra particularilor, fie că e vorba de firme, fie de persoane.

    Iar dacă nici astea nu vă ridică semne de întrebare, iată lovitura fatală: serviciile pot înființa și exploata activități finanțate din venituri proprii, astfel SRI poate coordona asociații cu activitate profesională, socială, culturală, sportivă, recreativă sau umanitară. Cu alte cuvinte, orice fel de activități și întreprinderi.

    Desigur, dacă îi întrebi pe cei care au clocit această conjurație, că idee nu avem cum să îi spunem, îți vor spune că trăim vremuri speciale și periculoase, nu mai e ca înainte, statul trebuie să se organizeze, iar organul să acționeze în apărarea statului. Cu toate acestea boborul mai sensibil s-a sesizat, zeci de ONG-uri protestând împotriva revenirii oficiale – că pe neve cam așa era și până acum – la statul securistic mișcat din umbră de forțele obscure ale serviciilor secrete. Îngrijorarea este explicabilă mai ales în România, aici unde Securitatea lui Ceaușescu decenii la rând era stat în stat, nimic nu mișca fără încuvințarea ei, fără să mai vorbim de noii boieri îmbogățiți prin reîmpărțirea averii colosale dosite în fel și chip de de această organizație care era în toate.

    Și care este și la baza acestor proiecte, avem noi impresia…

    Traian Basescu

    Paradoxul este și mai mare, dacă ne dăm seama că tocmai acum a fost degradat din onoruri Traian Băsescu, colaborator, vezi Doamne, demonstrat al Securității, iar noua lege te obligă să colaborezi cu moștenitorii aceleiași Securități. Adică să devii turnător, pentru că – nu-i așa? – în noile condiții, în statul condus de micuța, dar cu atât mai monstruoasa coaliție, patronată de Klaus cel din Sibiu, să colaborezi nu mai este o rușine, ci o mândră datorie patriotică. Mă rog, pentru cei tineri, cei care nu au avut ocazia să interacționeze cu un ofițeraș de la Secu, să le spunem că textul era identic și înainte: se făcea că nu o făceai pentru avantaje și parvenire, ci pentru patrie și popor (și pentru iubitul conducător!).

    Iar pentru cei care nu știu cum a fost și ce este acum, dar gândesc logic, să le spunem că nimic nu susține această revenire în mijlocul democrației originale și în UE la statul securistic de tristă amintire. Eficiența unui serviciu secret nu constă în numărul turnătorilor sau în scoaterea de sub puterea legii a ofițerașilor speciali. Ea, eficiența, ține de organizare și competență, iar rolul acestor servicii într-o democrație stat de drept nu e să submineze, ci, dimpotrivă, să ocrotească și să întărească legea. Cu alte cuvinte, a obliga un om să toarne la noul Secu contravine tuturor preceptelor și principiilor pe care am încercat, în ultimii treizeci de ani, cu chiu cu vai să le încetățenim și la noi. Nu trebuie să ne mirăm când oamenii mai lucizi, presa mai fâșneață vorbește de putinizarea României chiar dacă aceste măsuri sunt luate sub paravanul găurit al amenințării reprezentate de Rusia lui Putin.

    Problema cea mare este că deprinderile sunt mult prea puternice.

    După un secol și ceva de stat polițienesc, oamenii noștri publici cu greu își imaginezază că se poate și altceva. Că libertatea și egalitatea nu sunt vorbe, dimpotrivă sunt singurele principii reale care pot structura o societate umană unde valoarea și nu șmecheria și minciuna reglementează lucrurile. Că există mereu coloane cu numărul cinci, că țara e plină de limitați care se cred șmecheri, nu schimbă lucrurile. Dacă fiecare își face treaba cum scrie la carte, lucrurile vor merge, dacă o face așa, ca pe la noi, după ureche, vor merge așa cum au mers și până acum. Șontâc-șontâc până ajungem la ședința următoare sau la prima masă de birt de lângă pușcărie.

    Așa că vedeți, dragi tovarăși și prieteni, iubite conducător, ați dat din nou cu lupta de clasă în culmile socialismului, indiferent de cum încercați voi să prezentați asta prostimii…

    Moment penibil pentru Florin Citu la Ziua Marinei 2021 alaturi de Klaus Iohannis 5

    PS. Aflat în vizită de lucru, Klaus a reacționat la „scurgerea” de informații, spunând ceva de genul că nu, Secu nu revine, eventual își revine.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. De fapt,se legalizeaza locul fostei si actualei securitati in tara.Si pana acum,securistii au condus sau dirijat tara,au santajat,santajeaza si vor santaja politicienii,si nu numai,doar ca de aci inainte,o pot face pe fata,ceea ce ei nu prea obisnuiesc.Ar obtine parghii economice importante,si ar conferi tarii statutul de stat securist,ce s-a adauga adjectivului mafiot.Nimic nou sub soare,chestiuni de nuanta….

      +3 voturi
      +1
      -1
    2. Este și consecința alegerilor noastre sau mai corect spus a imposibilității pentru noi de a alege și altceva decât idioțenii convenabile și imbecili infecți.
      Ați pus umărul la restricții și botnițe pentru populație și populația a acceptat.
      Ați mers pe o logică politicianistă și ați susținut securitatea/siguranța în defavoarea libertății pe considerentul iresponsabil pentru un ziarist că există în plină pandemie mai mulți susținători ai siguranței fiindcă suținătorii libertății au fost întotdeauna foarte puțini.
      Orice problemă ați abordat ați făcut refire la un individ sau altul – o persoanlizare demnă de jurnalismul de scandal, fiindcă presa este ahtiată de cei 3 ”S” (sex, sânge, scandal). Nu ați tratat niciopdată mecanismul care permite sau chiar generează comportamente și probleme. V-ați mulțumit să constatați fără să analizați9 nicodată nimic. Chiar și acest articol este un exemplu de cum spui ceva fără să folosească nimănui, fără să producă vre-un efect, o personalizare a unei probleme: JoHaus, Wiermer Klaunus, PSD cu PNL, serviciile, băieții deștepți etc. Nu, astea nu sunt cauzele ci efectele.
      Cum vă imaginați că o presă moartă de foame și captivă finanțărilor din resurse publice este motivată, în jocul economic oportunist, mercantil dar meschin, de susținerea poPulimii proaste și inculte, ușor manipulabilă prin social media – oameni pe care nu-i înțelegeți, nu-i prețuiți și nu-i reprezentați? De fapt toată presa suferă la capitolul reprezentare decentă, informată, conștientă, educativă a cititorului, suferă de trădare a sesnsului pentru care există, simple bloguri șmecherite și fără nicio preocupare pentru corect, adevărat, decent, echilibrat, de bun-simț.
      Nu vedeți că nu există nicio alegere pentru fraieri, că sunt captivi, că sunt nevoiți, constrânși, obligați să accepte rahatul ăsta securistic fiindcă dacă nu-l susțin se va interpreta că nu sunt la modă, nu sunt europeni, sunt cu Șoșoacă, hAUR-iști, USR-ști sau alte specimene funeste, că nu vor lupta împotriva corupției, că țara are nevoie de securiști fiindcă ei ne aduc liniștea?
      Când veți înțelege că siguranța și confortul tuturor dispare în măsura în care dispare democrația și dreptul suveran de a alege liber, neconstrâns de alegeri preliminare șmechere care nu fac altceva decât să restrângă opțiunile la cele câteva variante preferate de hoții cocoțați în toate funcțile din aparatul de stat?
      Niciodată nu ați reușit să puneți, când aț abordat o problemă, întrebarea elementară ”de ce?” și să căutați cauzele, să analizați. Nu, doar constatați. Semănați cu medicii legiști dar vă dați medici curanți.

      +6 voturi
      +1
      -1
      • Aveți așa un fix cu vinovăția presei.
        Problema nu este că nu ați avea pe ici colo, prin punctele esențiale dreptate, dar insistența cu care căutați vinovații din presă vă asemuiește cu cei despre care vorbesc eu mai sus.
        Presa nu este o cauză, ci efect în toate cazurile. Pe de altă parte dacă tot vă legați de presă și generalizați, amestecând albul cu negrul, încă o dată folosiți tocmai metodele împotriva cărora vă arătați oripilat.
        Rețineți măcar un lucru: unde mai găsiți pe aici, prin împrejur, o publicație la care vă puteați plasa acest comentariu?
        Și cu asta am cam spus totul despre rolul presei într-o societate hibridă și sau liberă pe undeva.

        +3 voturi
        +1
        -1
        • Nu, nu am un fix cu vinovăția presei. Presa este importantă. este sau ar trebui să fie a 4-a putere în stat. Presa are o datorie către cititor respectiv către societate. Pentru că nu-și înțelege rolul presa este evident vinovată.
          Presa nu este o cauză ci efect fiindcă nu este o presă care-și propune schimbarea ci una pasivă care se mulțumește să constate, post factum, de fiecare dată prea târziu.
          Nu generalizez. Chiar toată presa este slabă fiindcă este debilă financiar și astfel sensibilă la finanțatori privați sau de stat. Presa este debilă financiar fiindcă nu este foarte rentabilă pentru firmele și produsele care vor să se promoveze, din 2 cauze: nivelul economic general nu asigură un flux financiar consistent și pentru că presa crede că dacă este generalistă și se mulțumește să constate, care crede că n-are niciun rol social decât pe acela de rostogolitor de informații este neinteresantă și are puțini cititori și cu putere de cumpărare redusă.
          Nu, nicio altă publicație nu se ridică la nivelul specialarad care este singurul ziar din Arad care încurajează dezbaterea cu cititorii.
          Nu, n-ați spus nimic despre rolul presei. Dacă credeți că nimic este suficient sau chiar mult … înseamnă că sunteți departe de înțelegerea cititorilor (de unde și problemele financiare care vă fac dependenți de abordarea: deranjăm aparent și cu grijă să nu deranjăm real). Seamănă cu democrația românească care pare OK dar care la o analiză mai atentă este totalitarism mascat.

          +2 voturi
          +1
          -1
          • Uitați, fiindcă subiectul este chiar important, chiar dacă nu aduce nuștiuce audiență, vă voi răspunde în viitorul Enola, chiar cu acest titlu: Răspuns unuia dintre cei mai combativi cititori ai noștri: da, presa este în suferință și nu poate fi salvată decât de cititori!

            +1 voturi
            +1
            -1
            • La ultima propoziție aveți dreptate doar pe jumătate, presa este in suferință, dar nu cititorii vă pot salva, ci voi înșivă! Cititorii nu mai au de unde alege, presa e pres in fata politicienilor. Priviți la presa locală, toată w in genunchi in fata slitului deschis al politicienilor. Nu exista un singur articol dw investigație si dezvăluiri, critic. Nu exista un articol in care la o problema administrativa a orașului sa fie expuse si opiniile locuitorilor din oraș peivitor la xhestiynea in cauză. Exemplele sunt zilnice.

              +1 voturi
              +1
              -1
    3. Greierele lui Pinnochio

      Va marturisesc, domnule profesor, ca de la primele alegeri din 1990 nu am trait un mai acut sentiment de oripilare ca acum! Au mai fost si altele, dar acesta il egaleaza (daca nu cumva chiar il depaseste) pe cel din 1990! Intr-un fel, as putea spune ca sunt atat de strans legate intre ele cele doua momente incat stau siderat si ma intreb ce am facut noi, romanii, intre aceste doua momente.
      Ma tem ca ”fatalistul” Patapievici avea perfecta dreptate atunci cand, hulit pentru asta, a spus ca ”romanii nu pot alcatui un popor, fiindca valoreaza cat o turma”.
      Adevarul e ca doar cine a trecut macar odata prin beciurile Securitatii poate intelege unde am ajuns. Si poate chiar mai mult decat doar sa inteleaga. Sa povestesti ce inseamna asta e exact experienta pe care a incercat-o Jan Hus pe rug. Ma bucur ca sunt suficient de in varsta, desi… too old to rock ‘n’ roll, too young to die (ca sa ma consolez cu locul meu de refulare preferat – Jethro Tull)
      P.S. Nici macar speranta acelui ”singura solutie – inca o revolutie” nu mai e valabila, fiindca la cum suntem si cum am ajuns, ma tem ca am face-o si pe asta la fel de prost ca pe cea din 89

      +6 voturi
      +1
      -1
        • Greierele lui Pinnochio

          Mda… Daca va spun ca prin anii 84-85 am primit de la Andrei Partos zece benzi de magnetofon cu toata discografia Jethro Tull la acea ora, si ca primul vinil rock original pe care l-am avut a fost acel ”Look at yourself” al celor de la Uriah Heep (acela cu coperta haioasa si desteapta) promiteti ca nu va mai suparati asa usor pe mine? 🙂

          +2 voturi
          +1
          -1
          • Eram licean când au apărut formațiile clasice ale hard-rockului. Fiind o clasă numai de băieți – era industrialul de cinci ani care încă nu accepta fete, ele (2) au apărut abia în după 3 ani de la înființarea liceului – fiecare trebuia să își aleagă o formație dintre cele 4: Led Zeppelin, Deep Purple, Uriah Heep și Black Sabbath. Și deși aveam dubii la început am optat pentru Uriah Heep. Tocmai era în topuri July Morning. Pe urmă am ajuns la Led Zeppelin, ca în final să mă opresc la, asta e, Pink Floyd, care tocmai atunci se impunea, reprezentând altceva decât cele menționate. Și așa a rămas…

            0 voturi
            +1
            -1
            • Greierele lui Pinnochio

              Chiar daca nu eram inca licean (dar pe aproape…) eu am inceput cu The Kinks – You Really Got Me (o trupa care a avut influențe enorme, inclusiv asupra celor de la Beatles, si pe nedrept uitata). Era prin 64-65 (nu-mi amintesc exact). Apoi am avut si eu dilema, sau quatrilema 🙂 cu cei patru titani. Poate ca acel vinil, dar mai ales July Morning (pe care am si cantat-o ca profesionist, si care avea un ”aer” anume pentru mine) m-au determinat sa raman la Uriah Heep. Fiind un tip mai… intre flegmatic si melancolic, eu am ramas la Deep Purple. Dar, asa e, cand a aparut Pink Floyd nimic n-a mai fost ca inainte. Si totusi, ”number one across… my life” ramane Jethro Tull. Inteligenta si rafinamentul lor compenseaza, se pare, melancolicul din mine…

              +1 voturi
              +1
              -1
    4. Greierele lui Pinnochio

      Chiar daca incursiunea in ”paradisul muzicii adevarate” e atat de reconfortanta, ne-am indepartat de subiect. Ca sa ma intelegeti mai bine, aveam 17 ani cand am facut prima oara cunostinta cu ”baietii cu ochi albastri”. Trei zile in subsolul locului unde este acum hotelul ”Aradul”… Durerosi ani, multi, dupa aceea. Candva, poate, voi povesti. Daca voi avea cui…

      +2 voturi
      +1
      -1
    5. Cosmin, decrețelul tomnatic

      Felicitări pentru luarea de atitudiune în fața resuscitărilor totalitare securisto-neo-marxiste. Și da, de acord că în urbea noastră mică nu avem presă și jurnaliști independenți și curajoși, cu excepția celor de la „Special Arad”. În rest numai presă SSS (cum spunea un comentator). După cazul lui C.T.P, l-am văzut și pe Stelian Tănase luând poziție critică fermă împotriva legii SRI. Dar nu e suficient, la cât de gravă e situația. Și asta se întâmplă și din cauza slabei opoziții, care după dispariția Țărăniștilor și acum, și scindarea USR-ului, este qvasi-inexistentă.
      După mascarada de la Curtea Constituțională, cred că numai Dumnezeu ne mai poate salva din ghearele klanurilor politrucilor și mafiilor din justiție.

      +2 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    3 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.